skip to main |
skip to sidebar
Αλίνα Τράιγκερ - Γυναίκα ραββίνος στη Γερµανία
Η Αλίνα Τράιγκερ είναι η πρώτη γυναίκα ραββίνος που εκπαιδεύτηκε και χειροτονήθηκε στη Γερµανία µετά το Ολοκαύτωµα. Θα αναλάβει την εβραϊκή κοινότητα του Ολντενµπουργκ και θα έχει ίδια δικαιώµατα και υποχρεώσεις µε τους άνδρες ραββίνους.
Η χειροτονία της έγινε χθες στη διάρκεια τελετής στο Βερολίνο, στην οποία παρευρέθησαν ραββίνοι απ΄ όλο τον κόσµο και ο πρόεδρος της Γερµανίας Κρίστιαν Βουλφ.
Προκάτοχός της ήταν η Ρεγκίνα Γιόνας, η πρώτη στον κόσµο γυναίκα ραββίνος, η οποία χειροτονήθηκε το 1935 από τη γερµανοεβραϊκή κοινότητα. Οι ναζί της απαγόρευσαν να κηρύσσει σε συναγωγές στο Βερολίνο και το 1942 την εκτόπισαν στο εβραϊκό γκέτο του Τερεζίενστατ. Στη συνέχεια τη µετέφεραν στο Αουσβιτς όπου και τη σκότωσαν στους θαλάµους αερίων δύο χρόνια αργότερα, στα τέλη του 1944, σε ηλικία 42 ετών. Η Τράιγκερ γεννήθηκε το 1979 στην Πολτάβα της Ουκρανίας και λέει πως αισθανόταν εκεί τον αντισηµιτισµό περισσότερο απ ό,τι τον αισθάνεται στη Γερµανία. Ο πατέρας της δεν µπορούσε να βρει καλή δουλειά επειδή ήταν Εβραίος, έτσι η Αλίνα συνειδητοποίησε από πολύ νωρίς τις εβραϊκές ρίζες της. Αισθανόταν όµως και µεγάλη πίεση από την ορθόδοξη εβραϊκή κοινότητα της Ουκρανίας, έτσι το 2001 έφτασε στη Γερµανία µε µια βαλίτσα, χωρίς να µιλάει γερµανικά και χωρίς να έχει επαγγελµατικές προοπτικές. Οµως η εκεί εβραϊκή κοινότητα την αγκάλιασε και σήµερα η Αλίνα Τράιγκερ γράφει ιστορία µε τη χειροτονία της, για την οποία προετοιµαζόταν επί πέντε χρόνια.
Η Τράιγκερ θα έχει τα ίδια δικαιώµατα και υποχρεώσεις µε τους άνδρες ραββίνους, ενώ τα καθήκοντα της Γιόνας περιορίζονταν αποκλειστικά στην κατήχηση. «Οταν έλεγα ότι θα γίνω ραββίνος, οι αντιδράσεις του κόσµου συχνά µε εξέπλητταν», λέει. «Δεν µπορούν να φανταστούν ότι µια γυναίκα είναι ικανή να παίρνει αποφάσεις περί δεοντολογίας και θρησκείας σε µια κοινότητα και να κηρύσσει». Οι επιφυλάξεις αυτές έχουν να κάνουν µε το γεγονός ότι, παρ΄ όλο που η Γερµανία υπήρξε η κοιτίδα του φιλελεύθερου εβραϊσµού, µετά το Ολοκαύτωµα το κίνηµα αυτό µεταφέρθηκε στις ΗΠΑ. Οι φιλελεύθερες ραββινικές σχολές εξαφανίσθηκαν στη διάρκεια του Ολοκαυτώµατος, έτσι µέχρι που άνοιξε το 1999 η πρώτη φιλελεύθερη ραββινική σχολή στο Πότσδαµ, δεν υπήρχε σχολή όπου θα µπορούσε να σπουδάσει µια γυναίκα για να γίνει ραββίνος, αφού ο ορθόδοξος εβραϊσµός δεν δέχεται τις γυναίκες ραβίνους.
Αντίθετα στις ΗΠΑ η πρώτη γυναίκα ραββίνος χειροτονήθηκε το 1972.
Ως ραββίνος, η Τράιγκερ θα αναλάβει την 300µελή φιλελεύθερη εβραϊκή κοινότητα του Ολντενµπουργκ, στη Βορειοδυτική Γερµανία, τα περισσότερα µέλη της οποίας προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ενωση. Είναι η πρώτη από ένα κύµα γυναικών ραββίνων, καθώς µια οµάδα γυναικών πρόκειται να ολοκληρώσει τις ραββινικές σπουδές της το 2012. Η εβραϊκή κοινότητα της Γερµανίας αριθµεί σήµερα σχεδόν 110.000 µέλη.
«Τα Νέα»05/11/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου