8 Οκτ 2011

Συνέδριο “Διάλογος Πολιτισμών” στη Ρόδο με συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις θρησκείες.


Στη Ρόδο πραγματοποιείται, για όγδοη συνεχή χρονιά, το συνέδριο "Διάλογος Πολιτισμών" από την Πέμπτη 7 έως και τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2011.
Στο φετινό World Public Forum "Dialogue of Civilizations",  συμμετέχουν, σύνεδροι από όλο τον κόσμο, πολιτικοί, καλλιτέχνες και εκπρόσωποι από όλες τις σύγχρονες θρησκείες.
Πρόεδροι του Φόρουμ είναι ο Βλαντίμιρ Γιακούνιν (πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων και κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος της ρωσικής κυβέρνησης που έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Ρόδου), ο Νίκος Παπανικολάου αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη, αντιπρόεδρος στην εταιρεία αυτοκινήτων Aston Martin Lagonda Holdings Ltd., και πρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρείας που εξειδικεύεται σε μαρίνες Lion Finance S. A., ο Ινδός επιχειρηματίας και επιστήμονας κ. Jagdish Kapur και ο Αlfred Güsenbauer - πρώην καγκελάριος της Δημοκρατίας της Αυστρίας.

Τα θέματα που θα συζητηθούν φέτος στο Διεθνές Φόρουμ είναι σχετικά με τα εναλλακτικά μοντέλα διεθνούς πολιτικής, τις διεθνείς κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, τη σύσταση και αναδιοργάνωση της πολιτιστικής ταυτότητας στη σφαίρα της μοντέρνας κουλτούρας και πολλά άλλα.
Συζητήσεις θα γίνουν επίσης, για την σύγχρονη κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό, τα ΜΜΕ, τη θρησκεία και την οικογένεια.
Ένα από τα πολλά πάνελ του Φόρουμ, είναι αφιερωμένο όπως κάθε χρόνο σε ένα διεθνώς γνωστό πολιτισμό. Το φετινό πάνελ θα είναι αφιερωμένο στη Λατινική Αμερική .
Άλλα πάνελ είναι αφιερωμένα σε θέματα που αφορούν την κοινωνία, την οικονομία, την πολιτική, τον πολιτισμό, τη θρησκεία και τα media.
Ανάμεσα στις προσωπικότητες που θα έρθουν στη Ρόδο είναι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, της Morgan Stanley International Walid Chammah, ο Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στην Ελλάδα Χάρης Παμπούκης, ο Πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Fico, ο Πρόεδρος του Μπαχρέιν Shaikh Mohammed bin Khalifa Al Khalifa, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών, Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Ruslan Grinberg, ο πρόεδρος του Κοινωνικού Συμβουλίου Έρευνας Επιστήμης (SSRC ), επικεφαλής της WPF Craig Calhoun o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης της Τασκένδης και Κεντρικής Ασίας, ο Δήμαρχος του Tallinn Savisaar Edgar, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και άλλες επιφανείς προσωπικότητες.
 Το Διεθνές Φόρουμ "Διάλογος των Πολιτισμών" αποτελεί όργανο διαβούλευσης με συμβουλευτικό χαρακτήρα, το οποίο έχει ως στόχο να ενώσει πολλές διεθνείς ή εθνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, εκπροσώπους από διάφορα ινστιτούτα ή κοινωνικούς φορείς, εκπροσώπους από τον καλλιτεχνικό κόσμο, τον κόσμο της διανόησης, των θρησκειών, των επιχειρήσεων, των media, του πολιτισμού αλλά και μονομερώς (ατομικά) όποιον επιθυμεί να συμμετέχει στις δράσεις, και να μοιραστεί τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και προσβασιμότητας που αποτελούν τη βάση του Σύγχρονου Διαλόγου των Πολιτισμών.
Οι βασικοί στόχοι του Φόρουμ είναι να ενώσει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας στο να προστατεύσουν τις πολιτιστικές και πνευματικές αξίες της ανθρωπότητας, και να οργανώσουν έδαφος για γόνιμο διάλογο μεταξύ των μεγαλύτερων πολιτισμών του σύγχρονου κόσμου.
