12 Μαΐ 2016

Η ΔΙΣ αποφάσισε να μην επιτρέψει στον Εδέσσης Ιωήλ να πάει στη Μεγάλη Σύνοδο ως μέλος της αντιπροσωπείας του Οικ. Πατριαρχείου

Δελτίο Τύπου Δ.Ι.Σ. της 12ης Μαΐου 2016
(12/5/2016).
Συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016, στη δεύτερη Συνεδρία Της για τον μήνα Μάιο, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Κατά τη χθεσινή και τη σημερινή Συνεδρία: 

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.
Ενημερώθηκε από τη Συνοδική Επιτροπή επί της Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιΐας περί του Απολογισμού των Δαπανών για την Φιλανθρωπική Διακονία κατά το έτος 2015, υπό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το δαπανηθέν ποσό είναι 126.041.801,73 € και καλύπτει όλες τις σιτιστικές ανάγκες ως και τα λειτουργικά έξοδα των Ιδρυμάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος. 
Επίσης κατατέθηκε ο ακόλουθος ενδεικτικός πίνακας δομών στην Εκκλησία της Ελλάδος δια το έτος 2015:
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, αφού επεξεργάσθηκε τις κατατεθείσες υπό των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών προτάσεις - παρατηρήσεις επί των κειμένων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, εισηγήθηκε αυτές στη Δ.Ι.Σ., η οποία και τις ενέκρινε ομόφωνα. Ακολούθως η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε όπως αυτές παραπεμφθούν προς τελική έγκριση στην Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία θα συγκληθεί προς τούτο την 24η και 25η Μαΐου ε.έ.
Κατόπιν εγγράφου του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ επί της προσκλήσεως της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να μετάσχει ως Μέλος της Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε να μην επιτρέψει την κατά τα ανωτέρω συμμετοχή του, λαβούσα υπ’ όψιν αφ’ ενός μεν ότι η Πατριαρχική Πράξη του 1928 δεν περιλαμβάνει κάτι σχετικό, αφ’ ετέρου δε τυγχάνει κανονικώς άτοπο να μετέχει ο αυτός Ιεράρχης σε Συνοδικά Όργανα δύο Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.
Τέλος η Δ.Ι.Σ. έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα της ημερησίας διατάξεως.
Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

2 σχόλια:

ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΠΙΣΤΟΣ είπε...

Μάλλον μάθαμε την ουσιαστικότερη είδηση, έγιναν λέει δεκτές ομόφωνα οι προτάσεις - εισηγήσεις των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών. Βέβαια άλλες είναι περισσότερο αυστηρές και εναντίον ουσιαστικά των κειμένων της " Μεγάλης Συνόδου " , άλλες είναι λιγότερο αυστηρές , δηλαδή ήπιες, αλλες είναι ουσιαστικά υπέρ της " Μεγάλης Συνόδου " και πάει λέγοντας. Αν κατάλαβα καλά, και μέλει να το δούμε σε λίγες ημέρες, όλοι οι καλοί χωράνε στο καράβι της Ορθοδοξίας. Με την ίδια λογική και η " Μεγάλη Σύνοδος " θα συμπεριλάβει στα κείμενά της , στο κύριο μέρος και στις παρατηρήσεις, ομοίως τις απόψεις που θα διατυπωθούν από όλους, είτε είναι Οικουμενιστές, είτε είναι φίλοοιουμενιστές, είτε είναι αδιάφοροι σε αυτή την διαμάχη, είτε είναι Ορθόδοξοι, πιστοί δηλαδή στην από αιώνων Καθολική Πίστη και Εκκλησιαστική Παράδοση και Πρακτική έναντι των Αιρέσεων κ.λ.π Καλώς την η Νέα Περιεκτική Ορθοδοξία ανατέλει και με βούλα Παγκόσμιας Συνόδου. Όλοι χωράνε, χάριν της ενότητος, όλοι οι αρχηγοί υπογράφουν χάριν της ενότητος, συναίνεση-συναίνεση-συναίνεση, η νέα μαγική λέξη που ερμηνεύει αυθεντικά τον τεθέντα όρο της ομοφωνίας, δηλαδή ομοφωνία στην αμοιβαία ανοχή Ορθοδοξίας-Κακοδοξίας. Άραγε σε τί διαφέρει αυτό το Εκκλησιαστικό μοντέλο από το Δόγμα του Οικουμενισμού; Και εκεί ο καθένας έχει την δική του Πίστη και όλοι μαζί είναι ενωμένοι. Η Νέα Ορθοδοξία ανατέλει με βούλα Παγκόσμιας Συνόδου η παλιά πάει για αναδόμηση ή κατάργηση. Και όμως εις μάτην κοπιάζουν η Ορθόδοξη Εκκλησία υπάρχει και θα υπάρχει, καθώς " και πύλαι άδου ου κατισχύσουσι Αυτής". Χριστός Ανέστη. Αληθώς Ανέστη

Ανώνυμος είπε...

Αρκετά πια με τις κυριαρχικές και εξουσιαστικές απαιτήσεις του πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Μπράβο στη ΔΙΣ που όρθωσε το ανάστημά της απέναντι στο φαναριώτικο επεκτατισμό. Θα περιμέναμε, όμως, να το όρθωνε πρωτίστως και κυρίως για θέματα πίστεως και να λάμβανε μία λεβέντικη απόφαση μη συμμετοχής στη σύναξη του Κολυμπαρίου που εκτός των άλλων ευτελίζει και κάθε έννοια συνοδικότητας.
Λ.Ν.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com