Ως δημόσια διαφημιστική εκστρατεία υπέρ των ναρκωτικών χαρακτήρισε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ελέγχου της Κυκλοφορίας Ναρκωτικών Ρωσίας Βίκτορ Ιβανόφ την έκθεση της λεγόμενης παγκόσμιας επιτροπής του ΟΗΕ για την κατάσταση σ΄αυτό τον τομέα.
Οι δημιουργοί της κάλεσαν την παγκόσμια κοινότητα να νομιμοποιήσει τα ελαφρά ναρκωτικά και να τερματίσει την ποινική δίωξη των καταναλωτών τους. Η έκθεση έγινε πολύκροτη όχι μόνο εξαιτίας των παράλογων εκκλήσεων – ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής, που υποστηρίζουν τη νομιμοποίηση, βρέθηκαν γνωστοί πολιτικοί παράγοντες, έστω και με την πρόθεση πρώην: ο πρώην Γεν. Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, καθώς και οι πρώην Πρόεδροι του Μεξικού, της Κολομβίας και της Βραζιλίας.
Η έκκληση άμεσα ή έμμεσα συνδέεται με τα τεράστια εισοδήματα από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, λέει ο Βίκτορ Ιβανόφ. Και τις εκκλήσεις προς τους πολιτικούς παράγοντες να αναγνωρίσουν δημόσια ότι ο πόλεμος κατά της ναρκομανίας έχει χρεοκοπήσει και ότι αυτή είναι αδύνατο να ηττηθεί, οι δημιουργοί της έκθεσης πρέπει να τις αφήσουν για τον εαυτό τους, επεσήμανε ο Ρώσος αξιωματούχος:
- Ακριβώς ο κύριος Ανάν το 2001 χρησιμοποίησε τις πληρεξουσιότητές του για να απολύσει τον αναπληρωτή του, Διευθυντή της Διεύθυνσης Ναρκωτικών και Εγκληματικότητας του ΟΗΕ Πίνο Αρλάκι – άνθρωπο μεγάλης προσωπικής ανδρείας και ύψιστου επαγγελματισμού. Χάρη σ΄αυτό τον άνθρωπο μειώθηκε σημαντικά η παραγωγή ναρκωτικών στο Αφγανιστάν στην περίοδο από το 1998 ως το 2001. Μετά την απέλαση του Αρλάκι η προμήθεια ναρκωτικών από το Αφγανιστάν πολλαπλασιάστηκε. Άλλος ένας από τους συντάχτες της έκθεσης είναι ο κύριος Χαβιέρ Σολάνα. Ακριβώς όταν ήταν Γεν. Γραμματέας του ΝΑΤΟ και μετά και Γεν. Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακριβώς στο κέντρο της ΕΕ άρχισε να δημιουργείται ο θύλακας της ηρωίνης και ο κύριος πλασιέ των ναρκωτικών – το Κόσοβο. Άλλος ένας από τους δημιουργούς της έκθεσης, ο πρώην Πρόεδρος του Μεξικού Ερνέστο Σιντίλιο. Ακριβώς κατα τη διάρκεια της θητείας του στη χώρα διαμορφώθηκαν όλες οι απαραίτητες συνθήκες για τη δημιουργία εκατοντάδων καρτέλ ναρκωτικών.
Προσπάθειες νομιμοποίησης των ναρκωτικών γίνονταν και στο παρελθόν, ωστόσο πάντα κατέληγαν σε αποτυχία. Αυξανόταν ο αριθμός των ναρκωμανών, καθώς και η εγκληματικότητα. Στη Σουηδία η υπερφιλελεύθερη πολιτική σ΄αυτό τον τομέα – μέχρι και τη διανομή μεθαδόνης (Methadon) οδήγησε σε καθολική επιδημία ναρκομανίας. Και μόνο μετά την εφαρμογή αυστηρών μέτρων, η χώρα μπόρεσε να σώσει το λαό της.
Και η πιό φιλελεύθερη έναντι των ελαφρών ναρκωτικών – Ολλανδία, άρχισε να επιβάλλει περιοριστικά μέτρα. «Η πώληση χασισιού και κάνναβης σε ειδικά καταστήματα πρέπει να περιοριστεί και αφορά μόνο τους ντόπιους καταναλωτές, - δήλωσε πέρυσι η κυβέρνηση. Ο κύριος στόχος, που τίθεται σήμερα ενώπιον της Ολλανδίας, είναι η εξάλειψη του ναρκοτουρισμού με τη μέγιστη παρεμπόδιση της αγοράς «ελαφρών» ναρκωτικών από αλλοδαπούς.
Μόνο στη Λατινική Αμερική οι αρχές εξακολουθούν να είναι φιλελεύθερες προς τα ελαφρά ναρκωτικά και προς τους καταναλωτές τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου