Μια κάρτα «διδάσκει» υγιεινή διατροφή.
Αποτελέσματα από την τρίχρονη εφαρμογή της e-Ρowercard
ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ
Οι μαθητές γύρισαν πλάτη στα αρτοποιήματα και άρχισαν να πίνουν περισσότερο γάλα. Αύξησαν την κατανάλωση φρούτων και οσπρίων, έβαλαν την άσκηση στη ζωή τους και έμαθαν να τρώνε πρωινό. Και το πιο σημαντικό, κατάφεραν να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες χωρίς ιδιαίτερο κόπο, με τη βοήθεια μιας έξυπνης κάρτας, της e-Ρowercard.
Την πρωτότυπη αυτή κάρτα προμηθεύτηκαν οι μαθητές του Δημοτικού Αγίου Δημητρίου, στην Ακρόπολη, από το 2009 στα πλαίσια του ομώνυμου ευρωπαϊκού προγράμματος ενάντια στην παιδική παχυσαρκία. Εδώ και τρία χρόνια, όλα τα παιδιά του σχολείου χρησιμοποιούσαν την e-Ρowercard για τις αγορές τους από το κυλικείο του σχολείου. Πιο συγκεκριμένα, το κάθε παιδί πήρε τη δική του προσωπική ηλεκτρονική κάρτα, η οποία περιλάμβανε σχετικές πληροφορίες για το ίδιο π.χ. ημερομηνία γέννησης, βάρος, ύψος, αλλεργίες και άλλες μετρήσεις. Κάθε φορά που ο μαθητής ψώνιζε από την καντίνα, παρουσίαζε την κάρτα και έτσι το σύστημα κατάγραφε πόσο υγιεινό ήταν το προϊόν που αγόραζε. Ταυτόχρονα, το παιδί εξαργύρωνε τις επιλογές του σε βαθμούς, όσο πιο υγιεινές ήταν, τόσο πιο πολλούς βαθμούς κέρδιζε. Κατά το τέλος της σχολικής χρονιάς, το πρόγραμμα παρείχε τη δυνατότητα να διαπιστωθεί κατά πόσο το κίνητρο των βαθμών βοήθησε τους μαθητές να κάνουν πιο σωστές επιλογές. Μάλιστα, τα δέκα παιδιά με την πιο υγιεινή διατροφή κέρδιζαν διάφορα βραβεία.
Με το τέλος της τρίχρονης εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος, η ερευνητική ομάδα της e-Ρowercard, πραγματοποίησε έρευνα για να διαπιστώσει εάν διαφοροποιήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες των μαθητών του εν λόγω Δημοτικού. Τα αποτελέσματα παρουσίασε, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτολόγων Ελένη Ανδρέου. Με βάση τα ευρήματα, φαίνεται ότι μετά την εφαρμογή του προγράμματος αυξήθηκε το ποσοστό των παιδιών που τρώνε πρωινό, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα για το πώς έχει διαμορφωθεί το πρωινό τους. Ειδικότερα, αυξήθηκε αισθητά το ποσοστό των μαθητών που τρώνε δημητριακά με γάλα (από 40% σε 69%), καθώς επίσης ο αριθμός των παιδιών που ξεκινούν τη μέρα τους με ένα ποτήρι γάλα: το 2009 ήταν μόλις 16%, φέτος ανέβηκε στο 71%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι μειώθηκε σημαντικά η κατανάλωση διαφόρων αρτοποιημάτων από την καντίνα του σχολείου.
Για παράδειγμα, το 2009 σχεδόν ένας στους τρεις μαθητές αγόραζε τυρόπιτα, ενώ σήμερα το ποσοστό περιορίστηκε στο 9%. Προκύπτει, επίσης, ότι περισσότερα παιδιά προτιμούν πλέον να αγοράζουν σάντουιτς, μιας και το αντίστοιχο ποσοστό διπλασιάστηκε και από 15% ανήλθε σε 39%. Επιπρόσθετα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι μαθητές άρχισαν να τρώνε πιο πολλά όσπρια και φρούτα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ κάποια παιδιά μείωσαν τα αναψυκτικά.
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενάντια στην παιδική παχυσαρκία e-Ρowercard τελεί υπό την αιγίδα του ευρωπαϊκού οργανισμού Εureka, του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Υγείας και επιχορηγείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας. Στο έργο συμμετέχουν οι: Ρowersoft (Κύπρος), Εvolis(Γαλλία), Νetramedia (Ηνωμένο Βασίλειο), δυο στατιστικολόγοι και ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων. Την κυπριακή ερευνητική ομάδα αποτελούν, ο Γιώργος Μαλέκκος (συντονιστής Ρowersoft) και τέσσερα μέλη του Συνδέσμου Διαιτολόγων: Ελένη Ανδρέου (πρόεδρος), Χριστιάνα Φιλίππου, Νικολέττα Ντορζή και Νικολέττα Μιχαηλίδου.
Ένα σημαντικό πρόγραμμα
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«ΣΥΓΧΑΙΡΩ πραγματικά όλους όσους εμπλέκονται στην πρωτοβουλία αυτή και εύχομαι οι ‘νέοι υγιεινοί μαθητές’ να μυήσουν όλους εμάς τους μεγάλους στην απόκτηση θετικής υγιεινής και καταναλωτικής συμπεριφοράς», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Δημητρίου. Όπως είπε, θετικό στοιχείο του προγράμματος αποτελεί το γεγονός ότι σε αυτό εμπλέκεται όλο το σχολείο αλλά και οι γονείς, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθούν και να ενημερώνονται αναλυτικά, μέσα από τη χρήση της «έξυπνης κάρτας» για τα τρόφιμα που πωλούνται στο σχολικό κυλικείο αλλά και τις επιλογές των παιδιών τους. Με τον τρόπο αυτό, συμπλήρωσε, διευκολύνεται και γίνεται πιο αντικειμενικός και έγκυρος ο έλεγχος της Τοπικής Επιτροπής Ελέγχου σχολικών κυλικείων όσον αφορά στα προσφερόμενα είδη αλλά και τις τιμές πώλησης, αφού υπάρχει μέσα από το πρόγραμμα δυνατότητα καθημερινού ελέγχου.
«Τόσο το συγκεκριμένο πρόγραμμα όσο και άλλα αποδεικνύουν έμπρακτα ότι προβλήματα όπως η παιδική παχυσαρκία είναι κοινά για πολλές χώρες της Ε.Ε. και κοινή θα πρέπει να είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση τους η οποία ενισχύεται με τέτοιου είδους πρωτοποριακά προγράμματα», κατέληξε.
Καλύτερη απόδοση
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά που ακολουθούν ένα υγιές διαιτολόγιο, όχι μόνο αποδίδουν καλύτερα στο σχολείο αλλά είναι πολύ πιθανό να συμβάλουν θετικά και στην οικονομία της χώρας τους. Πώς; Μειώνοντας τις αρρώστιες που οφείλονται στον τρόπο ζωής, όπως διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις. Στο ενημερωτικό έντυπο προς τους γονείς, τονίζεται επίσης, ότι «η κυβέρνηση που προωθεί την υγιεινή διατροφή και προωθεί την εκμάθηση της υγιεινής διατροφής στα σχολεία αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική πρόοδο στις προσπάθειες για μείωση της παιδικής παχυσαρκίας».
ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Εδώ και τρία χρόνια το πρόγραμμα εφαρμόζεται στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου. Από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα επεκταθεί σε ακόμα ένα Δημοτικό ενώ απώτερος σκοπός είναι, σταδιακά, να καλύψει όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Όπως τονίστηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η δημιουργία της e-Ρowercard αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τα σχολεία, την πολιτεία και τους γονείς το οποίο, όχι μόνο παρέχει πληροφορίες για την υγιεινή διατροφή, αλλά είναι και ένας μηχανισμός ελέγχου και εικόνας της πώλησης διάφορων ειδών φαγητού στα σχολεία.
«Φιλελεύθερος», 8 Ιουνίου 2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου