The New York Times
Πριν φύγει από το σπίτι των γονιών της στη Γερμανία, τον περασμένο χρόνο, η Αλι ρώτησε τον πατέρα της τι ήθελε να του φέρει από το ταξίδι της. Εκείνος της απάντησε λίγο αιθέριο έλαιο και εκείνη τον αγκάλιασε και έφυγε. Εχει περάσει χρόνος, και ο πατέρας της ακόμη την περιμένει. Η 23χρονη Αμπι και ο σύζυγός της ποτέ δεν πήγαν στη Σαουδική Αραβία για να επισκεφθούν τη Μέκκα και τη Μεδίνα.
Αντιθέτως όπως όλο και περισσότεροι νεαροί μουσουλμάνοι στη Γερμανία, και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ταξίδεψαν στα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν και κατέληξαν σε στρατόπεδα ομάδων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν. Σύμφωνα με τουρκική ιστοσελίδα, τις τελευταίες μέρες, εννέα ξένοι αντάρτες σκοτώθηκαν καθ’ οδόν για να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις με τους Ταλιμπάν. Δύο εξ αυτών φέρονται ότι ήσαν Γερμανοί από τη Βόννη και το Βερολίνο. Αλλοι καταδικάστηκαν ότι σχεδίαζαν επιθέσεις σε αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Γερμανία. Αξιωματούχοι των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών εκφράζουν ανησυχία για το ότι νέοι άνθρωποι, γύρω στα 20, θα χειραγωγηθούν από ισλαμιστές και θα εκπαιδευθούν στον ένοπλο αγώνα.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι τονίζουν επίσης ότι ορισμένοι εξ αυτών θα επιστρέψουν στη Γερμανία για να στρατολογήσουν άλλους ή να ενσωματωθούν σε τρομοκρατικές ομάδες και να διαπράξουν τρομοκρατικές πράξεις. «Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για την οποία οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας ανησυχούν πολύ» υποστηρίζει ο Γκίντο Στάινμπεργκ, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας. «Η Αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν θέσει τη Γερμανία μεταξύ των πρωταρχικών τους στόχων». Οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών ισχυρίζονται ότι ο αριθμός των νέων Γερμανών που κάνουν το συγκεκριμένο ταξίδι είναι σχετικά μικρός, ίσως λιγότεροι από 200 νεαρούς, σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Πιστεύουν όμως ότι ο αριθμός τους αυξάνεται.
«Καθημερινή» 03/08/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου