Τρομοκρατεί το «κίνημα Γκιουλέν»
>Ο έλεγχος των κατεχομένων περνά σε χέρια Τούρκων επιχειρηματιών και ισλαμιστών
Η ψευδοκυβέρνηση Κουτσιούκ βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση της θητείας της και όλα δείχνουν ότι αυτή δεν θα ξεπεραστεί τόσο εύκολα μετά μάλιστα την αλαζονεία με την οποία αντιμετωπίζεται το όλο θέμα. Πρόκειται για την ενοικίαση των ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου στο κολέγιο Ντογά της Τουρκίας και σύμφωνα με πληροφορίες του τ/κ Τύπου, το κολέγιο αυτό συμπεριλαμβάνεται στην αλυσίδα σχολείων του θρησκευτικού Τάγματος του Φετχουλλάχ Γκιουλέν. Ας σημειωθεί ότι Κολέγια Ντογά λειτουργούν σε πολλές πόλεις της Τουρκίας και του εξωτερικού. Δεν πρόκειται για ευαγές ίδρυμα. Απεναντίας μάλιστα στα σχολεία του Γκιουλέν φοιτούν γόνοι πλουσίων οικογενειών. Στην Τουρκία τα δίδακτρα κυμαίνονται μεταξύ 7.000 και 12.500 ευρώ, ενώ στα κατεχόμενα θα είναι 4.500 ευρώ.
Με την ενέργειά της να ενοικιάσει τα σχολεία σε τουρκικών συμφερόντων ίδρυμα η ψευδοκυβέρνηση απέδειξε ότι άγεται και φέρεται από κάποια κέντρα της Τουρκίας και τα εδώ παραρτήματά τους χωρίς να έχει την ισχύ να αντιδρά στις περιπτώσεις εκείνες που κάποιες απαιτήσεις των κέντρων αυτών αντιστρατεύονται τα συμφέροντα των Τ/κ. Η μίσθωση των σχολείων έγινε χωρίς να προκηρυχθούν προσφορές. Όταν το όλο θέμα είδε το φως της δημοσιότητας, ευαισθητοποιήθηκαν οι Τ/κ επιχειρηματίες αλλά και ο λεγόμενος Δήμος Αμμοχώστου και υπέβαλαν πρόταση να αναλάβουν εκείνοι τη διαχείριση των σχολείων με καλύτερους μάλιστα όρους από αυτούς του κολεγίου Ντογά. Το λεγόμενο Υπουργικό όμως είχε άλλη γνώμη. Ενέκρινε την παραχώρηση στο Ντογά, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν όχι μόνο οι διαμένοντες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο αλλά και το σύνολο των αντιπολιτευομένων κομμάτων και οι συντεχνίες, απαιτώντας την απόσυρση του ενδιαφέροντος από το Ντογά.
Με την παραχώρηση αυτή ξεχείλισε και το ποτήρι υπομονής των Τ/κ αφού βλέπουν να εφαρμόζεται πιστά ένα σχέδιο παραμερισμού τους προκειμένου να περάσει ο έλεγχος σε χέρια των εκ Τουρκίας επιχειρηματιών. Ακόμη δεν στέγνωσε το μελάνι από τη χρεοκοπία των «Τ/κ Αερογραμμών» και την ίδρυση νέας εταιρείας αερομεταφορών με τον πρώτο λόγο να έχουν και πάλι οι εκ Τουρκίας. Την ίδια μοίρα έχουν ή θα έχουν το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, η «Αρχή Ηλεκτρισμού», η «Αρχή Τηλεπικοινωνιών», ο Μπαϊράκ, το συσκευαστήριο εσπεριδοειδών Σάιπρουβεξ και πολλές άλλες. Στις 26 Ιουνίου ο υπουργός Συγκοινωνιών της Τουρκίας Μεχμέτ Σολούκ επισκέφθηκε τα κατεχόμενα για να συζητήσει την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Τύμπου.
Από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε η πρόθεση για μίσθωση, συντεχνίες και κόμματα της αντιπολίτευσης κινητοποιήθηκαν. Μετά από αλλεπάλληλα συλλαλητήρια και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις 21/6/11 πραγματοποιήθηκε νέα μεγάλη εκδήλωση μπροστά στην «πρεσβεία», με σύνθημα «Άγκυρα, κάτω τα χέρια σου από πάνω μας». Οι διαδηλωτές κατέθεσαν μαύρο στεφάνι και σαμπρέλα αυτοκινήτου μπροστά στο κτήριο, ενώ στην Αμμόχωστο η ψευδοαστυνομία θέλησε να καταστείλει την οργή και αγανάκτηση των διαδηλωτών χρησιμοποιώντας βία και κυρίως τα γκλομπ, τα οποία έστειλαν μεγάλο αριθμό τραυματιών στα νοσοκομεία ενώ συνελήφθησαν τέσσερα άτομα.
Η ψευδοκυβέρνηση βλέποντας το γενικό ξεσηκωμό πολιτών από όλα τα κόμματα και αντιλαμβανόμενη ότι αδυνατεί να επιβάλει την τάξη, εφαρμόζει με θρησκευτική ευλάβεια το «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση». Σε μιαν επίδειξη ισχύος έθεσε υπό κράτηση τον πρόεδρο της συντεχνίας των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης, Ταχίρ Γκιοκτσέμπελ, προκαλώντας το λαϊκό αίσθημα. Το θέμα θα οδηγηθεί στο ΕΔΑΔ σύμφωνα με δημοσιεύματα του τ/κ Τύπου. Ακόμη και σε συνεδρία της ψευδοβουλής ο τέως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Φερντί Σογιέρ δήλωσε ότι η όλη διαδικασία ανάθεσης της διαχείρισης στο Ντογά ήταν αντισυναταγματική καθ’ ότι, όπως υποστηρίζει, ούτε το «Υπουργικό» ούτε η Πρυτανεία έχουν τέτοιες αρμοδιότητες.
Σύσσωμοι οι «βουλευτές» της αντιπολίτευσης θέλησαν να διαμαρτυρηθούν με έναν πρωτότυπο τρόπο στους ετσιθελισμούς της ψευδοκυβέρνησης και κατά τη συνεδρία της ψευδοβουλής την περασμένη βδομάδα παρέμειναν επί 5 λεπτά όρθιοι και σιωπηλοί. Πιο εκδηλωτικός ήταν ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Μεχμέτ Τσακιτζή, ο οποίος όταν ανέβηκε στο βήμα, έχυσε στο πάτωμα το νερό που υπήρχε στην έδρα απειλώντας ότι την άλλη φορά θα φέρει βενζίνη υπονοώντας ότι θα κάψει τη «Βουλή».
Η ψευδοκυβέρνηση προσπαθεί να νίψει τα χέρια της και επιρρίπτει όλες τις ευθύνες στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου. Ο πρύτανης Αμτιουλλά Όζτοπρακ προσπάθησε στην αρχή να αποφύγει τις δηλώσεις και συνεντεύξεις, όταν όμως είδε ότι οι εξελίξεις ήταν δυναμικές και απρόβλεπτο το μέλλον, αναγκάστηκε να ισχυριστεί ότι η μίσθωση έγινε προς όφελος των σχολείων αυτών καθ’ ότι λειτουργούσαν με ζημία. Απέφυγε να επικεντρωθεί στο κυρίως πρόβλημα που αφορά στην άκρα μυστικότητα των συνοπτικών διαδικασιών για μίσθωση των σχολείων στο συγκεκριμένο κολέγιο χωρίς φυσικά να εξηγήσει τους λόγους απόρριψης των προτάσεων 14 γνωστών Τ/κ επιχειρηματιών από την Αμμόχωστο αλλά και του «δήμου» Αμμοχώστου. Έμμεσα άφησε να νοηθεί ότι το κολέγιο Ντογά έχει την πείρα της εκπαίδευσης. Στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτοβάθμιας εκπαίδευσης του πανεπιστημίου φοιτούν 890 μαθητές. Πανικόβλητοι οι γονείς διοργάνωσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας απόντων των δασκάλων, οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι αν τολμήσουν και διαμαρτυρηθούν για τα όσα συμβαίνουν στον τόπο εργασίας τους. Από τους 99 εκπαιδευτικούς των σχολείων οι 85 αποτάθηκαν ήδη στη νέα διεύθυνση ζητώντας την επαναπρόσληψή τους.
Στις πολλές -και δυναμικές- εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οι διαδηλωτές καλούσαν το κολέγιο Ντογά να μην έλθει στο νησί διαφορετικά θα το μετανιώσει. Ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας δήλωσε στην ψευδοβουλή ότι τόσο ο πρύτανης όσο και τα μέλη του δ.σ. του Πανεπιστημίου πρέπει να συλληφθούν και να λογοδοτήσουν για τον τρόπο που χειρίστηκαν το όλο θέμα.
