Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής. Συνάντηση των τεσσάρων Προέδρων του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής
Ζητήματα που αφορούν την προετοιμασία της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Νοέμβριο στην Κύπρο ήταν στο επίκεντρο συνάντησης σήμερα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου, του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου, Εκπροσώπου του Αρμένιου Πατριάρχη της Κιλικίας Καθόλικου Αράμ, του Λουθηρανού Επισκόπου Μουνίμπ Γιουνάν και του Μαρωνίτη Επισκόπου Μπούλος Μάταρ.
Η συνάντηση με τους τέσσερις Προέδρους του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής πραγματοποιήθηκε κατόπιν εισηγήσεως του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.
Μετά τη συνάντηση, που κράτησε περίπου τρεις ώρες , ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση, προσθέτοντας ότι λήφθηκαν αποφάσεις για το πότε και πού θα γίνει η Γενική Συνέλευση, ποιά θέματα θα συζητηθούν καθώς και για την συνεργασία που πρέπει να υπάρξει μεταξύ της Εκκλησίας που προσκαλεί και της προεδρεύουσας Εκκλησίας, ώστε να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός.
Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος στις δικές του δηλώσεις ανέφερε ότι στη Μέση Ανατολή διαδραματίζονται πολλές εξελίξεις, κοινωνικές και πολιτικές και ο ρόλος των Εκκλησιών είναι πολύ σημαντικός όχι μόνο στον εκκλησιαστικό τομέα αλλά και στο κοινωνικό και πολιτικό.
Είπε ότι οι Χριστιανοί διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο γιατί η παρουσία τους εκεί συμβάλλει στην εκτόνωση του θρησκευτικού φανατισμού, στη συνδιαλλαγή, τη συνύπαρξη και στην αλληλοαποδοχή των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων και οντοτήτων, δεδομένου ότι η Μέση Ανατολή αποτελεί ένα ψηφιδωτό θρησκειών και ομολογιών.
«Αυτή ακριβώς η ανάγκη επέβαλε και σε μας το καθήκον να ενεργοποιηθούμε ως μέλη –Εκκλησίες του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής με την πρωτοβουλία των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών και ιδιαιτέρως με την πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στο να οργανωθούμε πρακτικώς», συνέχισε.
Αναφέρθηκε στη συνάντηση των Προκαθημένων των Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής που έγινε στο Αμμάν, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η κατάσταση των Χριστιανών στη περιοχή, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, καθώς και η ανάγκη της ανασύστασης, ανασυγκρότησης και αναδιάρθρωσης του Συμβουλίου ώστε να είναι αποτελεσματικό.
Πρόσθεσε ότι στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε το θέμα αυτό επί πρακτικής βάσεως, δηλαδή για το ποιά πρέπει να είναι η στρατηγική του Συμβουλίου, καθώς και η σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης.
«Σήμερα ορίστηκε ο τόπος και ο χρόνος, τόπος είναι η Κύπρος, και όλοι όχι μόνο συμφωνήσαμε αλλά και εκφράσαμε τις ευχαριστίες μας στον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και στην Εκκλησία της Κύπρου και η ημερομηνία είναι περί τα τέλη Νοεμβρίου», συμπλήρωσε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων προσθέτοντας ότι «συζητήσαμε και τρόπους λειτουργίας, ενεργείας και δραστηριοποιήσεως του Συμβουλίου».
Ανέφερε ότι κατόπιν της σημερινής συνάντησης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα μεταβεί αύριο στο Αμμάν για ακρόαση από τον Πρόεδρο της Ιορδανίας Βασιλιά Αμπντάλλα.
Σε ερώτηση για την κατάσταση των Ορθοδόξων στη Συρία, λόγω και των τελευταίων εξελίξεων, ο Πατριάρχης Θεόφιλος είπε ότι εκεί επικρατεί μία κατάσταση που όλους μας ανησυχεί, λόγω και του μεγάλου αριθμού Χριστιανών, πρόσθεσε όμως ότι «εμείς δεν είμαστε πολιτικοί και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για τις δράσεις που μπορούν να λάβουν οι Εκκλησίες για επιβίωση των Χριστιανών, τονίζοντας ότι η Χριστιανική παρουσία στη Μέση Ανατολή είναι απαραίτητη και αυτό φαίνεται από τα γεγονός ότι οι πολιτικές αρχές δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Επί του ιδίου θέματος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι προ πολλού είχαν γίνει σκέψεις για το θέμα της επιβίωσης των Χριστιανών στην περιοχή, λόγω και των εξελίξεων και αντηλλάγησαν απόψεις, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα δοθεί η ευκαιρία περαιτέρω συζήτησης στην Κωνσταντινούπολη όπου μεταβαίνει για συνάντηση την πρώτη Σεπτεμβρίου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Παρόντες αναμένεται να είναι και οι Πατριάρχες Αλεξάνδρειας, Αντιόχειας και Ιεροσολύμων.
«Σίγουρα θα πλησιάσουμε διάφορες δυνάμεις, όπως είναι τα Ηνωμένα Εθνη και η Ευρωπαϊκή Ενωση, να τους θέσουμε τα προβλήματα των χωρών της Μέσης Ανατολής και των Εκκλησιών μας και πιστεύω ότι μαζί θα μπορέσουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα της ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή», κατέληξε.
ikyproς – 23/08/2011
Δείτε και :
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου