6 Μαΐ 2011

Θρησκευτικά, Μεταμοσχεύσεις, Κάρτα Πολίτη, Περιουσία, επί τάπητος στη συνάντηση Παπανδρέου-Ιερώνυμου

Συγκροτείται κοινή Επιτροπή

Περιουσία, προσλήψεις και Θρησκευτικά επί τάπητος στη συνάντηση Παπανδρέου-Ιερώνυμου

Η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, το μάθημα των Θρησκευτικών, η «Κάρτα του Πολίτη» και η αναλογία στις προσλήψεις τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο.

Κυβέρνηση και Εκκλησία αποφάσισαν να συγκροτήσουν κοινή επιτροπή για να συζητηθούν αναλυτικά όλα τα θέματα που αφορούν στην Εκκλησία.

Στην Επιτροπή θα προεδρεύει η υπουργός Παιδείας και από κυβερνητικής πλευράς θα μετέχουν υπουργοί ή εκπρόσωποι από τα υπουργεία Υποδομών, Υγείας, Οικονομικών και Πολιτισμού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ανέλυσε στον Αρχιεπίσκοπο και τους ιεράρχες τη φιλοσοφία του Νέου Λυκείου, που προωθεί η κυβέρνηση, όπου προβλέπεται συγκεκριμένος τρόπος διδασκαλίας των Θρησκευτικών, καθώς η Εκκλησία έχει εκφράσει ενστάσεις, ζητώντας περισσότερο και ευρύτερο χρόνο διδασκαλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία της Εκκλησίας ζήτησε από την κυβέρνηση την αποδέσμευση των κεφαλαίων της που διατηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τις προωθούμενες ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο περί μεταμοσχεύσεων, για την «εικαζόμενη συναίνεση» και την κάρτα του Πολίτη.

Επίσης ζήτησε από την κυβέρνηση να υπάρχει ελαστικότερη εφαρμογή της ρύθμισης 1 προς 5 σχετικά με τις προσλήψεις και μεταθέσεις ιερέων.

Κατά την υποδοχή του κ. Ιερώνυμου ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι αναγκαία η συνέργια και η συνεργασία του κράτους και της εκκλησίας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα ο καθένας βέβαια με τον ιδιαίτερο ρόλο του.

«Για να προκύψουν λύσεις ελπίδας, αισιοδοξίας, ώστε να μπει η Ελλάδα σε ένα διαφορετικό δρόμο».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι ήταν σωστή η επισήμανση του πρωθυπουργού και τόνισε: «Ο λαός προσβλέπει με αγωνία και έχει απαιτήσεις για να ξεπεραστεί η κρίση. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που θα ανακουφίσουν τον κόσμο.»

Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος και ο υφυπουργός Υγείας Χρήστος Αηδόνης.

Τα Νέα.

Θεσμική σχέση αποκτά ο διάλογος Πολιτείας και Εκκλησίας

Η συγκρότηση κοινής επιτροπής κυβέρνησης και Ιεράς Συνόδου για να συζητηθούν αναλυτικά όλα τα θέματα που αφορούν την Εκκλησία, αποφασίστηκε στην κοινή συνάντηση, που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου και υπουργοί της κυβέρνησης, με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου.

Στην επιτροπή θα προεδρεύει ο υπουργός Παιδείας και από κυβερνητικής πλευράς θα μετέχουν υπουργοί ή εκπρόσωποι από τα υπουργεία Υποδομών, Υγείας, Οικονομικών και Πολιτισμού.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμήθηκε ότι ο διάλογος ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία αποκτά και θεσμική σχέση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η υπουργός Παιδείας Aννα Διαμαντοπούλου ανέλυσε στον αρχιεπίσκοπο και τους ιεράρχες τη φιλοσοφία του Νέου Λυκείου, που προωθεί η κυβέρνηση, όπου προβλέπεται συγκεκριμένος τρόπος διδασκαλίας των Θρησκευτικών, καθώς η Εκκλησία έχει εκφράσει ενστάσεις, ζητώντας περισσότερο και ευρύτερο χρόνο διδασκαλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία της Εκκλησίας ζήτησε από την κυβέρνηση την αποδέσμευση των κεφαλαίων της που διατηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τις προωθούμενες ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο περί μεταμοσχεύσεων, για την "εικαζόμενη συναίνεση" και την κάρτα του Πολίτη.

Επίσης ζήτησε από την κυβέρνηση να υπάρχει ελαστικότερη εφαρμογή της ρύθμισης 1 προς 5 σχετικά με τις προσλήψεις και μεταθέσεις ιερέων.

Ολα τα επιμέρους ζητήματα, μέσω της επιτροπής που θα συγκροτηθεί θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα με τα αρμόδια υπουργεία.

Πηγή ΑΠΕ - Otenet/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τι να την κάνουμε την επιτροπή; Γιατί η Εκκλησία δέχεται να βγάζει η κυβέρνηση θέματα (ενώ εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τις προωθούμενες ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο περί μεταμοσχεύσεων, για την «εικαζόμενη συναίνεση» και την κάρτα του Πολίτη)
από εκεί που δεν υπάρχουν;
Ο Αρχιεπίσκοπος λέει ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στις προωθούμενες ρυθμίσεις ή λέει να το συζητήσουν; Σαν να λέμε να συζητήσουμε με εκείνον που θέλει να ασκήσει βία εις βάρος μας σχετικά με ποιο μέλος του σώματος να χτυπήσει; Έχουν συννενοηθεί και μας κοροϊδεύουν με τις επιτροπές ή επιτέλους θα ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι;

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com