Απαντήσεις μετά το σάλο
Μετά το σάλο για τη μίσθωση των σχολείων στο Τάγμα Γκιουλέν, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου των Κολεγίων Ντογά, ο Οκάν Ντιλίκ, σε τηλεοπτικό πρόγραμμα προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα και ισχυρίστηκε ότι τα κολέγια αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με τον Γκιουλέν και τα σχολεία του. Αναφερόμενος στην αλυσίδα κολεγίων Ντογά, ο Ντιλίκ είπε ότι σ’ αυτά απασχολούνται 2.500 εκπαιδευτικοί ο δε αριθμός των μαθητών είναι 17.000. Με τις συνεργασίες που έχουν τα κολέγια Ντογά, οι απόφοιτοι δικαιούνται να εισάγονται με προτεραιότητα σε πανεπιστήμια 140 κρατών.
Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Αφρίκα», ο ιδιοκτήτης της έκτασης επί της οποίας ανεγέρθη το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Μεσογείου, Κ. Σαβεριάδης, προσέφυγε στο παρελθόν στο ΕΔΑΔ απαιτώντας την περιουσία του. Το Δικαστήριο τον δικαίωσε και η αποζημίωση καταβλήθηκε από τον Γκιουλέν, άσχετα αν στα χαρτιά παρουσιάζεται η Επιτροπή Αποζημιώσεων.
Διασυνδέσεις με Ταλιμπάν και CΙΑ
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Μιλιέτ» το τάγμα του Γκιουλεν διασυνδέεται με τους Ταλιμπάν. Στα εγκαίνια σχολείου του Γκιουλέν στην Καμπούλ του Αφγανιστάν παρέστη και αξιωματούχος των Ταλιμπάν. Πολλοί ισχυρίζονται ότι χρηματοδοτείται από τη Σαουδική Αραβία. Υπάρχουν και αυτοί που βλέπουν ως χρηματοδότη του την CΙΑ. Δεν είναι γνωστά τα κεφάλαια που διακινεί, υπάρχουν όμως κάποιες πληροφορίες που ανεβάζουν την περιουσία του στα 25 δισεκ. δολάρια.
Η φιλοσοφία του και οι θρησκευτικές του θεωρίες βρίσκουν ανταπόκριση στην Τουρκία. Παρουσιάζεται ως εκσυγχρονιστής μουσουλμάνος, αποδέχεται το καπιταλιστικό σύστημα, διαμηνύει ότι η καταβολή τόκων στα δάνεια δεν είναι κατακριτέα ενέργεια και δεν αντιστρατεύεται τις επιταγές του κορανίου. Τον Γκιουλέν αποδέχτηκε και η Δύση. Στο πρόσωπό του βλέπει έναν δυτικόφιλο συντηρητικό μουσουλμάνο, ο οποίος σέβεται και εκτιμά τις υπόλοιπες θρησκείες και το μόνο που ζητά από τους πιστούς του είναι να παραμείνουν μουσουλμάνοι.
Άνθρωπος των Αμερικανών ο Γκιουλέν παίζει το παιγνίδι τους με το αζημίωτο. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ο Γκιουλέν δεν δίστασε να καταδικάσει τους δράστες κάτι που εκτιμήθηκε δεόντως από τους ΥΠΕΞ Ολμπράιτ και Μπέικερ. Με τα πολυάριθμα σχολεία που έχει ιδρύσει σε πολλές μουσουλμανικές, αραβικές και τουρκογενείς δημοκρατίες πλασάρει με τον καλύτερο και έμμεσο τρόπο το μετριοπαθές Ισλάμ ενώ, έμμεσα και πάλι, καταδικάζει τον φονταμενταλισμό. Ως ισλαμιστής και πρώην θρησκευτικός λειτουργός γίνεται εύκολα αποδεκτός από τους πιστούς του Ισλάμ τους οποίους προσπαθεί να απομακρύνει από τα ακραία θρησκευτικά κινήματα. Δεν είναι ένας νέος Χομεϊνί ή Μπιν Λάντεν. Απεναντίας είναι ένας εκσυγχρονιστής.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΙΜΑΜΗ
Ίσως το όνομα Φετχουλλάχ Γκιουλέν να είναι πιο γνωστό στην Τουρκία από αυτά του Γκιουλ ή του Ερντογάν. Είναι απορίας άξιο πώς ένας απλός ιμάμης κατόρθωσε να αποκτήσει τόσο μεγάλη περιουσία και ισχύ, να καταδικαστεί σε δεκαετή ποινή φυλάκισης(1999) με την κατηγορία προσπάθειας ανατροπής του κοσμικού κράτους, αλλά προφασιζόμενος λόγους υγείας να αποφυλακιστεί και να αυτοεξοριστεί στις ΗΠΑ. Μετά από χρόνια (2006) το Ανώτατο Δικαστήριο τον αθώωσε, αυτός όμως προτιμά να κινεί τα νήματα από το εξωτερικό. Το όνομά του ήταν αναμεμειγμένο στην παρακρατική οργάνωση Εργκενεκόν. Η φιλοσοφία, ιδέες και προπαγάνδα του εκφράζονται μέσω της εφημερίδας «Ζαμάν». Είναι ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού, πρακτορείου ειδήσεων, της Τράπεζας Αsya (πάνω από 100 υποκαταστήματα), ξενοδοχείων κ.λπ.
?Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Κονσένσους και δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 23ης Ιουνίου στην Ορτάμ, στην Τουρκία το 6% των πολιτών της χώρας είναι μέλη ενός θρησκευτικού τάγματος.
Επικεφαλής των ταγμάτων αυτών, και με τον μεγαλύτερο αριθμό μελών, βρίσκεται το τάγμα του Γκιουλέν με 61,8% και ακολουθούν τα τάγματα των Σουλεϊμάνιδων και Μεχζιλτζίδων με 16,3%. Τα μέλη του Τάγματος των Νακσιμπέντ (ηγετική προσωπικότητα του τάγματος αυτού είναι ο Σεΐχης της Λεύκας) συγκεντρώνουν μόλις το 15,2%
?Ο Φετχουλλάχ Γκιουλέν είναι ο πνευματικός του Ταγίπ Ερντογάν και ο μεγάλος χρηματοδότης του κόμματός του, του κόμματος Δικαιοσύνης-Ανάπτυξης. Αυτοεξορίστηκε στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ και από εκεί διευθύνει την τεράστια περιουσία και πολυάριθμα ιδρύματά του στην Τουρκία και εξωτερικό. Όπως έγραφε ο Σενέρ Λεβέντ στις 22/6/11 στην Αφρίκα «αφού πέτυχε των στόχων του στην Τουρκία, τώρα αποφάσισε να επεκτείνει τη δράση του και στην Κύπρο. Στο νησί έχει έναν σημαντικό αριθμό οπαδών. Στις υπηρεσίες του βρίσκονται κάποια πολύ γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου της νήσου. Ένας αξιοσέβαστος Τ/κ επιχειρηματίας επισκέφθηκε πέρσι στις φυλακές έναν εκ Τουρκίας λαθρέμπορο ηρωίνης επειδή επρόκειτο για οπαδό του Γκιουλέν.
?Πολλά ακούγονται και γράφονται για τον Γκιουλέν. Τον Απρίλιο του 1996 συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Όταν ο Οικουμενικός έθεσε το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης , ο Γκιουλέν αντιπρότεινε τη δημιουργία «Σχολής Ανατολικών Σπουδών» στη Θεσσαλονίκη. Κατά τον Γκιουλέν μια τέτοια ενέργεια θα άμβλυνε τις αντιδράσεις στην επαναλειτουργία της θεολογικής. Το Φεβρουάριο του 1998 συναντήθηκε στο Βατικανό με τον Πάπα ή δε υποδοχή που του επιφυλάχτηκε δεν διέφερε από υποδοχή αρχηγού κράτους. Κάποια έντυπα έφθασαν μέχρι του σημείου να ισχυρίζονται ότι ο Γκιουλέν είναι μυστικός καρδινάλιος του Βατικανού. Ο ίδιος διαψεύδει παρόμοια δημοσιεύματα και δηλώνει ότι το μόνο που υποστηρίζει είναι ο διαθρησκευτικός διάλογος.
?Ο Εισαγγελέας Κρατικής Ασφάλειας, Νουχ Μετέ, ισχυρίστηκε ότι ο Γκιουλέν στοχεύει στην ίδρυση «Ισλαμικής Δικτατορίας» και προς τον σκοπό αυτό ιδρύει συνεχώς σχολεία με τους απόφοιτους να καταλαμβάνουν θέσεις κλειδιά, στην δε Τουρκία η πλειοψηφία των αστυνομικών είναι απόφοιτοι των σχολών Γκιουλέν. Λειτουργεί 300 εκπαιδευτικά ιδρύματα σε 40 χώρες. Ο αριθμός των εκπαιδευτηρίων στην Τουρκία υπερβαίνει τα 500.
«Φιλεύθερος» 03/07/2011
Δείτε σχετικά και:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου