-Κυοφορούνται σημαντικές αλλαγές στη στάση του Αρχιεπισκόπου εάν φυσικά ... δεν υποβάλλει παραίτηση
Του Διονύση Μακρή
Με τη λεπτότητα άριστου χειρουργού η παρούσα κυβέρνηση μεθοδικά σχεδιάζει στο παρασκήνιο τον πλήρη χωρισμό Πολιτείας και Εκκλησίας. Στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης αναθεώρησης του Συντάγματος που πιθανολογείται πως θα γίνει τα επόμενα τρία έτη κύκλοι εντός και εκτός Ελλάδος προωθούν την οριστική ρήξη στο καθεστώς της συναλληλίας των σχέσεων των δύο θεσμών με απώτερο στόχο την εναρμόνιση της χώρας με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας ή διαφορετικά το γνωστό μας Ευρωσύνταγμα!
Οι δηλώσεις του νυν πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου τον περασμένο Νοέμβριο ότι ήδη διεξάγονται συζητήσεις με την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος για την προετοιμασία του διαχωρισμού ουσιαστικά επιβεβαίωσαν την τακτική της κυβέρνησης. Απέβλεπαν δε σε πρώτη φάση στη βολιδοσκόπηση και καταγραφή των πιθανών αντιδράσεων τόσο από πλευράς Ιεράς Συνόδου, όσο και από την πλευρά των πιστών. Πέραν του ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εμμέσως διέψευσε κατηγορηματικά τον πρωθυπουργό ενώπιον της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου προχώρησε σε ένα επιπλέον βήμα στέλνοντας του σαφές μήνυμα με συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER και στην εκπομπή Ζούγκλα.
Επανέλαβε την πρόσφατη φράση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβροσίου στην Ιεραρχία ότι «υπάρχει το πετραχήλι, υπάρχει και το καριοφίλι». Επιπλέον ξεκάθαρα σύνδεσε για πρώτη φορά το θέμα του διαχωρισμού με την επιστροφή της εκκλησιαστικής περιουσίας. «Αν δεν μας θέλουν να μας το πουν αλλά να επιστρέψουν την περιουσία μας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Τα λεγόμενα του ουσιαστικά σηματοδοτούν μια προσεκτική αρχικά σταδιακή μεταβολή της μέχρι σήμερα ήπιας αλλά παρεξηγημένης από τους κυβερνώντες στάσης του έναντι της Πολιτείας. Μάλιστα υποστήριξε πως αν η Ιεραρχία αποφασίσει να αλλάξει τακτική έναντι των αποφάσεων της κυβέρνησης που συστηματικά αποβλέπουν στην περιθωριοποίηση και μείωση του θεσμού της Εκκλησίας τότε θα εγκαταλείψει την ήπια τακτική του. Η Εκκλησία βοήθησε στο παρελθόν την ελληνική οικονομία και ποτέ δεν έμαθε κανείς που πήγαν τα χρήματα που δόθηκαν από όλες τις μητροπόλεις της χώρας, «όταν ζητήσαμε να μάθουμε τι έγιναν οι δωρεές, μας απάντησαν ότι κάηκαν τα αρχεία του υπουργείου οικονομικών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος.Εκ της συνεντεύξεως του και εκ της όλης συμπεριφοράς του, ιδίως των τελευταίων εβδομάδων διαπιστώνεται εμφανώς ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι ενοχλημένος από την κυβέρνηση.
Και πως άλλωστε να μην είναι όταν ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης από τη μια διαβεβαιώνει την Ιερά Σύνοδο πως εγκαίρως θα ενημερωθεί λ.χ. για το σχεδιαζόμενο νόμο περί της Κάρτας του Πολίτη και την ίδια στιγμή βασιζόμενος στην ανοχή του Αρχιεπισκόπου αιφνιδιάζει την Εκκλησία θέτοντας το θέμα αόριστα σε δημόσια διαβούλευση!!! Και τέτοιες είδους συμπεριφορές της κυβέρνησης κάνουν πολλούς να πιστεύουν για μια παρασκηνιακή συμφωνία Αρχιεπισκόπου και πρωθυπουργού... κάτι που καλλιεργεί κατά καιρούς ο κ. Παπανδρέου!
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος διαπιστώνει μια ασυνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων εκ μέρους της κυβέρνησης και αυτό τον οδηγεί συστηματικά στην αλλαγή της στάσης του. Ωστόσο, το ζήτημα που πλέον γεννάται είναι αν θα θελήσει να βρίσκεται ο ίδιος στο πηδάλιο της Εκκλησίας όταν η υποβόσκουσα σήμερα σύγκρουση γίνει πραγματικότητα. Η στάση μου έναντι των αποφάσεων της κυβέρνησης μπορεί να αλλάξει αν μου δοθεί το πράσινο φως από την Ιερά Σύνοδο, τόνισε στη συνέντευξη στο ALTER.
Και αυτό το λέμε γιατί ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με την εκλογή του είχε μιλήσει για μια μεταβατική τριετία διακονίας του ενώ προσφάτως εγκαινιάζοντας μουσείο στα Οινόφυτα άφησε εμμέσως ανοικτό το θέμα της παραίτησής του!
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο βέβαια δεν θα ήταν ότι καλύτερο στην παρούσα κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να προτιμά τον νυν Αρχιεπίσκοπο προκειμένου να επιβάλλει στον ελληνικό λαό το Ηλεκτρονικό Φακέλωμα (Κάρτα του Πολίτη), το νόμο περί του κιναιδισμού, το διαχωρισμό των σχέσεων συναλληλίας, την απομάκρυνση των ιερών εικόνων και συμβόλων από τις Δημόσιες Υπηρεσίες, την περιθωριοποίηση της Εκκλησίας εν όψει της εκκολαπτόμενης ιδέας περί παγκοσμίου κυβερνήσεως που αποδέχεται πλήρως ο πρωθυπουργός.
Με δεδομένη την αυξανόμενη κοινωνική κατακραυγή η κυβέρνηση δεν θα ήθελε την παρούσα στιγμή η Εκκλησία να καταστεί ως πόλος αντίδρασης των διαφωνούντων. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και αλλαγές που οι εκφραστές του μυστηρίου της ανομίας θα αδυνατούσαν να ελέγξουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου