Το εκκλησιαστικό σχολείο της Ι. Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο Μακαριώτατος. «Όσο περνούν τα χρόνια τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα θέματα εκπαίδευσης», είπε ο Αρχιεπίσκοπος κάνοντας μία αναδρομή. «Τα χρόνια περνάνε, γίνονται αλλοιώσεις. Κάποτε τα σχολεία ήταν χτισμένα στον περίβολο της Εκκλησίας. Σήμερα τα σχολεία είναι όσο πιο μακριά από τις Εκκλησίες» είπε.
Συνέστησε στους μαθητές να σκεφτούν καλά αν θέλουν να γίνουν κληρικοί. Αν έχουν δισταγμό, τότε «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, γιατί σημαίνει πως έχετε τη δύναμη να κάνετε υπεύθυνες επιλογές». «Η Εκκλησία χρειάζεται ανθρώπους με χαρίσματα, όχι μόνο κληρικούς, αλλά και λαϊκούς» είπε, καλώντας τους να γίνουν συνειδητά κληρικοί και να πατούν σε σωστές βάσεις.
Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος της Μητρόπολης Νεαπόλεως και το Δημαρχείο της πόλης. Ο δήμαρχος της πόλης υποδεχόμενος τον Μακαριώτατο του ανέφερε πως «μας έχετε διδάξει πολλά με τη στάση σας, με τη σιωπή σας. Μας δίνετε κουράγιο και δύναμη». Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας πως «η εποχή μας επιβάλλει αυτή τη συνεργασία».
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη σύσταση του Ταμείου Εκκλησιαστικής Πρόνοιας επισήμανε: «Η Εκκλησία δεν πρέπει να μένει στα τυπικά. Η σκέψη μας είναι να αξιοποιήσουμε αυτή τη λίγη περιουσία που της έχει απομείνει με έναν και μόνο σκοπό: να ξεκουράσει τον άνθρωπο». «Η Αρχιεπισκοπή κάνει το δικό της σχεδιασμό όχι για να αντικαταστήσει το κράτος, αλλά να το βοηθήσει» είπε. Και πρόσθεσε: «Η Εκκλησία είναι μια μεγάλη δύναμη. Όταν στρέψει τη δύναμή της σε μία κατεύθυνση μπορεί να κάνει θαύματα. Και όταν η Πολιτεία μας δίνει δύο σταγόνες νερό, γιατί συνήθως δύο σταγόνες μας δίνει, εμείς μπορούμε να το κάνουμε ποτάμι».
Ο Μακαριώτατος παρέστη στην 7η Επιστημονική Ημερίδα Θεολόγων Καθηγητών που διοργάνωσε η Ι. Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, όπου ανέπτυξε εισήγηση με θέμα «Θεολογία και Τέχνη».
Στο πλαίσιο της ομιλίας του αναφέρθηκε στην πνευματική κρίση των ημερών αλλά και στην κρίση που υπάρχει, όπως είπε, στο χώρο της θεολογικής επιστήμης. Μίλησε για τα προβλήματα των θεολόγων και τις ρωγμές που δημιουργούνται από την έλλειψη συνεργασίας και συνεννόησης στο χώρο. «Πρέπει να δούμε τι συμβαίνει στο σπίτι μας. Δεν είμαστε μόνοι μας, υπάρχει και η άλλη όχθη που πρέπει να συνεργαστούμε. Το ερώτημα είναι τι θέλουμε και τι ζητάμε. Είναι δύσκολο να ανιχνεύσουμε τι θέλουν οι άλλοι. Είναι όμως ακατανόητο εμείς οι θεολόγοι να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε για το τι θέλουμε» υπογράμμισε.
«Αν δεν συνειδητοποιήσουμε την πνοή των ανέμων, αν δεν καταλάβουμε εγκαίρως τον «όμορφο» μοντέρνο αθεϊσμό θα βρεθούμε έξω από την ιστορία αυτού του τόπου. Πρέπει να αναρωτηθούμε: Τι είναι τα θρησκευτικά; Βίωμα; Γνώσεις; βαθμός; Μήπως πρέπει να δούμε πιο πέρα; Όταν οι γονείς δουν το παιδί να κουράζεται θα του πουν άσε τα θρησκευτικά… Πρέπει να χαράξουμε συγκεκριμένη πορεία» κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου