13 Σεπ 2010

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου Εκκλησίας της Κύπρου

Τη διαβεβαίωση ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μας επιβληθούν λύσεις από έξω και να πούμε ‘μάλιστα, δεχόμαστε’ αυτές τις λύσεις», επανέλαβε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε ομιλία του στη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου Εκκλησίας της Κύπρου για την πανηγυρική έγκριση του νέου Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ζήτησε από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου «λίγη περισσότερη εμπιστοσύνη», υποδεικνύοντας πως ο ίδιος υπερασπίζεται «αρχές, οι οποίες έχουν σχέση με την ύπαρξη και τη σωτηρία αυτού του τόπου».

Σημείωσε, ωστόσο, πως την ίδια ώρα, η σωτηρία του τόπου προϋποθέτει και ευελιξία, «πάντοτε στηριγμένοι σε αρχές», όπως είπε.

«Αυτή την ευελιξία φρονώ ότι είναι ανάγκη να επιδεικνύουμε στη διάρκεια της προσπάθειας μας για ειρηνική επίλυση του προβλήματος», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας πως «έχουμε να κάνουμε με ένα δύσκολο εισβολέα, με ένα δύσκολο αντίπαλο και συνομιλητή και χρειάζεται και εμείς να είμαστε πραγματιστές, αλλά την ίδια ώρα και αγωνιστές για τη σωτηρία της πατρίδας μας».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ευαρέσκεια του για το ότι Εκκλησία και Πολιτεία βρίσκονται στο ίδιο μετερίζι και επεσήμανε ότι η Πολιτεία θα στηρίζει την Εκκλησία στον κοινό αγώνα για τη σωτηρία της πατρίδας μας και τη λύτρωση του λαού μας.

«Αυτή είναι η διαβεβαίωση, αυτό είναι το μήνυμα που ήθελα να απευθύνω δηλαδή περισσότερη εμπιστοσύνη μεταξύ μας, περισσότερο διάλογο μεταξύ μας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «λείπει ο διάλογος», ο οποίος είναι αναγκαίος, όπως υπέδειξε, «για να υπάρχει και περισσότερη συναντίληψη».

«Οταν κάνουμε διάλογο έχουμε τη συναντίληψη, το έχω παρατηρήσει αυτό στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων», σημείωσε και απηύθυνε «έκκληση και παράκληση προς όλα τα μέλη της Συνόδου» για διάλογο, αναφέροντας πως ο ίδιος βρίσκεται στη διάθεση του Αρχιεπισκόπου για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Σήμερα, συγχαίροντάς σας θερμά για αυτό το νέο επίτευγμα, θέλω να σας πω με μεγάλη ικανοποίηση τα λόγια σας για την ανάγκη ενότητας και σύμπνοιας γιατί χωρίς την απελευθέρωση του τόπου μας καμία αξία δεν έχουν, ούτε τα υλικά αγαθά, ούτε η δόξα κανενός προσωπικά, ούτε αν θέλετε και οι θεσμοί, διότι οι θεσμοί έχουν νόημα όταν υπάρχει ο άνθρωπος που υπηρετούν και ο τόπος που υπηρετούν οι θεσμοί», ανέφερε προς τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ο Πρόεδρος.

Κατά την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη πως η Εκκλησία είναι θεσμός που ανήκει σε όλους, «στον κλήρο και στο λαό, προπάντων», σημειώνοντας πως «οι ιερείς και οι αρχιερείς είναι λειτουργοί, οι οποίοι έχουν αναλάβει το σπουδαίο καθήκον να μεταλαμπαδεύσουν τα διδάγματα του Χριστού, της θρησκείας μας, στο απλό άνθρωπο και να τον κάνουν εικόνα και ομοίωμά του».

«Εύχομαι αυτό να το καταφέρνουμε όλοι ο καθένας από το δικό του πόστο, διότι είναι, όπως πολύ σοφά είπατε και ορθά, κοινός ο αγώνας και η προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως δεν εξαιρεί τον εαυτό του, καθώς «και η Πολιτεία έχει καθήκον να δείξει θαλπωρή προς τον απλό άνθρωπο, ιδιαίτερα προς τον απλό άνθρωπο, όπως και η Εκκλησία».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε ακολούθως την πεποίθηση ότι η διδασκαλία του Χριστού έχει ως επίκεντρο τον απλό άνθρωπο και τη σωτηρία της ψυχής του, αλλά όχι μόνον.

«Ο έχων δύο χιτώνες ας δώσει τον ένα στο πλησίον του. Αυτό πρέπει να μας καθοδηγεί και Πολιτεία και Εκκλησία κατά τη δική μου εκτίμηση την προσπάθεια να οδηγήσουμε τον κόσμο μπροστά», πρόσθεσε.

Συνεχάρη, τέλος, την Ιερά Σύνοδο για τη δημιουργία του νέου καταστατικού χάρτη και ευχήθηκε όπως «τη σωτηρία του τόπου να την έχουμε το συντομότερο δυνατόν».

«can»13/09/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com