12 Απρ 2011

Σύγχρονοι Φιλέλληνες

Μέσα στο ζοφερό κλίμα απαξίωσης πού ζει ή πατρίδα μας υπάρχουν και κάποιες, μικρές έστω, φλόγες ελπίδας για την αναγεννητική της πορεία" είναι οι υπερασπιστικές φωνές συγχρόνων φιλελλήνων. Αυτών πού, ίσως ασυνείδητα,. ακολουθούν το δρόμο προσφοράς των προγόνων τους φιλελλήνων του 1821. Με αισθήματα ευγνωμοσύνης προς αυτούς και προς ιδική μας άναθάρρυνση αναφερόμαστε σε ορισμένους από αυτούς:

Ό πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής Ζαν Μισέλ Ζάρ λέγει: «Είμαστε όλοι Έλληνες. Είμαστε μαζί σας αυτές τις δύσκολες στιγμές. Ή Ελλάδα έχει περάσει και δυσκολότερες περιόδους, αλλά πάντα ανταπεξέρχεται παραμένοντας μεγάλη. Ό κόσμος σας έχει πιο πολύ ανάγκη τώρα από ποτέ...»1,

Ό διεθνούς φήμης Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν-Λύκ Γκοντάρ αρνήθηκε να παρευρεθεί στο Φεστιβάλ Κανών αντιδρώντας σ' αυτά πού υφίσταται ή Ελλάδα από την παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση: «Ό κόσμος χρωστά τα πάντα στην Ελλάδα. Το οξυγόνο πού μας έδωσε πρέπει ως χρέος να αποπληρωθεί. Ή Ελλάδα θα μπορούσε να απαιτήσει εκατομμύρια των εκατομμυρίων από όλους για τα συγγραφικά δικαιώματα των αρχαίων»2.

Ό Ρώσος συγγραφέας και Ελληνιστής Ντιμίτρι Μιχαλέφσκι τονίζει ότι «αρχή και βάσις όλων μας είναι ή αρχαία Ελλάδα, πού δυστυχώς την ξεχάσαμε» και προειδοποιεί ότι αυτή ή αμνησία έφερε τη σημερινή κρίση. Υπογράμμισε ότι ό παραμερισμός της ανθρωπιστικής και ανθρωποκεντρικής παιδείας και στάσεως σήμερα, έχει οδηγήσει τα κράτη στην άκρη τού γκρεμού' όσο ταχύτερα επανέλθουν στις ηθικές άξιες των Ελλήνων, τόσο ταχύτερα θα θεραπευτούν τα δεινά της κοινωνίας μας»3.

«Οι παραπάνω αναφερόμενες φωνές ενώνονται και με πολλές άλλες ανθρώπων του πνεύματος, βραβευμένων με Νόμπελ και άλλες διακρίσεις, όπως εκείνη ή φωνή του Σέρβου καθηγητή Ντούσαν Σιτζάνσκ, του Μάρκ Μαζάουερ, ενός από τούς σημαντικότερους σύγχρονους ιστορικούς κ.ά»4.

Μήπως είναι καιρός οι ξένες αυτές φωνές να μάς ξυπνήσουν από το λήθαργο της αγνωσίας και αμνησίας της εθνικής μας αυτοσυνειδησίας, πού μάς έχουν οδηγήσει πολλές, δυστυχώς, δικές μας;

Και να πιστέψουμε ότι ή ένδοξη πνευματική μας κληρονομιά δεν αποτελεί άλλοθι για την επιβίωση μας, αλλά συνιστά και τη νέα μεγάλη υποχρέωση της σύγχρονης Ελλάδας προς την Ανθρωπότητα.

1. «Αγγελιαφόρος της Κυριακής» 20.5.10 2. «ΤΟ ΒΗΜΑ» on line 10.11.10 3. 'Εφημ. «ΕΣΤΙΑ» 11.11.10 4. 'Εφημ. «ΕΣΤΙΑ» 20.10.10

«Η Δράσις»Μάρτιος 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com