ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ
Αν μας έλεγε κανένας αυτείνη την λευτεριά όπου γευόμαστε, θα παρακαλούσαμε τον Θεόν να μας αφήση εις τους Τούρκους άλλα τόσα χρόνια, όσο να γνωρίσουν οι άνθρωποι τι θα ειπή πατρίδα, τι θα ειπή θρησκεία, τι θα ειπή φιλοτιμία, αρετή, τιμιότη. Τις πρόσοδες της πατρίδας τις κλέβομεν, από υποστατικά δεν της αφήσαμεν τίποτας, σε “πηρεσίαν να μπούμεν”, ένα βάνομεν εις το ταμείον, δέκα κλέβομεν…
Αγοράζομεν πρόσοδες, τις τρώμε όλες. Χρωστούν είς το Ταμείον δεκαοχτώ ΄κατομμύρια ο ένας και ο άλλος. Οι αγωνισταί, οι περισσότεροι και οι χήρες κι αρφανά δυστυχούν. Πολυτέλεια και φαντασία – γεμίσαμαν πλήθος πιανοφόρια και κιθάρες. Οι δανεισταί μας ζητούν τα χρήματα τους, λεπτό δεν τους δίνομεν από αυτά – κάνουν επέμβασιν εις τα πράγματά μας. Και ποτές δεν βρίσκομεν ίσιον δρόμον. Πως θα σωθούμε εμείς μ’ αυτά και να σκηματιστούμεν εις την κοινωνίαν του κόσμου ως άνθρωποι; Ο Θεός ας κάμη το έλεός του να μας γλητώση από τον μεγάλον γκρεμνόν όπου τρέχομεν να τζακιστούμεν.
3 σχόλια:
Τότε ήταν αυτός και οι 1000 (ναι, χίλιες) μετάνοιες που έβαζε κάθε μέρα με την προσευχή του και σωθήκαμε.
Σήμερα ποιός υπάρχει; Υπάρχει κανείς; Ξέχασα. Θρησκόληπτος και πλανεμένος ήταν ο δυστυχής.
Σήμερα όλοι γράφουμε, δημοσιεύουμε, γίναμε όλοι συγγραφείς. Έγραφε κι εκείνος, έκρυβε τα γραφτά του. Τα "Οράματα και Θάματα" βρέθηκαν και διαβάστηκαν μετά από 100 χρόνια.
Κρίμα. Η κλασική Λογοτετεχνία και η ακαδημαϊκή θεολογία έχασαν ένα μεγάλο μύστη.
Μακάρι να είχαμε 10 Μακρυγιάννηδες και θα άλλαζε όλος ο τόπος μας.
Θα αξιωθούμε άραγε να αποκτήσουμε;
Σπύρος
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ Ο ΜΕΓΑΣ
Δημοσίευση σχολίου