Η διοργάνωση υποστηρίζεται από τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ , τον Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah, τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου Ισλαμικών Υποθέσεων του Βασιλείου του Μπαχρέιν σεΐχη Αμπντάλα Μπιν Khalid Al-Khalifa και τον Αντιπρόεδρο της Συρίας. Το Φόρουμ υποστηρίζεται επίσης από ένα δίκτυο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων τον ΟΗΕ, την UNESCO, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΠΕΚ και άλλους φορείς. («Δημοκρατική» 2/10/2011)
Η ιστορία και ο πολιτισμός της Ελλάδας αλλά και η οικτρή οικονομική της κατάσταση βρέθηκαν στο προσκήνιο, στη διάρκεια των εργασιών του 9ου Forum "Διάλογος των Πολιτισμών» που διεξάγεται στο ξενοδοχείο Aldemar.
Η έναρξη του συνεδρίου έγινε προχθές το βράδυ στο «Καστέλλο». Χθες ξεκίνησαν κανονικά οι εργασίες, με την ομιλία που πραγματοποίησε ο επικεφαλής του Forum κ. Βλαδιμίρ Γιακούνιν πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων και κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν οι ανακοινώσεις που έκανε στη διάρκεια του συνεδρίου για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και τις αιτίες που διόγκωσαν τα προβλήματα, ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, κ. Άλφρεντ Γκυζενμπάουερ.
«Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι πολιτικό και όχι οικονομικό», τόνισε ο κ. Γκυζενμπάουερ, προσθέτοντας ότι:
«Οι ισχυροί δάνειζαν μέχρι πέρυσι την Ελλάδα για να προμηθεύεται υλικά και μέσα (πχ οπλικά συστήματα) από τις χώρες αυτές, και όταν διαπίστωσαν πως δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, θέτουν σήμερα δυσβάσταχτους όρους στη χώρα».
»Η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα και τον μέσο Ευρωπαίο», πρόσθεσε, δηλώνοντας πάντως αισιόδοξος για έξοδο από την κρίση και τονίζοντας, πως δεν είναι αντίθετος σε μια «ευρωπαϊκή διακυβέρνηση», με την προϋπόθεση πως τα όργανα θα πρέπει να είναι εκλεγμένα από τους λαούς της Ευρώπης.
Συγκλονιστική χαρακτήρισε την ομιλία του κ. Άλφρεντ Γκυζενμπάουερ με δηλώσεις του, ο Περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
«Ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε πως την ευθύνη για τα προβλήματά μας έχουν οι ισχυροί της Ευρώπης που αν πριν από ενάμιση χρόνο βοηθούσαν τη χώρα μας δεν θα φθάναμε ως εδώ», τόνισε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, που εντυπωσιάστηκε, από το γεγονός ότι ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας δεν δίστασε στην ομιλία του να « φωτογραφίσει» τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας που ωθούσαν την Ελλάδα σε δαπάνες για προμήθειες που μετά δεν μπορούσε να αποπληρώσει. (Τώρα, γιατί «υπάκουσαν» οι ελληνικές κυβερνήσεις, είναι ένα άλλο ζήτημα).
Ο Περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης αναφέρθηκε και στην ομιλία που πραγματοποίησε ένας φιλόσοφος από την Ινδία.
«Ο ομιλητής από την Ινδία μίλησε συγκεκριμένα για τον πολιτισμό της Ελλάδας που υπήρχε εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τόνισε δε πως η Ευρώπη ουσιαστικά ήταν η χώρα μας. Μίλησε και για την πατρίδα μας για την οποία πρέπει να είμαστε περήφανοι», τόνισε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, που ευχαρίστησε τον κ. Γιακούνιν για την διοργάνωση των φόρουμ στη Ρόδο.
 Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:
«Είμαι βέβαιος ότι από τις εργασίες του 9ου Φόρουμ θα απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα όπως:
Πώς μπορούμε να συνυπάρξουμε αρμονικά και πώς θα αντιδράσουμε απέναντι σε κάθε μορφής αδικία.
