25 Δεκ 2013

Φετουλάχ Γκιουλέν: ποιος είναι ο ιμάμης που απειλεί τον Ερντογάν



Οι υποστηρικτές του θεωρούν το κίνημα Χιζμέτ, που εμπνεύσθηκε ο τούρκος ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ όπου μένει ως το καλοήθες, σύγχρονο πρόσωπο του Ισλάμ. Οι επικριτές του όμως αμφισβητούν τα κίνητρά του. Η επιρροή του κινήματος ήρθε και πάλι στο επίκεντρο στην πατρίδα του Γκιουλέν, όπου η διαμάχη μεταξύ των οπαδών του και άλλων μελών της πολιτικής τάξης ξέσπασε μετά από μια σειρά συλλήψεων. Λέγεται ότι το κακό κλίμα ξεκίνησε από όταν η τουρκική κυβέρνηση πήγε να να κλείσει ένα δίκτυο ιδιωτικών σχολείων υπό την εποπτεία του Χιζμέτ. Μέχρι τότε, το κίνημα συνέβαλε στην εκλογική επιτυχία του ισλαμικών καταβολών Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο διανύει την Τρίτη θητεία του. Αλλά η επιρροή του κινήματος εκτείνεται πολύ πέρα ​​από την Τουρκία, καθώς  χρηματοδοτεί εκατοντάδες ισλαμικά σχολεία, think tanks και μέσα μαζικής ενημέρωσης, από την Κένυα ως το Καζακστάν. Έχει καταφέρει να συγκεντρώσει εκατομμύρια οπαδούς και δισεκατομμύρια δολάρια .
Καίριες θέσεις
Το Χιζμέτ δεν έχει καμία επίσημη δομή, καμία ορατή οργάνωση και καμία επίσημη ιδιότητα μέλους, αλλά μπορεί να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο μουσουλμανικό δίκτυο του κόσμου.
Το όνομά του σημαίνει «υπηρεσία» και προωθεί έργα για το κοινό καλό, με τους υποστηρικτές του να λένε ότι απλά συνεργάζονται σε μια χαλαρά δομημένη συμμαχία εμπνευσμένη από το μήνυμα του Γκιουλέν.
Ο ιμάμης προωθεί ένα ανεκτικό Ισλάμ που τονίζει τον αλτρουισμό, τη σκληρή δουλειά και την εκπαίδευση. Λέγεται ότι υπάρχουν εκατομμύρια οπαδοί του Χιζμέτ στην Τουρκία, όπου πιστεύεται ότι κατέχουν σημαντικές θέσεις σε οργανισμούς, από την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες ως το δικαστικό σώμα και το ίδιο το κόμμα AK.
Οι οπαδοί του λέγεται ότι δωρίζουν μεταξύ 5 % και 20 % του εισοδήματός τους σε ομάδες συνδεδεμένες με το κίνημα. Τα σχολεία του κινήματος διαθέτουν συνήθως υψηλής τεχνολογίας εγκαταστάσεις και πολλοί φοιτητές με υποτροφίες χρηματοδοτούνται από επιχειρηματίες εμπνευσμένους από τον Γκιουλέν. Παρά το γεγονός ότι τα σχολεία είναι κοσμικά, οι εκπαιδευτικοί λειτουργούν ως πρότυπα προς μίμηση. Το κάπνισμα, το ποτό και το διαζύγιο δεν εγκρίνονται.
Συνδυασμός θρησκείας και επιχειρήσεων
Η Fatma Disli γνώρισε το κίνημα σε ένα σχολείο που ιδρύθηκε για να βοηθήσει τους μαθητές να περάσουν τις εξετάσεις στα πανεπιστήμια. «Οι άνθρωποι που γνώρισα μέσω του Χιζμέτ εργάζονταν πραγματικά σκληρά, είναι ενάρετοι άνθρωποι οι οποίοι ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, αλλά παράλληλα είχαν σημαντικές θέσεις εργασίας», είπε στο BBC. «Συνειδητοποίησα ότι είναι δυνατό να είσαι θρησκευόμενος και να κάνεις καριέρα». Οι Τούρκοι επιχειρηματίες προσελκύονται από αυτό που βλέπουν ως διεθνή προοπτική και ρεαλιστική προσέγγιση του Γκιουλέν, για θέματα όπως η χρήση πίστωσης.
Ο συνδυασμός της φιλανθρωπίας και του επιχειρηματικού σκέλους φαίνεται να είναι ισχυρός, με σχολεία εμπνευσμένα από τον Γκιουλέν που υποστηρίζουν και στρώνουν τον δρόμο για τούρκους επιχειρηματίες σε αναδυόμενες αγορές όπως η Αφρική και η Κεντρική Ασία. Ωστόσο, οι επικριτές πιστεύουν ότι στόχος του κινήματος είναι να κερδίσει την εξουσία, για να διαδώσει τη συντηρητική ισλαμική στάση σε ζητήματα όπως ο γάμος και το αλκοόλ σε όλο τον κόσμο και να καταστείλει κάθε αντιπολίτευση.
Στρατευμένοι;
Οι αντίπαλοι του κινήματος επικεντρώνονται σε ένα βίντεο του 1999, στο οποίο Γκιουλέν φάνηκε να λέει στους οπαδούς του ότι θα πρέπει να προσπαθήσουν σκόπιμα να διεισδύσουν σε βασικές δομές: «Πρέπει να κινηθείτε μέσα στις αρτηρίες του συστήματος , χωρίς να αντιληφθεί κανείς την ύπαρξή σας, μέχρι να φτάσετε σε όλα τα κέντρα εξουσίας.
Θα πρέπει να περιμένετε έως ότου να έχετε όλη την κρατική εξουσία, μέχρι να φέρετε στο πλευρό σας όλη τη δύναμη της συνταγματικής θεσμοποίησης στην Τουρκία». Το επόμενο έτος, ο Γκιουλέν αντιμετώπισε κατηγορίες ότι προσπαθεί να υπονομεύσει το κοσμικό κράτος της Τουρκίας. Έφυγε για τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι το βίντεο είχε παραποιηθεί. Αργότερα απαλλάχθηκε ερήμην του από όλες τις κατηγορίες.
Αρκετοί από τους πιο διακεκριμένους επικριτές του Χιζμέτ έχουν φυλακιστεί στην Τουρκία, πυροδοτώντας τους ισχυρισμούς ότι έχει γίνει μία  απειλητική κυριαρχούσα δύναμη στην πατρίδα του.
Ένας αρχηγός της αστυνομίας ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο σχετικά με την επιρροή του Γκιουλέν στην αστυνομία και στο δικαστικό σώμα φυλακίστηκε, όπως και δύο Τούρκοι δημοσιογράφοι που ερευνούσαν το θέμα. Ένας από τους δημοσιογράφους, ο Αχμέτ Σικ, φώναξε κατά τη σύλληψή του: « Όποιος τους αγγίζει καίγεται!». Σήμερα, ο 72χρονος Γκιουλέν ζει μια μοναχική ζωή σε ένα κτήμα, στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. Προτρέπει τους οπαδούς του να χτίζουν σχολεία αντί για τζαμιά και ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους άλλων θρησκειών μέσω κοινοτήτων διαλόγου σε διάφορες χώρες. Ωστόσο, οι  υποστηρικτές του κοσμικού κράτους στην Τουρκία τον αντιμετωπίζουν με καχυποψία και ακτιβιστές έκαναν κατάληψη έξω από το σπίτι του αυτό το καλοκαίρι.
Δείτε σχετικά και:
Περισσότερα για τον Φετουλάχ Χότζα Γκιουλέν δείτε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com