Ο δισεκατομμυριούχος χρηματοδότησε την εκστρατεία υπέρ της νομιμοποίησης της μαριχουάνας στην Καλιφόρνια
ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ Σημαντική ώθηση στην εκστρατεία υπέρ της νομιμοποίησης της μαριχουάνας στην Καλιφόρνια έδωσε ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, με δωρεά ύψους 1 εκατ. δολαρίων, μια εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί ταυτόχρονα με τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο.
Αν οι ψηφοφόροι της Καλιφόρνιας εγκρίνουν στις 2 Νοεμβρίου τη λεγόμενη «Πρόταση 19», οι άνω των 21 ετών θα μπορούν να καλλιεργούν και να έχουν στην κατοχή τους μικρή ποσότητα μαριχουάνας, αυστηρά για «προσωπική χρήση», ενώ οι Αρχές θα εισπράττουν τεράστια ποσά από τη φορολόγησή της. Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς η νομιμοποίηση της ινδικής κάνναβης μπορεί να εισφέρει στα ταμεία της Πολιτείας ως και 1,2 δισ. δολάρια τον χρόνο.
Η Καλιφόρνια ήταν η πρώτη Πολιτεία στις ΗΠΑ που νομιμοποίησε τη χρήση μαριχουάνας, αυστηρά για ιατρικούς σκοπούς, τη δεκαετία του 1990. Ο κ. Σόρος είχε χρηματοδοτήσει με 3 εκατ. δολάρια και εκείνη την εκστρατεία. Ο λόγος είναι κυρίως οικονομικός. Σε άρθρο γνώμης στη «Wall Street Journal» εξήγησε ότι τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης, κυρίως για να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.
«Η νομιμοποίηση και η φορολόγηση θα οδηγούσαν στην εξοικονόμηση δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Δημόσιο από τα έξοδα φυλάκισης και επιβολής του νόμου, ενώ θα παρείχαν ετήσια έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων. Θα περιόριζαν την εγκληματικότητα, τη βία και τη διαφθορά που σχετίζονται με τις αγορές ναρκωτικών, επιτρέποντας στην αστυνομία να ασχοληθεί με πιο σοβαρά περιστατικά» έγραψε.
Τόνισε ότι «αυτοί που κερδίζουν από το ισχύον καθεστώς της ποινικοποίησης είναι τα μεγάλα ναρκοκαρτέλ από το Μεξικό και άλλες χώρες που βγάζουν δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο από αυτό το παράνομο εμπόριο και τα οποία θα έχαναν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αν η μαριχουάνα αποτελούσε νόμιμο εμπόρευμα».
Το στρατόπεδο του «ναι» έχει συγκεντρώσει περί τα 3,8 εκατ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της δωρεάς του Σόρος. Οι πολέμιοι της νομιμοποίησης έχουν συγκεντρώσει 300.000 δολάρια. Σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις, το 51% των Καλιφορνέζων τάσσεται κατά, ενώ το ποσοστό της θετικής γνώμης έχει υποχωρήσει στο 39%.
Αμφιλεγόμενος κερδοσκόπος αλλά και φιλάνθρωπος ο 80χρονος Σόρος είναι ο 35ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 11 δισ. ευρώ. Μόνο εφέτος έχει κάνει δωρεές ύψους 550 εκατ. ευρώ.
«Φουσκώνει» συνεχώς ο προεκλογικός λογαριασμός
Στο ποσό-ρεκόρ των 3 δισ. δολαρίων έχουν ανέλθει τα έξοδα της προεκλογικής εκστρατείας των υποψηφίων και των δύο κομμάτων για τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Τα περισσότερα από τα χρήματα δαπανήθηκαν κυρίως για αρνητική διαφήμιση, σε σποτ της τηλεόρασης. Σύμφωνα με τον βρετανικό «Ιndependent» το συνολικό κόστος αυτών των εκλογών ενδέχεται να ξεπεράσει τα 5 δισ. δολάρια, ενδεικτικό της σημασίας που θα έχει το αποτέλεσμά τους. Οι προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφίων κυβερνητών, βουλευτών και γερουσιαστών είναι ιδιαίτερα δαπανηρές. Συνήθως απαιτούνται γενναίες επιχορηγήσεις από μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έπειτα από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου μπορούν από εφέτος να χρηματοδοτούν πολιτικούς ανωνύμως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου