4 Νοε 2010

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Κύπρου με Μουφτή

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου με Μουφτή

Αίτημα Αρχιεπισκόπου για συντήρηση του Αποστόλου Ανδρέα και επιστροφή 1ος ηγουμένου και 3ων μοναχών στην Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα

Αίτημα για συντήρηση του κατεχόμενου Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα και για να επιτραπεί η επιστροφή ενός ηγουμένου και τριών μοναχών στην, επίσης, κατεχόμενη Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα, υπέβαλε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ΙΙ κατά τη διάρκεια συνάντησης στρογγυλής τραπέζης που είχε σήμερα στο Λήδρα Πάλας με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Τ/κ θρησκευτικό ηγέτη Μεχμέτ Εμίν Γελτεκίν.

Με την ευκαιρία της συνάντησης, ο Αρχιεπίσκοπος εισηγήθηκε να επιτραπεί στους Χριστιανούς Ορθόδοξους να μπορέσουν να συντηρήσουν τους ναούς τους στα κατεχόμενα, για να του απαντήσει εκπρόσωπος του ΕΒΚΑΦ, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση και ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου στον ε/κ Τύπο, πως θα προτιμούσε να δει το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα να καταστρέφεται παρά να επιδιορθώνεται από το ΕΒΚΑΦ.

«Ως μέλος της διοίκησης του ΕΒΚΑΦ θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιδιορθώσουμε και να αναστυλώσουμε τα μνημεία και τους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς στο βορρά στην αρχική τους κατάσταση», είπε ο εκπρόσωπος του ΕΒΚΑΦ.

Αναφέρθηκε στο σχέδιο αναστύλωσης του Μοναστηριού που ετοιμάστηκε από το Πανεπιστήμιο Πάτρας, λέγοντας πως αυτό εγκρίθηκε από το ΕΒΚΑΦ, που επιθυμεί την υλοποίησή του.

«Εχουμε κάνει αίτηση για να εξασφαλίσουμε τους απαραίτητους πόρους για να υλοποιήσουμε αυτό το σχέδιο και μόλις εξασφαλίσουμε αυτούς τους πόρους θα προχωρήσουμε στην αναστύλωσή του όπως ήταν αρχικά», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΕΒΚΑΦ.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κοινή συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ΙΙ και τον Τ/κ θρησκευτικό ηγέτη Μεχμέτ Εμίν Γελτεκίν, καθώς και την εκτίμησή του για την παρουσία τους σε αυτή τη συνάντηση.

Είπε πως μια από τις προτεραιότητές του ως Προέδρου της ΚΣΣΕ είναι η ενίσχυση των διαπολιτισμικού και διαθρησκευτικού διαλόγου στην Ευρώπη.

Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε αυτό το διάλογο στην Ευρώπη περισσότερο από ποτέ, ανέφερε, σημειώνοντας πως υπάρχει έξαρση του εξτρεμισμού, του ρατσισμού, της ισλαμοφοβίας και του αντισημιτισμού και άλλων φοβιών που δημιουργούν διαχωριστικές γραμμές στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και που αποτελούν μια πραγματική απειλή στις κοινές αξίες όπως τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, όπως είπε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε πως είναι σημαντικό να γίνουν κάποια βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να υπάρχουν δικοινοτικός διάλογος και δραστηριότητες.

«Και χρειαζόμαστε πιο θετικές δηλώσεις και πιστεύω ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες και των δυο κοινοτήτων, Τ/κ και Ε/κ, μπορούν να παίξουν ένα ενεργό, εποικοδομητικό ρόλο, μπορούν να δώσουν θετικά μηνύματα για ειρήνη και διαρκή λύση στο νησί ότι οι Ε/κ και οι Τ/κ καθώς και οι άλλες μειονότητες στο νησί θα ζήσουν όλες μαζί», ανέφερε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ΙΙ, αφού καλωσόρισε τον κ. Τσαβούσογλου και τον Μουφτή, ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο της ΚΣΣΕ «για τη φαεινή ιδέα που είχε να έλθει στην Κύπρο και να καλέσει αμφοτέρους τους εκπροσώπους και της Εκκλησίας αλλά και του ΕΒΚΑΦ γιατί οι θρησκευτικοί ηγέτες πρέπει να ενώνουν το λαό και όχι να τον χωρίζουν».

«Ο λαός μας και Τούρκοι και Ελληνες είναι ένας υπέροχος λαός και έδειξε στην πορεία του, πορεία αιώνων ότι θρησκευτικό πρόβλημα στην Κύπρο ούτε είχαμε, ούτε έχουμε ούτε και στο μέλλον θα έχουμε», ανέφερε.

«Εγώ που είμαι μεγαλύτερος στην ηλικία και θυμούμαι και νοσταλγώ εκείνες τις όμορφες ημέρες πριν το 1963 που όταν γιόρταζαν τις θρησκευτικές τους γιορτές, οι Τ/κ πηγαίναμε και τους χαιρετούσαμε και γινόμασταν μέτοχοι της δικής τους χαράς και όταν γιορτάζαμε εμείς τις θρησκευτικές μας γιορτές ερχόντουσαν οι Τ/κ, οι Μωαμεθανοί και γινόντουσαν και εκείνοι μέτοχοι της δικής μας χαράς», πρόσθεσε.

Είπε πως ο λαός μας συνεχίζει αυτή τη ζωή και αναφέρθηκε στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων, σημειώνοντας όταν οι Τ/κ ήλθαν στις ελεύθερες περιοχές και οι Ε/κ μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές υποδέχθηκαν και καλωσόρισαν οι μεν τους δε, κάτι που όπως είπε συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως «εάν αυτό το λαό τον αφήσουμε ελεύθερο, συμβιώνει άριστα», σημειώνοντας πως Ε/κ και Τ/κ έζησαν ευτυχισμένοι μαζί και μπορούν να ξαναζήσουν ευτυχισμένοι μαζί.

Ο Αρχιεπίσκοπος εισηγήθηκε να επιτραπεί στους Χριστιανούς Ορθόδοξους να μπορέσουν να συντηρήσουν τους ναούς τους στο βόρειο τμήμα του νησιού «γιατί έχει 36 χρόνια που είναι ασυντήρητοι και θα αρχίσουν να χαλούν ο ένας μετά τον άλλο. Ηδη μερικοί έχουν χαλάσει, έχουν πέσει», ανέφερε.

Είπε πως αυτό θα είναι πολύ θετικό για τους επικεφαλής της τ/κ κοινότητας, θα είναι υπέρ της Τουρκίας «ότι είναι μια δημοκρατική χώρα και σέβεται τα μνημεία γιατί μπορεί να είναι δικά μας αλλά ανήκουν σε όλο τον κόσμο, τον ελεύθερο κόσμο, τα μνημεία».

«Πιστεύω ότι δεν θα ζημιώσει κανείς εάν μας επιτραπεί να φτιάξουμε τα θρησκευτικά μας μνημεία στο βορρά, όπως η Κυβέρνησή μας έχει φτιάξει όλα τα μουσουλμανικά μνημεία στο νότο», ανέφερε.

Υπέβαλε επίσης αίτημα για τη συντήρηση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα, που είναι ένα μεγάλο προσκύνημα του ορθόδοξου λαού μας και όσον αφορά τη Μονή του ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου Αποστόλου Βαρνάβα να επιτραπεί να επιστρέψουν εκεί ο ηγούμενος και οι τρεις μοναχοί που ζουν μέχρι σήμερα.

Εξάλλου, μιλώντας μέσω μεταφράστριας, ο Μουφτής των κατεχομένων ευχαρίστησε τον κ. Τσαβούσογλου για την οργάνωση αυτής της συνάντησης και για την επίσκεψή του στο νησί.

Είπε πως η θρησκεία έχει μια πολύ σημαντική θέση στις καρδιές, στο νου και στις ψυχές των ανθρώπων.

Ανέφερε πως ως οι δυο θρησκευτικοί ηγέτες που είναι παρόντες στη συνάντηση πιστεύουν στην εποικοδομητική συμπεριφορά και «ως ακόλουθοι των προφητών πρέπει να αγαπούμε ο ένας τον άλλο».

«Πρέπει να ενεργούμε έχοντας επίγνωση πως ως θρησκευτικοί ηγέτες των δυο πλευρών μπορούμε να συμβάλουμε προς την επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης», ανέφερε.

Είπε πως ο λαός που ζει στο νησί έχει βιώσει δοκιμασίες και δυσκολίες στο παρελθόν. Ως θρησκευτικοί ηγέτες προκειμένου να μην ξαναζήσουμε αυτές τις δοκιμασίες και δυσκολίες, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η θρησκεία δεν έχει θέση στην πολιτική.

Ανέφερε πως ο τ/κ «λαός» είναι «εκπολιτισμένος και ένας ‘λαός’ με ανοχή» και πως ακόμα και σήμερα οι Τ/κ «αναφέρονται στους γείτονές τους, τους Ε/κ ως φίλους τους».

Είπε πως «μπορούμε να δούμε και είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα που ο κόσμος περνά από το βορρά στο νότο και από το νότο στο βορρά αυτές οι καλές σχέσεις γειτονίας ακόμα συνεχίζονται».

Πρόσθεσε πως έχει παρατηρήσει πως «από τότε που άνοιξαν τα σύνορα, οι Ε/κ και οι Τ/κ ανταλλάσσουν επισκέψεις, κατά τη διάρκεια κηδειών ή κατά τη διάρκεια άλλων τελετών, γάμων και αυτό έχει αυξηθεί από τότε που άνοιξαν τα σύνορα».

Ανέφερε πως οι άλλες θρησκευτικές μειονότητες που ζουν στα κατεχόμενα μπορούν να εξασκήσουν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα εκεί.

«Το κράτος μας», είπε αναφερόμενος στο ψευδοκράτος, «παρέχει όλες τις ευκαιρίες για τους μη μουσουλμάνους να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα ελεύθερα στο βορρά».

Πρόσθεσε πως η επιτροπή που δημιουργήθηκε το 2008 για τη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς υποστηρίζεται πλήρως από τους δυο ηγέτες στην Κύπρο.

«Τα σχέδια και οι αιτήσεις που υποβάλλονται στην επιτροπή αξιολογούνται αναλόγως», ανέφερε ο κ. Γελτεκίν .

ikypros.com/4737

-Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και Τ/κ θρησκευτικού ηγέτη Μεχμέτ Εμίν Γελτεκίν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com