Ιερά Σύνοδος προς κυβέρνηση: Η κοροϊδία και ο εμπαιγμός έχουν όρια!
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: 'Η κυβέρνηση παραβίασε την κόκκινη γραμμή
Πολυμετωπική προσχεδιασμένη επίθεση εκ μέρους της κυβέρνησης δέχεται τους τελευταίους μήνες η Εκκλησία της Ελλάδος. Επίθεση που εκδηλώνεται από εμφανώς αρρωστημένα μυαλά και αποσκοπεί πλέον ξεκάθαρα στο να εξαναγκάσουν την εκκλησιαστική ηγεσία να ζητήσει εσπευσμένως αλλαγή του καθεστώτος συναλληλίας που διέπει τις σχέσεις της με την Πολιτεία. Δια του τρόπου φυσικά αυτού η κυβέρνηση πιστεύει πως θα αποφύγει το βαρύτατο όπως υπολογίζεται κόστος της εύλογης αγανάκτησης...των ορθοδόξων χριστιανών-πολιτών και της αντίδρασης στην μετατροπή της Ελλάδος σε άθεο κράτος!
Αλήθεια πάντως είναι ότι η ίδια η κυβέρνηση με πονηρές διατάξεις που ψηφίζει ακόμη και μετά τα μεσάνυκτα στη Βουλή και με νόμους του 1950 που ανασύρει από το χρονοντούλαπο της ιστορίας επικαλούμενη δήθεν την οικονομική κρίση προετοιμάζει το έδαφος της οριστικής ρήξης. Για την τακτική της βέβαια αυτή και την πολιτική στάση είχε πρώτος μιλήσει ο νυν υφυπουργός Μεταφορών Ν. Σηφουνάκης το Σεπτέμβριο του 2009 με δηλώσεις που είχε κάνει σε ραδιοφωνικό σταθμό (βλ. Σ.Ο. 9/2009). Ο εν λόγω πολιτικός είχε μάλιστα αφήσει να εννοηθεί πως υπήρχε προσυμφωνία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον τότε πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου!!! Η Αρχιεπισκοπή αν και πέρασαν τόσα χρόνια δεν προέβη μέχρι σήμερα σε καμιά διάψευση. Και αυτό φυσικά προκαλεί απορίες...
Κυρίαρχο στοιχείο της πολυμέτωπης αυτής επίθεσης είναι ο έμμεσος και ενίοτε άμεσος εμπαιγμός συγκεκριμένων κυβερνητικών παραγόντων έναντι της εκκλησιαστικής ηγεσίας... Τρανό και πρόσφατο σχετικά παράδειγμα λ.χ. αποτελεί η απρεπέστατη συμπεριφορά του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση για την οποία έγινε εκτενή συζήτηση κατά τις πρόσφατες συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τον Απρίλιο.
Νέα βαυαροκρατία
Η διαμορφωθείσα κατάσταση, όπως φέρεται να ελέχθη από αρχιερέα κατά τη συζήτηση επαναφέρει στη μνήμη της εκκλησιαστικής ηγεσίας την περίοδο της βαυαροκρατίας. Με τη γνώμη αυτή συμφώνησαν όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φέρεται να τόνισε πως η κυβέρνηση παραβίασε την κόκκινη γραμμή που ο ίδιος είχε εξ αρχής τραβήξει, προκειμένου να υπάρχει ειρηνική συμπόρευση... Και γι' αυτό ακριβώς είπε πως ζήτησε να συναντηθεί αμέσως μετά το Πάσχα με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου έτσι ώστε όχι μόνο να εκφράσει τη θλίψη του για τα τεκταινόμενα και να διαμαρτυθεί εντόνως αλλά κυρίως για να διερευνήσει τις διαθέσεις του επίλυσης των προβλημάτων που έχουν ανακύψει. Εάν μάλιστα όπως τόνισε δεν ικανοποιηθεί άμεσα από τον πρωθυπουργό τότε η Εκκλησία θα προβεί σε δυναμικές διαμαρτυρίες και αντιδράσεις.
"Μας αναγκάζουν με τις απαράδεκτες συμπεριφορές τους να βγούμε στο δρόμο και να διατυπώσουμε τη δυσφορία και διαμαρτυρία με μία μεγάλη λαϊκή σύναξη. Ελπίζω να υπάρξει σύνεση από μέρους τους, ώστε να μην μας εξαναγκάσουν να σταθούμε απέναντι... Εύχομαι ο Θεός να φωτίσει τον πρωθυπουργό και να αποφευχθεί η εκκολάπτουσα αντιπαράθεση που δεν θα είναι προς όφελος του λαού ιδιαίτερα την δύσκολη αυτή περίοδο", τόνισε προς το "Σ.Ο." μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Η αναπόφευκτη, όπως φαίνεται ωστόσο αντιπαράθεση Εκκλησίας -κυβέρνησης σε μία τέτοια χρονική συγκυρία είναι βέβαιο πως θα λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις που δεν αποκλείεται να λάβουν τη μορφή έντονης λαϊκής εξέγερσης. Και αυτό διότι είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι μύχιες ιδιοτέλειες στους χειρισμούς της οικονομικής κρίσης εκ μέρους της παρούσας κυβέρνησης προκάλεσαν πολλά αδιέξοδα και ανυπέρβλητα εμπόδια.
Ο προβληματισμός πολλών εκκλησιαστικών παραγόντων έχει να κάνει με το αν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει την ικανότητα, διαθέτει τα ηγετικά εκείνα προσόντα και τη δύναμη που απαιτείται για να διαχειριστεί με επιτυχία μία τέτοια μετωπική σύγκρουση με την "φιλτάτη και οικεία", όπως έχει αποδειχθεί εμπράκτως προς τον ίδιο, κυβέρνηση Παπανδρέου. Υπάρχουν βέβαια αρκετοί που πιστεύουν ακράδαντα ότι αδυνατεί να το πράξει. Υπάρχουν και ορισμένοι που εκλαμβάνουν όλη αυτή την κατάσταση, ως μέρος του προσυμφωνημένου σχεδίου που αποκάλυψε ο Νικ. Σηφουνάκης μεταξύ του ιδίου και του πρωθυπουργού και που έχει ως στόχο και κατάληξη τον διαχωρισμό στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας. Διαχωρισμός που επιβάλλεται από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας και που αναμένεται οριστικά να σφραγισθεί με συνταγματική βούλα κατά την επομένη αναθεώρηση του Συντάγματος. Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη τα σενάρια αναθεώρησης του Συντάγματος έχουν βγει ήδη στο προσκήνιο και συζητούνται εκτενώς εντός αλλά και εκτός των τειχών.
Το βέβαιο είναι πως θέματα, όπως το ηλεκτρονικό φακέλωμα (Κάρτα του Πολίτη), ο γάμος των ομοφυλοφίλων, η υποβάθμιση των Θεολογικών Σχολών, η κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών, η φορολόγηση ιερών ναών, μοναστηριών και λοιπής εκκλησιαστικής περιουσίας, η έμμεση απαγόρευση νέων χειροτονιών και εν λόγω ο εμφανής εμπαιγμός κυβερνητικών παραγόντων έναντι της εκκλησιαστικής ηγεσίας αποτελούν ζητήματα που de facto οδηγούν σε αντιπαράθεση. Και αυτό διότι τα περισσότερα εξ αυτών είναι αδιαπραγμάτευτα και δεν δύναται να καταστούν αντικείμενο παζαριών και συμβιβασμών.
Συγκεκριμένα η ληστρική επίθεση στις οικονομίες ενοριών, μοναστηριών και ιδρυμάτων και εν γένει προς όλα τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) και δημόσιους οργανισμούς, στα οποία περιλαμβάνονται και τα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ αποτελεί το αποκορύφωμα της πολεμικής της κυβέρνησης κατά της Εκκλησίας. Θυμίζει μάλιστα πράξεις των Βαυαρών το 1833! Βάσει νόμου του 1950 (!!!) που ανέσυρε το υπουργείο Οικονομίας επιβάλλεται όλα τα διαθέσιμα κεφάλαια των ιερών ναών, μοναστηριών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων εκτός των ταμειακών να κατατεθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Μάλιστα σε αλληλογραφία που υπήρξε μεταξύ της Ιεράς Συνόδου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλου ο τελευταίος ήταν ιδιαίτερα αυστηρός. Απαίτησε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να κατατεθούν όλα τα διαθέσιμα κεφάλαια ακόμη και της Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ειδάλλως η τράπεζα θα το πράξει η ίδια αυτομάτως μέσω του τραπεζικού συστήματος!!!
Ο κοινός νους αντιλαμβάνεται ποιοί είναι οι λόγοι της ανόητης αυτής αμιγώς αντισυνταγματικής κινήσεως. Όσο λοιπόν και να επιχειρούν να χρυσώσουν το χάπι λέγοντας πως τούτο αποσκοπεί στην ευταξία των ΝΠΔΔ συμπεριλαμβανομένων και των εκκλησιαστικών δεν πείθουν. Και αυτό γιατί όλα αυτά τα χρόνια τα ίδια ακριβώς πολιτικά πρόσωπα απέδειξαν περίτρανα πως υπήρξαν όχι μόνο κακοί αλλά διαχειριστές του χειρίστου είδους. Διαχειριστές που ανέπτυξαν την απατεωνιά και την παραβίαση των βασικών εντολών του τριαδικού Θεού σε ανώτατη επιστήμη! Το βέβαιο είναι πως η συγκέντρωση των αποθεματικών κεφαλαίων ακόμη και των λιγοστών καταθέσεων ναών και μοναστηριών δεν αποσκοπεί μόνο σε λόγους ελέγχου ούτε επιβολής νέας φορολογίας! Αυτό ακριβώς ανησυχεί και την εκκλησιαστική ηγεσία.
Τι αλλάζει με το νέο νόμο
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρει το σχετικό έγγραφο αφού έλαβε υπόψη:
α) τις διατάξεις του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος και ειδικότερα τα άρθρα 55Α, 55Γ και 55Δ,
β) τις διατάξεις του α.ν. 1611/1950 όπως ισχύει,
γ) το άρθρο 1 του ν. 1266/1982 σε συνδυασμό με το άρθρο 12 του ν. 2548/1997,
δ) το άρθρο τρίτο του ν. 2216/1994 όπως ισχύει,
ε) τις διατάξεις του ν. 3601/2007 και ιδιαίτερα το άρθρο 25, παρ. 4 αυτού,....
ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ τα εξής:
1. α) Ανατίθεται στη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος η διενέργεια ελέγχων για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης των κατά την έννοια του άρθρου 1 του α.ν. 1611/1950 Δημοσίων Οργανισμών προς την υποχρέωσή τους, σύμφωνα με τον α.ν. 1611/1950 και το άρθρο τρίτο του ν. 2216/1994, όπως ισχύουν, καθώς και τις εις εκτέλεση αυτών κανονιστικές πράξεις, να τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους, πλην της ταμειακής διαχείρισης, τα οποία δεν επενδύονται με βάση την οικεία νομοθεσία.
β) Διευκρινίζεται ότι η ως άνω ανάθεση δεν αφορά προληπτικό η κατασταλτικό έλεγχο της νομιμότητας των επενδύσεων των Δημοσίων Οργανισμών ούτε θίγει τις προβλεπόμενες στο άρθρο 21 του ν. 3586/2007 αρμοδιότητες της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου των Επενδύσεων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης ως προς τους φορείς που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του.
γ) Για την άσκηση της ως άνω αρμοδιότητάς της η Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος θα συνεργάζεται με τη Διεύθυνση Εργασιών Δημοσίου, ως κατωτέρω.
2. α) Τα πιστωτικά ιδρύματα γνωστοποιούν ανά εξάμηνο στις Διευθύνσεις Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος και Εργασιών Δημοσίου της Τράπεζας της Ελλάδος όλους τους λογαριασμούς των κατά την έννοια του άρθρου 1 του α.ν. 1611/1950 Δημοσίων Οργανισμών, που τηρούνται σε αυτά. Η Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος εξουσιοδοτείται να διευκρινίζει τα γνωστοποιητέα ειδικότερα στοιχεία των λογαριασμών αυτών.
β) Η Διεύθυνση Εργασιών Δημοσίου κοινοποιεί τα σχετικά στοιχεία για κάθε Δημόσιο Οργανισμό στο κατά περίπτωση εποπτεύον Υπουργείο, προκειμένου δε περί των υπαγομένων στις διατάξεις του ν. 3586/2007 στην Επιτροπή του άρθρου 21 του νόμου τούτου, με κοινοποίηση στον ίδιο τον Δημόσιο Οργανισμό.
