6 Νοε 2012

+ Πατριάρχης Βουλγαρίας Μάξιμος (Σύντομη βιογραφία)


traur.jpg

Σε ηλικία 98 χρονών εκοιμήθη το πρωί της Τρίτης ο Προκαθήμενος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Μάξιμος. Ήταν σ' αυτήν την θέση 41 χρόνια – από το 1971 μέχρι σήμερα.
Ο Πατριάρχης Μάξιμος, το κοσμικό όνομα του οποίου είναι Μαρίν Νάιντενοφ Μίνκοφ, γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου του 1914 στο χωριό Ορεσάκ, του Δήμου Τρογιάν. Το 1935 αποφοίτησε από την Ιερατική Σχολή της Σόφιας. Το 1938 εισήχθη στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Σόφιας "Άγιος Κλήμης της Οχρίδας". Τον Δεκέμβριο του 1941 στο παρεκκλήσι της Θεολογικής Σχολής έγινε μοναχός, παίρνοντας το όνομα Μάξιμο.
Έξι χρόνια αργότερα γίνεται αρχιμανδρίτης. Από το 1947 μέχρι το 1950 είναι πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ντοροστόλο-Τσερβένσκ, ενώ από το 1950 έως το 1955 είναι εκπρόσωπος της Βουλγαρικής Εκκλησίας στο Πατριαρχείο της Μόσχας.
Μετά την επιστροφή του στη Βουλγαρία διορίστηκε γενικός γραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Σ' αυτήν την θέση είναι μέχρι το 1960. Το ίδιο το έτος εκλέγεται Μητροπολίτης του Λόβετς. Μετά τον θάνατο του Πατριάρχη Κύριλλου ενθρονίζεται Πατριάρχης, αφού ταυτόχρονα είναι και Μητροπολίτης Σόφιας. 

Μετά τις αρχές των δημοκρατικών αλλαγών στη Βουλγαρία, την δεκαετία του '90 η νομιμότητά τους αμφισβητήθηκε, κάτι που οδήγησε σε σχίσμα στη Βουλγαρική Εκκλησία. Το 1998 σε Πανορθόδοξη σύνοδο στη Σόφια οι Προκαθήμενοι όλων των ορθόδοξων εκκλησιών επιβεβαιώνουν την κανονική εκλογή του Πατριάρχη Μάξιμου.
Τέσσερα χρόνια αργότερα με το νέο Νόμο για τα θρησκεύματα το κράτος επιβεβαιώνει την κανονικότητα και την νομιμότητα του Πατριάρχη.
"Ο Πατριάρχης Μάξιμος διατήρησε την ενότητα και την ταυτότητα της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας", είπε με αφορμή τον θάνατό του ο Μητροπολίτης Βάρνας, Κύριλλος. "Δεν υποχώρησε, ούτε φοβήθηκε την πίεση, στην οποία υποβλήθηκε. Κρατούσε σταθερά το τιμόνι της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και την οδήγησε σε λιμάνι σωτηρίας".
in_memori_ph_maxim.jpg
Bnr –Φωτογραφίες Πατριαρχείο Βουλγαρίας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΧΑΘΗΚΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com