15 Νοε 2010

Η μεταστροφή ενός διάσημου αθέου

Antony Flew

Τον περασμένο Απρίλιο απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών ό διάσημος Άγγλος φιλόσοφος Antony Flew. Ο Flew, γιός μεθοδιστή ιερέα, καθιερώθηκε σαν άθεος διανοητής μετά από μία σύντομη ομιλία του στη Σωκρατική λέσχη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά τα μέσα του 1950, με τίτλο «Θεολογία και έλεγχος του εσφαλμένου» (Theology and Falsification). Πολλοί είπαν ότι ή ομιλία αυτή ήταν ακατανίκητη απόδειξη της μη ύπαρξης Θεού. Έκτοτε έγραψε πολλά βιβλία, όπως ή ηθική της εξέλιξης, ψυχικά φαινόμενα κλπ. Επιβλήθηκε όμως κυρίως με τα βιβλία του περί μη ύπαρξης του Θεού.

Το 2004, μετά από πενήντα χρόνια έντονης αθεϊστικής δράσης, άφησε άναυδους τούς πάντες, κυ κλοφορώντας ένα DVD με τίτλο, «Έχει ανακαλύψει ή επιστήμη τον Θεό;». Σ' αυτό ανακοίνωνε, ότι οι σύγχρονες ανακαλύψεις και οι ασυνέπειες στη θεωρία της εξέλιξης τον ανάγκασαν να επανεξετάσει τις απόψεις του. «Ή απίστευτη πολυπλοκότητα των διατάξεων, πού απαιτούνται για να δημιουργηθεί ζωή, δείχνει ότι έχει αναμιχθεί μία άπειρη νοημοσύνη στη δημιουργία της ζωής».

Ζητούσε επί πλέον συγνώμη για την παραπλάνηση τόσων ψυχών. Τρία χρόνια αργότερα, το 2007, κυκλοφόρησε το τελευταίο του βιβλίο: «Υπάρχει Θεός: Πώς ό πιο διάσημος άθεος άλλαξε γνώμη».

Ή μεταστροφή του Flew προκάλεσε όχι μόνο σοκ, αλλά και την μήνη των άθεων διανοητών, Οι Times της Ν. Υόρκης δημοσίευσαν ένα καυστικό άρθρο, στο όποιο απέδιδαν τη μεταστροφή του σε γεροντική άνοια, άγνοια του πώς λειτουργεί ή επιστήμη κ.ο.κ. Και ή απάντηση του Flew: «Όταν δεν μπορείς να αντικρούσεις τα επιχειρήματα, τότε προσπάθησε να απαξιώσεις αυτόν πού τα λέει».

Ο Flew είχε δηλώσει, ότι πάντοτε ακολουθούσε την αρχή του Σωκράτη: «Πηγαίνω όπου με οδηγεί ή αλήθεια», θα συμπληρώναμε κι εμείς το του Μενάνδρου: «Άγει δέ προς φώς την άλήθειαν χρόνος» (ό χρόνος φέρνει την αλήθεια στο φώς).

«Η Δράσις»Νοέμβριος 2010

3 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Τον έβαλαν να κτυπήσει τη μαγιονέζα, τον έκαναν διάσημο μάγειρο, αλλά στο τέλος αυτός την "έκοψε".

Την πέταξαν, περιμένουν άλλοι στη σειρά να γίνουν διάσημοι.

Ανώνυμος είπε...

Δεν κατάλαβα το σχόλιο σας κ.ιατρέ.
Μπορείτε να γίνετε πιο σαφής;

Αναστάσιος

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Ευχαρίστως. Τον έκαναν διάσημο με τα φιλοσοφικά, αθεϊστικά, εξελικτικά κλπ., αεροκοπανήματα που έγραψε και όταν στα γεράματα κατάλαβε ότι αυτά που είχε γράψει δεν έστεκαν νοητικά (αυτό το συνόψισε με το να γράψει : «Ή απίστευτη πολυπλοκότητα των διατάξεων, πού απαιτούνται για να δημιουργηθεί ζωή, δείχνει ότι έχει αναμιχθεί μία άπειρη νοημοσύνη στη δημιουργία της ζωής»), τότε οι τιμητές της δόξας του - αυτοί που τον έκαναν διάσημο - είπαν ότι έπαθε "γεροντική άνοια".

Βλέπεις, ξέρουν πολλούς να πάσχουν από γεροντική άνοια και να γράφουν βιβλία! Εγώ, πάντως, στην ιατρική σταδιοδρομία μου δεν συνάντησα ανοϊκό γέροντα να γράφει βιβλίο. Αντίθετα, βρήκα πολλούς να γράφουν (παρ)ανοϊκά, να είναι νέοι, ακμαίοι και ωραίοι ή ηλικιωμένοι, και να τους δίνουν βραβείο από πάνω! Φωστήρες της βλακείας με βραβείο - και όχι "πατέντα".

Η άνοια γίνεται διάσημος νόηση και η νόηση ασήμαντη άνοια από τους εκτιμητές και τους τιμητές. Αυτό έχουμε σήμερα με τις διασημότητες των εξελικτικών και των αθέων.

Αν αποφάσιζαν κάποτε να μας πουν με ποιό τρόπο δοξάστηκε ο Δαρβίνος, ποιές σκοπιμότητες τους ανάγκασαν να τον χρήσουν σοφό, τότε θα βλέπαμε σε τι χάλι βρισκόμαστε από άποψη νοητικού επιπέδου. Δεν τολμά όμως κανείς να το κάνει. Διότι απλούστατα θα χάσει τη διασημότητά του ή θα τον κλείσουν σε τρελοκομείο.

Έγινα σαφής;

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com