Αυτά τα αιτούμενα είναι επίκαιρα και πιεστικά όσο ποτέ, αυτήν τη χρονική συγκυρία της παγκόσμιας αναταραχής και αβεβαιότητας. Είναι ζητούμενα που ξεπερνούν πολιτικές ή φυλετικές διαφορές και γεωγραφικά σύνορα.
Ένα επίσης κρίσιμο ερώτημα είναι, πώς μπορούμε, όσοι πιστεύουμε ακόμη στη δύναμη του σύγχρονου πολιτισμού, να απαντήσουμε σε αυτές τις προκλήσεις.
Θα ήταν μάταιος κόπος να συζητάμε για Ειρήνη, Ευημερία και Προοπτική, αν δεν υπάρξουν προϋποθέσεις για μια Κοινωνία Δικαιοσύνης, για μια Πολιτική Αξιών, για μια Οικονομία που δεν θα αποθεώνει τους αριθμούς, για Θεσμούς στέρεους που δεν θα αμφισβητούνται, για μια Δημοκρατία που να θωρακίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και για Πολίτες ενεργούς, έτοιμους να διεκδικήσουν όσα δικαιούνται. Αυτό το Φόρουμ, επί εννέα χρόνια, προβάλλει μέσα από τον τίτλο του, τις δύο έννοιες που μπορούν να αποτελέσουν μια καλή αφετηρία για έναν καλύτερο κόσμο: Διάλογος και Πολιτισμός.
Η παγκόσμια κρίση - οικονομική, πολιτική και κοινωνική - δεν πρέπει να αποθαρρύνει τον διάλογο. Αυτός πρέπει να είναι ανοικτός, διαρκής και καλόπιστος, σαν αντίβαρο στη σκληρότητα και τον κυνισμό που κυριαρχούν στην εποχή μας».
Δηλώσεις του  κ. Παπανικολάου
Στην ιδέα που είχε το έτος 2002, να διοργανώνεται το φόρουμ κάθε χρόνο στη Ρόδο, αναφέρθηκε με δηλώσεις του χθες ο κ. Νίκος Παπανικολάου, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη, αντιπρόεδρος στην εταιρεία αυτοκινήτων Aston Martin Lagonda Holdings Ltd., και πρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρείας που εξειδικεύεται σε μαρίνες Lion Finance S. A. Αναφέρθηκε όμως και στην ομιλία του πρώην καγκελαρίου της Αυστρίας χθες στο συνέδριο.
«Η ιδέα για την διοργάνωση του φόρουμ στη Ρόδο ξεκίνησε στη Μόσχα το 2002. Μέχρι τότε ήταν ενδορωσικό. Πρότεινα στον κ. Γιακούνιν το νησί σας, γιατί είναι κέντρο διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών. Κατανόησε πως είχα δίκιο και μου ζήτησε να οργανώσω τα πάντα. Το φετινό είναι το ένατο κατά σειρά. Μετέχουν 600 διακεκριμένοι καλεσμένοι από 60 χώρες του κόσμου, ακαδημαϊκοί, ανώτατοι κληρικοί και πολιτικοί και αρχηγοί κρατών. Ήδη θετικά εκφράστηκε ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας που αντιλαμβάνεται πως οι οικονομίες είναι τόσο αλληλένδετες που δεν είναι δίκαιο να προσπαθεί να επιρρίπτει κάποιος, ευθύνες μόνο σε ένα λαό. Ήταν εύκολο, όπως είπε, για την Γερμανία να ασκεί κριτική στην Ελλάδα αλλά πρέπει να αναρωτηθεί κανείς, πολτ θα πουλούσε τα υποβρύχιά της, αν δεν υπήρχε η χώρα μας να τα αγοράσει με πιστωτικούς όρους. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε να πούμε πως η χώρα μας ξόδευε περισσότερα χρήματα. Το ίδιο έκαναν όμως και άλλα κράτη. Πρέπει να υπάρχουν ισορροπίες και να μην γίνονται έξοδα που δημιουργούν πρόβλημα. Επομένως φέρουμε ευθύνη όλοι στην ΕΕ», δήλωσε ο κ. Νίκος Παπανικολάου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com