25 Αυγ 2013

15.000 υπάλληλοι εκτός Δημοσίου τη διετία 2013-2014. Ολες οι απαντήσεις για τη διαδικασία της κινητικότητας

Ολες οι απαντήσεις για τη διαδικασία της κινητικότητας
Δημόσιο: Ο «οδικός χάρτης» για απολύσεις - διαθεσιμότητα
Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, που θα συγκληθεί αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, θα «κλειδώσουν» οι θέσεις σε υπουργεία και εποπτευόμενους φορείς που θα καταργηθούν και θα οδηγήσουν στην ένταξη στο πρόγραμμα της κινητικότητας και από εκεί ένα σημαντικό μέρος στην απόλυση περίπου 7.100 δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό των 12.500 «διαθεσίμων» έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Το μεγαλύτερο μέρος αναμένεται να σηκώσουν τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας με το διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημιακών και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, καθώς και το Εσωτερικών. Από το σύνολο των 12.500 υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας έως τον Σεπτέμβριο, έχουν τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα 4.401 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 2.114 εκπαιδευτικοί, 2.234 σχολικοί φύλακες και 53 υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Επίσης, από την 23η Σεπτεμβρίου θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 3.000 δημοτικοί αστυνομικοί, ενώ οι υπόλοιποι 5.100 θα βρεθούν από τα υπόλοιπα υπουργεία. Με αυτούς θα ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα των 12.500 υπαλλήλων, ενώ ως το τέλος του 2013 θα πρέπει να τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας άλλοι 12.500.
 Στο πλαίσιο των αυριανών εξελίξεων η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσιάζει σήμερα έναν «οδικό χάρτη» με ερωτήσεις - απαντήσεις, έτσι ώστε οι δημόσιοι υπάλληλοι να αντιληφθούν καλύτερα τα σχέδια της κυβέρνησης.
 Πιο συγκεκριμένα:
 Πόσοι από αυτούς που έχουν ήδη μπει στην κινητικότητα κινδυνεύουν με απόλυση;
 Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, είναι πολύ πιθανό από τους 4.289 οι 2.000 να βρεθούν τελικά εκτός Δημοσίου μετά την παρέλευση των οκτώ μηνών.
 Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;
 Οι 2.234 σχολικοί φύλακες, οι οποίοι έχουν και τα λιγότερα προσόντα. Αλλωστε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει αναφέρει ότι «οι σχολικοί φύλακες ξεκινούν από μειονεκτική θέση». Εκτιμάται, πάντως, ότι ένα ποσοστό της τάξης του 10%-15% θα καταφέρει να επανατοποθετηθεί σε υπηρεσίες του Δημοσίου.
 Πώς θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της κινητικότητας των 12.500 υπαλλήλων;
 Μέσα στην εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανά υπουργείο της έκδοσης υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες θα καταργούνται οργανικές θέσεις. Με βάση την αξιολόγηση των δομών των υπουργείων ή των εποπτευόμενων φορέων, θα εκδοθούν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που θα προσδιορίζουν την κατάργηση διοικητικών δομών, αλλά και οργανικών θέσεων απ’ όπου θα προκύψει το πλεονάζον προσωπικό. Εως τις 16 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των φακέλων των υπαλλήλων με την καθοριστική συνδρομή του ΑΣΕΠ και έτσι θα προκύψει το προσωπικό που θα τεθεί σε κινητικότητα.
 Το ΑΣΕΠ πώς εμπλέκεται;
 Ολη η διαδικασία τελεί υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του ΑΣΕΠ, το οποίο έχει αναλάβει τη μοριοδότηση των υπαλλήλων, στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων που το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υιοθέτησε τόσο για την ένταξή τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας όσο και για την επανατοποθέτησή τους. Το ΑΣΕΠ αποτελεί βασικό συστατικό στην επιτυχία της διαδικασίας της κινητικότητας. Είναι η Ανεξάρτητη Αρχή που προσδίδει την αναγκαία διαφάνεια, δικαιοσύνη και αξιοκρατία.
 Η αξιολόγηση των υπαλλήλων αφορά το σύνολο του δημόσιου τομέα ή μόνον αυτούς που έχουν θεωρηθεί πλεονάζοντες;
 Η αξιολόγηση - μοριοδότηση του προσωπικού αφορά ΜΟΝΟΝ όσους προέρχονται από υπουργεία και φορείς στους οποίους έχουν προκύψει πλεονάζουσες θέσεις μετά την αξιολόγηση των δομών τους και ΟΧΙ το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.
 Ποια υπουργεία θα συμμετάσχουν στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της κινητικότητας τον Σεπτέμβριο; 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στείλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ανά υπουργείο η συμμετοχή είναι η εξής: Παιδείας: 1.500, Εσωτερικών: 3.000 (πρόκειται για τους δημοτικούς αστυνομικούς), Εθνικής Αμυνας: 500, Υγείας: 1.800, Δημόσιας Τάξης: 500, Εργασίας: 600, Οικονομικών: 400, Δικαιοσύνης: 50, Ναυτιλίας: 50, Πολιτισμού: 300, Υποδομών: 750, Αγροτικής Ανάπτυξης: 130, Εξωτερικών 20, Ανάπτυξης: 100, Τουρισμού: 100, Περιβάλλοντος: 100 και Μακεδονίας - Θράκης: 20.
 Από τους 25.000 υπαλλήλους που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας πόσοι μπορεί να βρεθούν εκτός;
 Το μάξιμουμ είναι 11.000. Ωστόσο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι οι συμφωνημένες από πέρυσι υποχρεωτικές αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων θα προέλθουν κατά κύριο λόγο από τις εξής κατηγορίες: Πειθαρχικά ελεγχόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι, με επιτάχυνση της διαδικασίας εκδίκασης πειθαρχικών υποθέσεων από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια, πλαστά δικαιολογητικά με έμφαση στα πτυχία γλωσσομάθειας, καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, καθώς και οριστική επίλυση του προβλήματος των προσωρινών διαταγών θα οδηγήσουν στην έξοδο από το Δημόσιο συμβασιούχους οι οποίοι είχαν πετύχει καθεστώς μονιμοποίησης καταστρατηγώντας βάναυσα το πνεύμα του Συντάγματος.
 Πόσοι τελικά δημόσιοι υπάλληλοι θα απολυθούν τη διετία 2013-2014;
 Θα βρεθούν εκτός Δημοσίου 15.000 υπάλληλοι. Από αυτούς οι 4.000 εντός του έτους και οι υπόλοιποι 11.000 το 2014. Οσοι αποχωρήσουν υποχρεωτικά από το Δημόσιο θα αντικατασταθούν από αντίστοιχο αριθμό (15.000) νέων υπαλλήλων με αξιοκρατικές και αδιάβλητες διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ. Σε αυτούς θα προστεθούν και οι υπάλληλοι που θα προσληφθούν βάση της αναλογίας «1 προς 5», δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Με τον τρόπο αυτόν το Δημόσιο θα ανανεωθεί ηλικιακά, αλλά και ποιοτικά, οικοδομώντας έτσι μια νέα Δημόσια Διοίκηση, σύγχρονη, αποτελεσματική, φιλική προς τους πολίτες.
 Οι προσλήψεις νέων υπαλλήλων
Από πού και πώς θα γίνουν οι προσλήψεις;
 Οι προσλήψεις αυτές θα γίνουν με κεντρικό συντονισμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στη βάση ενός προγραμματισμού αναγκών και ελλείψεων των υπουργείων. Τη διενέργεια του διαγωνισμού θα αναλάβει το ΑΣΕΠ.
 Πόσες προσλήψεις θα γίνουν το 2013;
 Το 2013, βάσει της αναλογίας «μία πρόσληψη για κάθε απόλυση», θα πρέπει να προσληφθούν στο Δημόσιο 4.000 άτομα. Ωστόσο, μέσα στο 2013 αναμένεται να γίνει η πρόσληψη μόνο 2.000 υπαλλήλων -στη θέση όσων απολύθηκαν από την ΕΡΤ- και οι υπόλοιπες 2.000 προσλήψεις να μεταφερθούν στο 2014. Με βάση την αναλογία «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» αναμένεται να γίνουν 4.500 προσλήψεις, αριθμός που προκύπτει από τις 20.000 αποχωρήσεις του 2012. Συνεπώς, αθροιστικά, για το 2013 προκύπτουν μέχρι στιγμής 6.500 προσλήψεις.
Το 2014;
 Από την αναλογία «μία πρόσληψη για κάθε απόλυση», το 2014 αναμένεται να γίνουν 13.000 προσλήψεις. Οι 2.000 που μεταφέρονται από το 2013 και ακόμη 11.000 στη θέση των 11.000 που θα απολυθούν σύμφωνα με τους μνημονιακούς στόχους.
 Ποια υπουργεία έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις;
 Πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στον τομέα των προσλήψεων είναι η Υγεία, με αιχμή την κάλυψη των ΜΕΘ, οι εισπρακτικοί μηχανισμοί, ενώ ανάγκες υπάρχουν και για ζητήματα ελέγχου της αγοράς εργασίας, καθώς και για στελέχωση ασφαλιστικών ταμείων.
 Αλέξανδρος Διαμάντης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com