3 Νοε 2015

Ανακομιδή των ιερών Λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου του Τροπαιοφόρου (3 Νοεμβρίου)



Η Εκκλησία μας, τιμά τη μνήμη των μαρτύρων Ακεψιμά, Αειθαλά  και Ιωσήφ. Επίσης, εορτάζουμε το θαυμαστό γεγονός της ανακομιδής των ιερών Λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.
Μετά την κατάπαυση των διωγμών και την επικράτηση του χριστιανισμού σ΄ όλο το Ρωμαϊκό κράτος, επί Μεγάλου Κωνσταντίνου, οι χριστιανοί ανήγειραν μεγαλοπρεπή Ναό στη Λύδδα της Ιόππης, στην Παλαιστίνη, όπου μετέφεραν το ιερό λείψανο του Αγίου Γεωργίου. Την ίδια μέρα έγιναν και τα εγκαίνια του Ναού και από τότε κάθε χρόνο η Εκκλησία μας, εορτάζει την ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του Μεγαλομάρτυρα.
Οι πιστοί προσκυνούν ευλαβικά τον τάφο του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος βρίσκεται κάτω από το ιερό Βήμα του ομώνυμου ναού στη Λύδδα, επικαλούμενοι τη χάρη και την ευλογία του Θεού, με τις πρεσβείες του Τροπαιοφόρου Αγίου.
Είναι αρχαία εκκλησιαστική παράδοση το γεγονός της ανακομιδής των λειψάνων. Το ιερό σκήνωμα των αγίων της Εκκλησίας μας είναι αναπόσπαστο μέρος της όλης ψυχοσωματικής οντότητας του ανθρώπου, ως μοναδικής εικόνας του Θεού, και τόπος όπου κατοικεί το Άγιο Πνεύμα.

Οι χριστιανοί καλούνται και με τη ψυχή και το σώμα να τιμήσουν και να δοξολογήσουν το Θεό. Γι΄ αυτό και η Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδει τιμή στο σώμα, και δεν επιτελεί την καύση και την εξαφάνισή του.
Επιπλέον, η ύλη από την οποία είναι κατασκευασμένο το ανθρώπινο σώμα, δεν χάνεται, ούτε κι εξαφανίζεται, αν και συγχωνεύεται με το χώμα. Συνεπώς, η χάρις του Θεού ενεργεί και μέσα από τα λείψανα των αγίων ανθρώπων, ακόμη και μέσα από τα προσωπικά τους αντικείμενα. Όλα συμβάλλουν στην παρηγορία του ταπεινού ανθρώπου.
Στην πατρίδα μας τιμάται ιδιαίτερα ο Άγιος Γεώργιος και πολλοί ναοί, καθώς και χωριά φέρουν το όνομα του Τροπαιοφόρου. Στην Κύπρο αυτή η εορτή λέγεται και του Αγίου Γεωργίου του σπόρου, διότι την ημέρα αυτή συνηθίζεται να ξεκινούν τη σπορά οι γεωργοί. Αλλού λέγεται του Αγίου Γεωργίου του θεριστή.
Οι πιστοί τιμούν ιδιαίτερα τον Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο και προσέρχονται με πίστη να προσκυνήσουν ευλαβικά και να ζητήσουν τις πρεσβείες του για την προσωπική τους ζωή, των οικείων τους καθώς και τη σωτηρία της νήσου μας από τους ορατούς και αοράτους εχθρούς της.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου -Εκκλησίας Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com