26 Φεβ 2013

Κωνσταντίνος Χολέβας, Ποιες είναι οι τουρκικές επιδιώξεις για την ΑΟΖ


Ποιες είναι οι τουρκικές επιδιώξεις για την ΑΟΖ
Είναι προφανές ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν χαίρεται που η Ελλάδα κινείται προς την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Γνωρίζουν ο Ερντογάν και οι συνεργάτες του ότι η παρούσα κυβέρνηση το πιστεύει και θα το κάνει. Με την παραχώρηση αδειών για έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και με τη συνεχή αμφισβήτηση του Καστελόριζου επιδιώκει η Αγκυρα να μας τρομάξει. Ομως οι δυνατότητές της δεν πρέπει να υπερεκτιμώνται ούτε, βεβαίως, να υποτιμώνται.
 Η Τουρκία θεωρεί ότι η οικονομική κρίση έχει καταστήσει όλους τους Ελληνες φοβισμένους, χωρίς εθνικά και γεωπολιτικά ενδιαφέροντα, εσωστρεφείς και αδύναμους. Λάθος. Στα δύσκολα ενωνόμαστε και, όταν προκαλούμαστε από εξωτερικούς εχθρούς, λησμονούμε τα βάσανά μας και τη φαγωμάρα μας και γινόμαστε μια γροθιά.

 Η γειτονική χώρα πιστεύει ότι θα συνεχιστεί η υποχωρητικότητα των κυβερνήσεων Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου. Η υποστολή σημαίας στα Ιμια, η παράδοση Οτσαλάν, η αναγνώριση ζωτικών τουρκικών συμφερόντων στο Αιγαίο (Μαδρίτη 1997), η υπονόμευση του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρουπόλεως, η συμφωνία Παπανδρέου - Τζεμ για αλλοίωση των σχολικών μας βιβλίων, οι αφελείς θεωρίες περί παγκοσμιοποιήσεως και καταργήσεως των συνόρων, η εγκατάλειψη του ενιαίου αμυντικού δόγματος με την Κύπρο και άλλες παρεμφερείς ενέργειες αποθράσυναν την Τουρκία - είτε ως κεμαλική είτε υπό την ηγεσία του ήπιου Ισλάμ. Πιστεύω ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα φανεί πιο αποφασιστικός και εθνικά αξιοπρεπέστερος.
 Λανθασμένα μηνύματα στέλνουμε επίσης με την τουρκολαγνεία ορισμένων τηλεοπτικών καναλιών. Η αποδοχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλο-απρεπούς και παρόμοιων σειρών που προσβάλλουν την ιστορική μας συνείδηση κάνει τους Τούρκους ηγέτες να πιστεύουν ότι επιτυγχάνουν τον στόχο της προπαγάνδας τους: να μας αποχαυνώσουν, να μας δείξουν ένα δήθεν φιλικό πρόσωπο μιας «πολιτισμένης» Τουρκίας και να μας ζητήσουν σε επόμενο βήμα συνεκμετάλλευση του φυσικού και υποθαλάσσιου πλούτου μας. Αφού μπήκαν στο σαλόνι μας ως φίλοι, είναι φυσικό να νομίζουν ότι είμαστε έτοιμοι και για άλλες παραχωρήσεις. Είμαι βέβαιος ότι θα διαψευσθούν.
 Οι Τούρκοι επίσης πιστεύουν ότι λόγω της κρίσης είναι μειωμένη η αμυντική μας ικανότητα. Για να απομακρύνουμε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, πρέπει να διατηρήσουμε υψηλό το ηθικό των ένοπλων στελεχών μας και να συνεχίσουμε με λογική και χωρίς υπερβολικές σπατάλες τους εξοπλισμούς μας. Η δική μας κρίση ας μη γίνει ευκαιρία για κάθε προκλητικό γείτονα.
 Η Αγκυρα δοκιμάζει τα νεύρα μας, την αντοχή μας και την εσωτερική μας συνοχή. Εχει καταλάβει πλέον ότι Γαλλία και Γερμανία τής φράζουν τον δρόμο για πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν έχει ανάγκη την ελληνική υποστήριξη, την οποία ελάμβανε γενναιόδωρα. Θα φωνάζει και θα αμφισβητεί, αλλά ουσιαστικά δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα.
 Διότι έχει ανοιχτά διάφορα μέτωπα. Το Κουρδικό εντός συνόρων της διογκώνεται συνεχώς, με το Ισραήλ έχει διαρρήξει δεσμούς, στη Συρία εμπλέκεται όλο και περισσότερο και έτσι διασπά δυνάμεις, ενώ οι διώξεις κατά στρατηγών του κεμαλικού κατεστημένου καθιστούν τον στρατό επιφυλακτικό έναντι του Ερντογάν. Εύκολοι οι παλικαρισμοί, αλλά δύσκολη η πράξη. Επιθετική ενέργεια κατά της Ελλάδος μπορεί να επιφέρει ντόμινο αρνητικών συνεπειών για την Τουρκία. Και αυτό το καταλαβαίνει ακόμη και ο ΥΠΕΞ κ. Νταβούτογλου, που θέλει να επαναλάβει στη Θράκη αυτό που έγινε στην Κύπρο.
 Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προβεί συντόμως στο πρώτο βήμα, την ανακήρυξη της ΑΟΖ, και μετά να αρχίσει την επίπονη διμερή διαπραγμάτευση με κάθε γειτονική χώρα ξεχωριστά. Ισως γι’ αυτό ο πρωθυπουργός είπε ενώπιον του Γάλλου προέδρου Ολάντ ότι τα κοιτάσματα του Αιγαίου είναι ευρωπαϊκά. Για να πάρει το μήνυμα η Αγκυρα ότι δεν είμαστε μόνοι μας ούτε είμαστε ψοφοδεείς. Θα προχωρήσουμε στην εκμετάλλευση της ΑΟΖ σε συνεργασία με φίλους και συμμάχους.
Δημοκρατία,26/02/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com