γ) Ειδικώς όσον αφορά την κατά την διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 4 του α.ν. 1611/1950, όπως ισχύει, προβλεπόμενη υποχρέωση μεταφοράς ανά δεκαπενθήμερο (1 και 15 εκάστου μηνός) του πλεονάσματος της ταμειακής διαχείρισης στο λογαριασμό διαθεσίμων που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, τα πιστωτικά ιδρύματα οφείλουν:
ι) να επισημαίνουν εγγράφως στους κατά την ανωτέρω έννοια Δημόσιους Οργανισμούς που τηρούν σε αυτά λογαριασμούς ταμιακής διαχείρισης την υποχρέωση μεταφοράς του πλεονάσματος αυτών στην Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του α.ν. 1611/1950, ζητώντας οδηγίες από τον δικαιούχο Οργανισμό για τον υπολογισμό του πλεονάσματος αυτού και
ιι) να μεταφέρουν αμελλητί στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην περίπτωση που οι ανωτέρω δικαιούχοι Δημόσιοι Οργανισμοί δεν παρέχουν, μέχρι τη λήξη του οικείου δεκαπενθημέρου, τις κατά τα ανωτέρω (υπό ι) οδηγίες προς το πιστωτικό ίδρυμα, το υπόλοιπο του δεκαπενθημέρου αυτού του εν λόγω λογαριασμού, μετά την αφαίρεση του ποσού που είναι αναγκαίο για την πληρωμή των τακτικών δαπανών του επόμενου δεκαπενθημέρου, λαμβανομένων υπ' όψιν και των προβλεπόμενων εσόδων. Εφόσον δεν είναι δυνατός συγκεκριμένος υπολογισμός, ως αναγκαίο ποσό τεκμαίρεται το ποσό των τακτικών δαπανών του οικείου δεκαπενθημέρου.
δ) Η Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος εξουσιοδοτείται:
ι) να ζητεί τα κατά την κρίση της στοιχεία από τα πιστωτικά ιδρύματα και τους Δημοσίους Οργανισμούς για την παρακολούθηση της ως άνω υποχρέωσης,
ιι) να προβαίνει στους σχετικούς κατά την παράγραφο 1 επιτόπιους ελέγχους στα πιστωτικά ιδρύματα και
ιιι) να προβαίνει σε επιτόπιο έλεγχο στον οικείο Δημόσιο Οργανισμό, εφόσον τούτο κρίνεται αναγκαίο για τη διαπίστωση της τήρησης της υπό (γ) υποχρέωσης.
3. Παραβάσεις που διαπιστώνονται κατά τη διενέργεια των κατά τα ανωτέρω ελέγχων τίθενται υπ' όψιν της Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων, η οποία αποφασίζει για την επιβολή η μη κυρώσεων στα πιστωτικά ιδρύματα, εφόσον δε στοιχειοθετούνται παραλείψεις η παραβάσεις των Δημοσίων Οργανισμών, τις γνωστοποιεί, κατά περίπτωση, στο εποπτεύον Υπουργείο, προκειμένου τούτο να κινήσει τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η στην Επιτροπή του άρθρου 21 του ν. 3586/2007 για την εισήγηση επιβολής ποινών, σύμφωνα με τα ειδικώς προβλεπόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 21 αυτού".
Κοροϊδία Ραγκούση
Η στάση του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση έχει αρχίζει επίσης και προβληματίζει την Ιερά Σύνοδο. Οι κουτοπονηριές και ο εμφανής πλέον εμπαιγμός δεν αφορά μόνο τις ψεύτικες υποσχέσεις περί διαλόγου του για την ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη αλλά και το καυτό θέμα των νέων χειροτονιών. Συγκεκριμένα σε αντίθεση με τον υφυπουργό κ. Ντόλιο που είπε πως και η Εκκλησία θα υπαχθεί στην απόφαση που θέλει μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις υποσχέθηκε για το πρώτο τρίμηνο του 2011 να αποδεχθεί 82 νέες χειροτονίες και επιπλέον οκτώ θέσεις γραμματέων!
Υποσχέθηκε μάλιστα στην τριμελή εξ Αρχιερέων Επιτροπή ότι την απόφασή του αυτή θα κοινοποιήσει σε συγκεκριμένο χρόνο προς την Ιερά Σύνοδο. Ωστόσο αθέτησε την υπόσχεσή του και παρά τις οχλήσεις της Ιεράς Συνόδου ο υπουργός συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα...
Ανάλογες ανάρμοστες συμπεριφορές διαπιστώθηκαν και από άλλα κυβερνητικά στελέχη όπως την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη κ. α. Ο τελευταίος μάλιστα με φωτογραφική διάταξη που πέρασε νύκτα εξαίρεσε τους Μητροπολίτες από νόμο που ήθελε τους Αρχιερείς, βουλευτές, δικαστές να εξετάζονται για ποινικές υποθέσεις στο Εφετείο...
Ως εκ τούτου η συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου μετά το Πάσχα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού μετά απ' αυτή ακολουθεί και σύγκλιση της Ιεραρχίας.
Συντάκτης: Διονύσης Μακρής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου