Άννα Διαμαντοπούλου, «Nα καθιερώσουμε τα Aγγλικά ως δεύτερη επίσημη γλώσσα».)
Tην καθιέρωση της αγγλικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του ελληνικού κράτους πρότεινε, με συνέντευξή της στην «KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», η κ. Άννα Διαμαντοπούλου. -
-Do you speak English ;
Το νέο πρόγραμμα της Β' και Γ' Λυκείου
Το νέο σύστημα θα μπει σε εφαρμογή το σχολικό έτος 2012 -13 και προβλέπει λιγότερα υποχρεωτικά μαθήματα, περισσότερα επιλογής και συνυπολογισμό των βαθμών της β' και της γ' λυκείου για τις Πανελλαδικές.
Στο νέο σχέδιο – σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής -προβλέπονται εβδομαδιαία 12 ώρες υποχρεωτικών μαθημάτων, 21 ώρες μαθημάτων επιλογής και 2 ώρες για περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα.
Στα υποχρεωτικά περιλαμβάνονται:
- Νέα ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία
- Αγγλικά
- Φυσική αγωγή
Για τα μαθήματα επιλογής, οι μαθητές τα διαλέγουν από έξι “καλάθια” - γνωστικά αντικείμενα, τα οποία έχουν μαθήματα με υψηλό και βασικό επίπεδο.
Συγκεκριμένα:
- Αρχαιογνωσία (αρχαία ελληνική γλώσσα και γραμματεία),
- Μαθηματικά, πειραματικές επιστήμες (φυσική, χημεία, βιολογία, περιβαλλοντικές επιστήμες),
- Κοινωνικές επιστήμες (οικονομία, ευρωπαϊκή ιστορία, ψυχολογία, αρχές ηθικής και φιλοσοφίας και θρησκευτικά),
- Ξένη γλώσσα (λατινικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά) και
- Πολιτισμός (εικαστικά, μουσική, θέατρο και κινηματογράφος).
Κάθε μαθητής μπορεί να επιλέξει ένα εξάωρο μάθημα υψηλού επιπέδου από όποια ομάδα θέλει και ένα τρίωρο από τις υπόλοιπες ομάδες.
Όσον αφορά το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, στη βαθμολογία των Πανελλαδικών θα συνυπολογίζονται και οι βαθμοί της β' και γ' λυκείου. Από το μέχρι στιγμής σχέδιο και πριν τη διαβούλευση, προκύπτει ότι η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα γίνεται με εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα, που θα καθορίζουν τα πανεπιστήμια.
Οι εισακτέοι θα μπαίνουν σε σχολές και όχι σε τμήματα (π.χ. Νομική) και μετά το πρώτο έτος θα κατανέμονται στα τμήματα της σχολής. Επίσης προτείνεται η ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ χαμηλής ζήτησης. Τέλος, δίνεται η δυνατότητα σε αποφοίτους ΙΕΚ να εισαχθούν σε ΤΕΙ μέσω ειδικών εξετάσεων και αφού έχουν πιστοποιήσει τις γνώσεις τους.
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία της μελέτης του σχεδίου», ανέφερε χθες στην «Καθημερινή» (2/10/2010)η αρμόδια γραμματέας Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Θεμάτων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του υπουργείου, Θάλεια Δραγώνα. Το νέο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στη Β΄ Λυκείου του σχολικού έτος 2012-2013 και στην Γ΄ Λυκείου του 2013-2014, ώστε να συνδυαστεί με την εφαρμογή (το 2014) για πρώτη χρονιά του νέου συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ.
Σύντομο σχόλιο Ακτίνων
Σύμφωνα με τα νέα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας (Μη Εθνικής) το μέλλον μαθημάτων όπως τα Θρησκευτικά και η Ιστορία (όπως και άλλων) στο Λύκειο διαγράφεται ζοφερό.
Άν προχωρήσουν αυτά τα σχέδια για το Λύκειο, το υποχρεωτικό μάθημα των Θρησκευτικών θα μετατραπεί σε μάθημα επιλογής, μια πράξη που είναι καθαρά και αντισυνταγματική.
Οι εκκλησιομάχοι έντεχνα κρυπτόμενοι πίσω από τον δήθεν εκσυγχρονισμό της παιδείας κάνουν και σήμερα επίκαιρα τα λόγια του Παπαδιαμάντη «Μη Θρησκευτικά προς Θεού! Το ελληνικόν έθνος δεν είναι Βυζαντινοί, εννοήσατε; Οι σημερινοί Έλληνες είναι κατ’ ευθείαν διάδοχοι των αρχαίων. Έπειτα εκπολιτίσθησαν, επροόδευσαν και αυτοί. Συμβαδίζουν με τα άλλα έθνη». (Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, «Λαμπριάτικος ψάλτης»).
Επιβάλλεται άμεση αντίδραση στα σχέδια του Υπουργείου για το Λύκειο.
Δείτε και :
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου