Οι υπουργοί Υγείας των γερμανικών ομόσπονδων κρατιδίων απέρριψαν τη λύση της εικαζόμενης συναίνεσης για την αύξηση του αριθμού των μετά θάνατον δωρητών οργάνων. Η τροποποίηση του σχετικού νόμου θα γίνει του χρόνου.
Ο αριθμός των δωρητών οργάνων μετά θάνατον στη Γερμανία σε σχέση με άλλες χώρες είναι ιδιαίτερα χαμηλός. Κάθε χρόνο 1000 άνθρωποι από τους 12.000 που περιμένουν στη λίστα αναμονής πεθαίνουν επειδή δεν υπάρχουν δωρητές. Το έλλειμμα αυτό θέλησαν να «διορθώσουν» οι υπουργοί Υγείας των ομόσπονδων κρατιδίων στην ετήσια διάσκεψή τους, που έγινε φέτος στη Φραγκφούρτη. Το ερώτημα στο οποίο έπρεπε να απαντήσουν είναι με ποιο τρόπο θα ευαισθητοποιηθούν οι Γερμανοί και συναινέσουν στη δωρεά οργάνων μετά θάνατον.
Στόχος η ευαισθητοποίηση
Καμπάνια ενημέρωσης για δωρεά οργάνων
Η συζήτηση συμπίπτει χρονικά με τη ψήφιση στην Ελλάδα του νέου νομοσχεδίου για τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων που κατέθεσε πρόσφατα το ελληνικό υπουργείο Υγείας. Ο προβληματισμός παραμένει ωστόσο ο ίδιος: τι θα πρέπει να προβλέπει ένας νόμος ώστε να ευαισθητοποιήσει περισσότερους πολίτες για να γίνουν μετά θάνατον δωρητές οργάνων; Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν θεσπίσει την λεγόμενη εικαζόμενη συναίνεση. Ο κάθε πολίτης θεωρείται εν δυνάμει δότης εκτός αν έχει δηλώσει εγγράφως την αντίθεσή του. Στην πράξη βέβαια η ρύθμιση αυτή δεν λειτουργεί, επειδή σκοντάφτει στις αντιρρήσεις των συγγενών. Επί πλέον οι συνταγματολόγοι προβάλουν ενστάσεις, επειδή η δωρεά οργάνων είναι μια πράξη που πρέπει να στηρίζεται στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας που και στην Ελλάδα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη.
Δεδηλωμένη συναίνεση και όχι εικαζόμενη
Τελικά οι υπουργοί υγείας στη Γερμανία συμφώνησαν σήμερα σε μια ενδιάμεση λύση, στη λύση της δεδηλωμένης συναίνεσης. Συγκεκριμένα οι γερμανοί πολίτες θα ενημερώνονται σχετικά και μια φορά στη ζωή τους, για παράδειγμα κατά την απόκτηση της άδειας οδήγησης ή της αστυνομικής ταυτότητας θα ερωτώνται, αν θέλουν να γίνουν μετά θάνατον δωρητές. Με τη λύση αυτή αποφεύγεται ο συνταγματικός σκόπελος, αλλά και οι τυχόν αντιρρήσεις των συγγενών. Εμπειρογνώμονες ωστόσο θεωρούν ότι η έλλειψη δωρητών στη Γερμανία δεν οφείλεται σε ανεπάρκεια του νόμου, αλλά στην ανεπαρκή οργάνωση στα νοσοκομεία, και στην έλλειψη ειδικών προσόντων στους γιατρούς που βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η τροποποίηση του νόμου θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου του 2012.
dw/Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθυνος σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου