της Φανούλας Αργυρού
Ομιλία Μάρκου Κυπριανού στο Λονδίνο
Εποικοι – « ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΛΟΙ»
Ο υπ. Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μάρκος Κυπριανού, το απόγευμα της Τρίτης 23 Νοεμβρίου 2010 μίλησε σε συγκέντρωση που διοργάνωσε η επανα-συγκροτηθείσα Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Κύπρο, σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων με πρόεδρο τον Συντηρητικό βουλευτή κ. Ντέιβιντ Μπάρροους. Στην συγκέντρωση παρευρέθηκαν βουλευτές μέλη της Επιτροπής, ο ΄Υπ. Αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο κ. Αλέξανδρος Ζήνων, ο κ. Γ. Χριστοφίδης, Αναπληρωτής Υπ. Αρμοστής, η Εκπαιδευτική Ακόλουθος κα Νίκη Κατσαούνη ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Μόρφου κ. Χαρ. . Πίττας και η συνοδεία του (μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Μόρφου που βρίσκονται στο Λονδίνο) εκπρόσωποι του Τύπου, αντιπρόσωποι παραρτημάτων κυπριακών κομμάτων στο Λονδίνο και αρκετοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες μας.
Ο κ. Κυπριανού άρχισε με αναφορές στις συνομιλίες που ξεκίνησαν με την προεδρία του Δημήτρη Χριστόφια ο οποίος επιδιώκει είπε, λύση με μια κυριαρχία, μία προσωπικότητα, ότι υπάρχουν αρκετές δυσκολίες και παρόλη την καλή διάθεση από την δική μας πλευρά δεν γίνεται πρόοδος γιατί η άλλη πλευρά δεν ανταποκρίνεται. Επιπλέον είπε, υπάρχει το θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της εισβολής και παραβίασης μιας κυρίαρχης χώρας από την Τουρκία.
Τα Ηνωμένα Έθνη ενεργούν ως βοηθητικός παράγοντας και όχι ως μεσολαβητής, και η δική μας πλευρά δεν δέχεται με κανένα τρόπο χρονοδιαγράμματα, είπε. «Ακούω να μας λένε ότι αργούμε όμως δεν μπορεί να περιμένει ένας γρήγορα αποτελέσματα για ένα τέτοιο θέμα», πρόσθεσε, όπου «το ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για το οποίο δεν βρίσκεται γρήγορη λύση». «Παίρνει πολύ καιρό να πείσει η μια πλευρά την άλλη για την ορθότητα και λογική των προτάσεων της », και οι προτάσεις της τουρκικής πλευράς είναι αρνητικές στην επιστροφή περιουσιών και προσφύγων γιατί δίνουν προτεραιότητα στον χρήστη και όχι στο νόμιμο ιδιοκτήτη. Εξάλλου, είπε, εμείς κάναμε τις υποχωρήσεις μας, δεχθήκαμε τον συμβιβασμό για μια ομοσπονδιακή λύση, δεχθήκαμε ότι δεν μπορούμε να πάμε πίσω στην (συνταγματική) κατάσταση προ του 1974, εναπόκειται στην Τουρκία πλέον που κρατά το κλειδί να προχωρήσει για λύση. Δεν δεχόμαστε χρονοδιαγράμματα γιατί το ερώτημα είναι τι γίνεται μετά τη λήξη της ημερομηνίας ενός χρονοδιαγράμματος… Η Τουρκία είπε, πρέπει να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα, να ανακαλέσει την μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους και να πάμε πίσω στην κατάσταση πριν την εισβολή.
Έποικοι
Ερωτηθείς για τα παιδιά των εποίκων και τα δικαιώματα τους ως Κύπριοι εφόσον γεννήθηκαν στην Κύπρο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι έποικοι μεταφέρθηκαν μετά τον πόλεμο για δημογραφική αλλοίωση των κατεχομένων και επομένως τόσοι οι ίδιοι όσο και τα παιδιά τους είναι παράνομοι και πρέπει να γίνει αποδεκτή η αρχή (ότι είναι παράνομοι) όμως υπάρχουν εξαιρέσεις και ο πρόεδρος Χριστόφιας, έχει δεχθεί ένα αριθμό να παραμείνει. ΄Ομως κανονικά πρέπει να φύγουν όλοι, είπε.
Αγνοούμενοι
«Ζητούμε από όλες τις κυβερνήσεις όχι μόνο την βρετανική να πιέσουν την Τουρκία να δώσει πληροφορίες για τους αγνοούμενους μας για τους οποίους έχουμε τεκμηριωμένες πληροφορίες ότι βρίσκονταν ζωντανοί στην Τουρκία μετά την εισβολή, αλλά δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται», ήταν η απάντηση του κ. Κυπριανού για το θέμα των αγνοουμένων.
Ενταξιακή της Τουρκίας
Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας,είπε πως η Κύπρος δεν είναι αρνητική στην ένταξη της Τουρκίας, όμως, η τελευταία έχει υποχρέωση να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε, να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως μέλος της Ε.Ε, να αποσύρει τα στρατεύματά της και ότι δίχως λύση του Κυπριακού προβλήματος δεν μπορεί να προχωρήσει η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Και ότι «θέλουμε μια ευρωπαική Τουρκία και όχι μια Τουρκία στην Ευρώπη, μια χώρα που να μην κατέχει έδαφος μιας άλλης χώρας μέλους της Ε.Ε», τόνισε.
Ερωτηθείς γιατί τότε, η κυπριακή κυβέρνηση δεν βγαίνει ανοικτά και πεί ότι, ναι μπλοκάρουμε την ενταξιακή της Τουρκίας μέχρι να κάνει κάτι για όλα αυτά η Τουρκία, ο κ. Μάρκος Κυπριανού επικαλέσθηκε ότι αυτό η Κύπρος όταν είχε την ευκαιρία να το κάνει δεν το έκανε (εννοώντας επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου). (Υπήρξε μικρή παρέμβαση και του επισημάνθηκε ότι αυτό είναι συζητήσιμο ως αποτέλεσμα να προσθέσει : «Το θέμα τώρα είναι είτε να προχωρήσει η ενταξιακή διαπραγμάτευση ελεύθερα ή να μπλοκάρουμε τα πάντα, πόσο σίγουροι θα είμαστε, όμως, ότι αν μπλοκάρουμε τα πάντα στην ενταξιακή της πορεία θα μας λύσει το πρόβλημα, δεν είμαι τόσο σίγουρος».
Άρθρο Τζάκ Στρο περι διχοτόμησης
Εις απάντηση σε ερώτηση αν πιστεύει ότι υπήρχε κάτι παραπάνω στην επιστολή του πρώην Υπ. Εξωτερικών της Βρετανίας Τζάκ Στρό στους Τάιμς (8.11.2010) περι διχοτομήσεως, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν πιστεύει ότι υπήρξε, και ότι εξ΄όσων γνωρίζει η βρετανική κυβέρνηση δεν υποστηρίζει διχοτόμηση, κανένας δεν υποστηρίζει την διχοτόμηση ούτε η ίδια η Τουρκία, όμως, πρόσθεσε η αναφορά ήταν κάτι που λήφθηκε υπόψη και παρακολουθείται η κατάσταση.
Δήμαρχος Μόρφου
Ο δήμαρχος Μόρφου κ. Πίττας αντικρούοντας ισχυρισμό βρετανο-τουρκάλας η οποία επικαλέστηκε δήλωση του Α. Γκιούλ ότι το θέμα είναι μεταξύ Κυπρίων και όχι της Τουρκίας και πως δεν πρέπει να μιλάμε για την Τουρκία αλλά για τους Κύπριους, κατάγγειλε ότι όταν πρόσφατα στην γιορτή του Αγίου Μάμα προσπάθησε να πάει στο κατεχόμενο του σπίτι οι έποικοι που το καπηλεύονται δεν τον άφησαν ούτε φωτογραφία να βγάλει του σπιτιού του, «είναι αυτό πρόβλημα μεταξύ μας και των Τουρκοκυπρίων ή με τους έποικους», ρώτησε.
Ο δε πρόεδρος του ΔΗΚΟ Αγγλίας κ. Μιχάλης ΄Ελληνας με παρέμβασή του τόνισε ότι δεν είμαστε τόσο άσχετοι που να πιστεύουμε ή να δεχόμαστε την προπαγάνδα του Τούρκου Αμτουλά Γκιούλ όταν τα κατεχόμενα εξαρτώνται από την κατοχική Τουρκία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου