Στο θέμα του Σκοπιανού, του ντοκιμαντέρ για το 1821, αλλά και την εγκληματικότητα του 2010 αναφέρθηκε σήμερα (13.02.2011) κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του, από τον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, όπου εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Βασιλείου, Επισκόπου Θεσσαλονίκης, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.
Μιλώντας για τα απογοητευτικά στοιχεία της εγκληματικότητας και συνδέοντάς τα «με τις επεμβάσεις που γίνονται στον πληθυσμό μας» τόνισε; «γιατί εμείς να είμεθα εκείνοι που υφιστάμεθα όλη αυτή την τρομακτική επιθετικότητα των ανθρώπων, τη συμφορά, τη ληστεία, την κλοπή, το θάνατο και προπάντων αυτό που λέμε εγκληματική πράξη και ανθρωποκτονία».
«Τώρα λαμβάνονται μέτρα. Τώρα» σημείωσε ο κ. Άνθιμος συμπληρώνιτας πως «όταν τα λέγαμε εμείς ήταν ρατσισμός. Τώρα είναι κρατική απόφαση διότι δεν προλαβαίνουμε και θα γίνουμε χειρότεροι εξαιτίας των όσων συμβαίνουν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη μας».
Κάνοντας λόγο για το σκοπιανό και απαντώντας σε όσους διερωτώνται εάν συμβιβάστηκε είπε: «Εμείς γνώμη λέμε. Οι αποφάσεις παίρνονται από τους αρμοδίους μας πολιτικούς άρχοντας. Εμείς λέμε τη γνώμη μας και τη βούλησή μας και ποια είναι η αλήθεια της ιστορίας πάνω στο θέμα αυτό».
Υπογραμμίζοντας πως δεν αναμιγνύεται στα εσωτερικά της χώρας και κάνοντας λόγο για «ξεχωριστή εσωτερική κρίση στη χώρα των Σκοπίων», σημείωσε ότι εάν οι σκοπιανοί είχαν δεχθεί εξ αρχής την πρόταση της Ελλάδας για το όνομα, χωρίς τη λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγό της, σήμερα το θέμα θα είχε λυθεί και τα πράγματα θα ήταν καλύτερα και στο εσωτερικό των Σκοπίων. Αλλά το πείσμα περί το όνομα» συμπλήρωσε, «έχει δημιουργήσει και αυτές τις καταστάσεις και αυτή τη στιγμή οι εσωτερικές τους προστριβές είναι έντονες και επικίνδυνες. Εμείς ευχόμαστε να ρυθμιστούν και να έχουν εσωτερική ενότητα, αλλά προπάντων να καταλάβουν οι ταγοί της χώρας αυτής ότι για το καλό το δικό τους και της περιοχής, αλλά και για το δίκαιο που απορρέει μέσα από την ιστορία, πρέπει να εγκαταλείψουν τη ιδέα ότι η πατρίδα τους είναι και λέγεται Μακεδονία».
«Εμείς μένουμε στη γνωστή ρήση του γνωστού Έλληνα ηγέτη: «Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική» κατέληξε ο κ. Άνθιμος.
Στη συνέχεια, κάνοντας και πάλι αναφορά στο ντοκιμαντέρ «1821», τόνισε πως είναι λάθος επειδή τελείωσε αυτή η ιστορία, να μεταλλάξουμε τα γεγονότα για να πούμε ότι κάνουμε πρόοδο στην επιστήμη, «διότι αυτή η αλλαγή και οι καινούριες ερμηνείες γίνονται από έναν εξαναγκασμό», σημείωσε.
Αναφερόμενος σε έναν ιστορικό ο οποίος είπε πως πήγε στην Αγία Λαύρα και δεν βρήκε τίποτα, διερωτήθηκε: «Δηλαδή από το γεγονός ότι πήγαν σε αυτήν τη περιοχή που δεν ηλέγχετο από τους κατακτητές, για να ευλογήσει ο Μητροπολίτης Πατρών το λάβαρό τους για την έναρξη την επίσημη της επαναστάσεως, όπως έγινε και δυο μέρες πριν και στην Καλαμάτα, θα έμεναν σημάδια από το 1821 για να φτάσουμε στο 2010 εμείς να τα βρούμε και να λέμε ότι κάνουμε επιστήμη; Δηλαδή τι θα έβρισκαν; Τα υπόλοιπα της σημαίας; Ένα λάβαρο που υπάρχει κατά παράδοση, αυτό είναι και δεν είναι σημαία Ελληνική, είναι λάβαρο Εκκλησιαστικό και Ελληνικό που είναι θησαυρός ανεκτίμητος για την Ελλάδα». «Τι θα βρίσκανε;» συνέχισε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. «Μήπως ηχογράφησαν τότε σε καμιά ταινία, σε κανένα μαγνητόφωνο ή σε κανένα βίντεο για να μας πούνε… τι θα βρίσκανε;»
«Δεν μπορεί να αγνοείται ο Κωνσταντίνος Παπαρηγόπουλος» τόνισε ο κ. Άνθιμος σε άλλο σημείο του κηρύγματός του και αναφέρθηκε και στο σημερινό του άρθρο που δημοσιεύεται στην «Καθημερινή» .
«Αυτά θέλουμε αυτή την εποχή;» διερωτήθηκε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης και υπογράμμισε: «Εμείς θέλουμε να ζήσουμε μέσα στην ηρεμία και στην ησυχία μας και στα προβλήματά μας και στις δυσκολίες που έχουμε τώρα με όλα τα γνωστά ζητήματα και όχι να γυρίζουμε πίσω να ξύνουμε πληγές οι οποίες είναι πολύ επικίνδυνες…»
Μιλώντας για τα ιστορικά χτυπήματα δέχεται ο Ελληνικός λαός τόνισε: «Του δίνουμε χτυπήματα για να ξεχάσει τι; Τον Κολοκοτρώνη που πήγαν να τον δυσφημήσουν;» «Ο Κολοκοτρώνης» συνέχισε ο κ. Άνθιμος «ήταν ένας εκ των πέντε διαπρεπεστέρων Στρατηγών όλης της Ευρώπης. Από του άλλους ποιον; Τον Μιαούλη, τον Κανάρη, τον Παπαφλέσσα, τον Καραϊσκάκη, τις ηρωίδες που έπσαν στο Ζάλογγο ή τους ανθρώπους που έκαναν την έξοδό τους από το Μεσολόγγι, το Κούγκι;»
«Αν οι ζητιάνοι σαν εμέ δεν έχυναν το αίμα, οι καπετάνοι σαν εσέ δεν θα φορούσαν στέμα» τόνισε ο κ. Άνθιμος αναφερόμενος σε έναν ζητιάνο που ζήτησε να δει τον Μιαούλη και δεν τον άφησαν και συμπλήρωσε πως εάν αυτοί οι ζητιάνοι δεν πολεμούσαν με τέτοια τόλμη και αυτοθυσία εμείς σήμερα δεν θα μπορούσαμε να λέμε «ξέρετε, το ιδεολογικό περιεχόμενο δεν είναι αυτό που μαθαίναμε τόσα χρόνια, είναι κάτι άλλο, αλλά αυτό το κάτι άλλο που πάνε να σερβίρουν για να μας αποδείξουν ότι περνούσαμε καλά τότε με τους τούρκους… νομίζω ότι θα έπρεπε να σταματήσουν το έργο τους αυτό να μείνουμε σε αυτά που διδάσκουμε και διδαχθήκαμε όλοι εμείς»
«Χάσαμε τίποτε ή εζημίωθηκε η πατρίδα από εμάς;», κατέληξε ο κ. Άνθιμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου