Σοκαριστικές λεπτομέρειες για εκατοντάδες περιπτώσεις κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας στο Βέλγιο φέρνει στο φως η επιτροπή που έχει επιφορτιστεί με τη διερεύνηση των σκανδάλων. Δεκατρία θύματα των παιδεραστών ιερέων έβαλαν τέλος στη ζωή τους, αναφέρει η επιτροπή, ενώ υπήρξαν κρούσματα κακοποίησης σχεδόν σε κάθε επισκοπή του Βελγίου.
Η εκτεταμένη κακοποίηση ανηλίκων σε διάρκεια δεκαετιών οδήγησε τουλάχιστον σε 13 αυτοκτονίες και έξι απόπειρες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της επιτροπής, η οποία έλαβε καταθέσεις από 488 θύματα παιδεραστών ιερέων της Καθολικής Εκκλησίας.
Η έκθεση παραθέτει λεπτομέρειες για το πώς κακοποιήθηκαν τα θύματα, ενώ περιλαμβάνει και την κατάθεση ενός ατόμου που δηλώνει ότι κακοποιούνταν σεξουαλικά από την ηλικία των δύο ετών.
Εντοπίστηκαν κρούσματα κακοποίησης σχεδόν σε κάθε αρχιεπισκοπή του Βελγίου και 13 θύματα φέρεται να διέπραξαν αυτοκτονία. Τα δύο τρίτα των θυμάτων κακοποίησης ήταν αγόρια, τα περισσότερα κάτω των 15 ετών. Υπάρχουν μαρτυρίες για κακοποίηση 100 κοριτσιών.
Οι βιασμοί ήταν πιο διαδεδομένοι τη δεκαετία του '60. Παιδιά κακοποιούνταν σχεδόν σε κάθε επισκοπή και κάθε οικοτροφείο που διαχειριζόταν η Εκκλησία. Οι επιθέσεις στα αγόρια σταματούσαν συνήθως στα 15 τους χρόνια, αλλά η κακοποίηση κοριτσιών συνεχιζόταν έως την ενηλικίωσή τους.
Τα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης άρχισαν να μειώνονται κατά τη δεκαετία του 1980, ίσως γιατί έως τότε υπήρχαν λιγότεροι ιερείς και είχαν λιγότερη ανάμειξη στο εκπαιδευτικό σύστημα. Οι μισοί εκ των ιερέων που κατηγορούνται είναι σήμερα νεκροί.
Το Βέλγιο συνταράσσεται εδώ και ένα χρόνο από αποκαλύψεις για τη δράση παιδεραστών ιερέων σε βάθος δεκαετιών. Τον Απρίλιο ο αρχιεπίσκοπος της Μπριζ παραιτήθηκε παραδεχόμενος ότι είχε κακοποιήσει σεξουαλικά ένα αγόρι πριν και αφότου έγινε επίσκοπος.
Η έκθεση της επιτροπής είναι ημιτελής, καθώς τα αρχεία της κατασχέθηκαν στη διάρκεια αστυνομικής εφόδου που πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου και η οποία ανάγκασε την επιτροπή να τερματίσει το έργο της.
Ο επικεφαλής της επιτροπής Πέτερ Αντριάνσενς διέκοψε τις έρευνες, κατηγορώντας τους εισαγγελείς ότι χρησιμοποίησαν την επιτροπή ως «δόλωμα».
Βελγικό Εφετείο έκρινε την Πέμπτη ότι η επιχείρηση της αστυνομίας ήταν παράνομη και τα έγγραφα που κατασχέθηκαν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Εισαγγελία.
Η Καθολική Εκκλησία στο Βέλγιο αναμένεται να ανακοινώσει τη Δευτέρα πώς θα μπορέσουν να συνεχίσουν οι έρευνες της επιτροπής, αναφέρει το BBC.
«tovima» – 10/09/2010
Δείτε σχετικά και
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου