Της Λιλιάνα Κοβάσεβιτς για τους Southeast European Times στην Μπάνια Λούκα – 24/06/11
Ο Ιγκόρ Μ, 13 ετών από τη Μπάνια Λούκα, δεν πήγε σχολείο στις 17 Μαΐου. Περίμενε τους γονείς και την αδελφή του να πάνε στη δουλειά τους προτού κρεμαστεί στη σοφίτα του σπιτιού του. Ήταν αργά το απόγευμα όταν τον βρήκε ο πατέρας του. Η περίπτωση είναι μία από σειρά αυτοκτονιών ανηλίκων, οι οποίες προκαλούν ανησυχία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (B-Ε) κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.
Η παιδοψυχίατρος Δρ. Ράνκα Καλίνιτς από τη Μπάνια Λούκα αναφέρει ότι εσωτερικοί παράγοντες κινδύνου, όπως η κατάθλιψη ή οικογενειακό ιστορικό τάσεων αυτοκτονίας, μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί να αφαιρέσει τη ζωή του/της. Αλλά υπάρχουν επίσης και οι εξωτερικοί ή περιβαλλοντικοί παράγοντες, αναφέρει, όπως η απόρριψη από τους φίλους του/της. Το πρόσφατο παρελθόν της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, προσθέτει, συμβάλλει στην κατάσταση.
"Έγινε πόλεμος και πολλά παιδιά έχασαν κάποιον από τους γονείς τους. Πολλοί άνθρωποι σήμερα έχουν χάσει τις δουλειές τους και τα προβλήματα υπονομεύουν την οικογένεια. Οι ενήλικοι το βρίσκουν πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ζωής και φοβούνται για την ίδια την ύπαρξή τους και όλο αυτό είναι πολύ σκληρότερο για τους νέους, οι οποίοι εξαρτώνται από την οικογένεια για να αισθάνονται ασφαλείς", είπε η Καλίνιτς στους SETimes.
Σύμφωνα με την ίδια, οι νέοι δεν μπορούν να βρουν καταφύγιο στο σχολείο, επειδή το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα έχει προβλήματα.
"Τα παιδιά συχνά δεν μπορούν να βρουν [ανακούφιση]. Απελπίζονται και αισθάνονται αβοήθητα".
Στη Β-Ε προσθέτει, "Υπάρχει κρίση ηθικής και ένα διαστρεβλωμένο σύστημα αξιών: οι 'επιτυχημένοι' άνθρωποι είναι κυρίως εγκληματίες και οι τίμιοι, που κερδίζουν το ψωμί τους δουλεύοντας, ίσα που επιβιώνουν. Με αυτόν τον τρόπο η νεολαία λαμβάνει διπλά μηνύματα, τα οποία προκαλούν μία ταραγμένη διανοητική κατάσταση".
Η Καλίνιτς τονίζει ότι ενώ η Β-Ε δεν είναι μεταξύ της ομάδας των χωρών υψηλού κινδύνου όσον αφορά στα ποσοστά αυτοκτονιών, υπάρχει μια εμφανής αύξηση του ποσοστού αυτού, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών και των ενηλίκων νεαρής ηλικίας.
Σύμφωνα με την αστυνομία της Δημοκρατίας της Σέρπσκα, κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε μηνών αυτού του έτους, υπήρξαν συνολιά 121 αυτοκτονίες. " Οι περισσότερες αυτοκτονίες, 63 στον αριθμό, πραγματοποιήθηκαν στη Μπάνια Λούκα. Από τους 121 ανθρώπους, 98 ήταν άνδρες και 23 γυναίκες. Η αυτοκτονία συνήθως γίνεται με κρέμασμα, έπειτα ακολουθεί η χρήση πυροβόλων όπλων, και τέλος ο πνιγμός", είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Μίρνα Σόγια στους SETimes
Πέρσι, έγιναν συνολικά 256 αυτοκτονίες ή 22 περισσότερες από το 2009. Σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ, ο αριθμός αυξάνεται επίσης στη γειτονική Σερβία και την Κροατία.
Ο κοινωνιολόγος Ντούσκο Βέγνοβιτς αναφέρει πως η γενική κατάσταση της κοινωνίας-- σε περιφερειακό επίπεδο -- είναι ένας λόγος για την ανησυχητική αυτή τάση. "Ο πληθυσμός μειώνεται μαζικά. Ένα μεγάλο τμήμα του βρίσκεται σε αδιέξοδο επειδή δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να παρασχεθεί το ελάχιστο για την ύπαρξή του", λέει στους SETimes.
Θεωρεί ότι τα κρατικά θεσμικά όργανα πρέπει επειγόντως να ασχοληθούν με τα ζητήματα που σχετίζονται με την επιβίωση των πολιτών και να καταδείξουν περισσότερη αλληλεγγύη και κατανόηση για όσους έχουν χαμηλό επίπεδο διαβίωσης.
"Επιπλέον, το σύστημα αξιών νοσεί. Ορισμένοι κύκλοι ευνοούν αξίες που δεν είναι θετικές. Η ανάγκη για αγάπη έχει χαθεί, μαζί με την τιμιότητα και την ηθική. Οι άνθρωποι καταφεύγουν στην αιμοδιψή μάχη για να πλουτίσουν, κάτι που δεν θα πρέπει να είναι σκοπός κανενός πολιτισμού ή φυσιολογικών ανθρώπων. Σήμερα, οι άνθρωποι δείχνουν ολοένα και λιγότερη αλληλεγγύη και ανθρωπιά προς τους άλλους ανθρώπους", είπε ο Βέγνοβιτς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου