Του ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Με ένα ηχηρό «Όχι» απάντησαν τα μέλη της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Σίδνεϊ στην πρόταση για υπαγωγή του ιστορικού οργανισμού στην Εκκλησία Γνήσιων Ορθοδόξων Χριστιανών (παλαιοημερολογιτών).
Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της παρελθούσης Κυριακής 17%, μόνο, των μελών της Κοινότητας είπαν «ναι» στην υπαγωγή της Κοινότητας στην «Αυξεντιακή παράταξη» των ΓΟΧ, που πρόσφατα ίδρυσε Μητρόπολη Αυστραλίας Πάσης Ωκεανίας. Η συντριπτική πλειοψηφία απέρριψαν την πρόταση, αρνούμενοι «να συμβάλλουν σε νέο διχασμό της ομογένειας».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Σίδνεϊ, κ. Χάρης Δανάλης, δήλωσε στο «Νέο Κόσμο», ότι η απόφαση των μελών της Κοινότητας στέλλει μήνυμα ενότητας προς την ομογένεια που τις τελευταίες δεκαετίες δοκιμάζεται από το διχασμό, που έχουν προκαλέσει οι διαφορές κοινοτήτων με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.
«Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κοινότητάς μας έστειλε ένα μήνυμα ενότητας στην παροικία. Τα μάλη της Κοινότητάς μας είπαν, «όχι» σε ένα άλλο διχασμό, περισσότερο οδυνηρό από αυτόν που μας ταλανίζει τα τελευταία 40 χρόνια. Τα μέλη της Κοινότητάς μας τόνισαν με την απόφασή τους, ότι θέλουν την ενότητα της ομογένειας, θέλουν μία Εκκλησιαστική Αρχή για ολόκληρο τον Ελληνισμό, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας».
Ερωτάμε τον κ. Δανάλη, αν το Διοικητικό Συμβούλιο θα επιδιώξει την υπαγωγή της Κοινότητας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.
«Ναι, θα το επιδιώξουμε», απαντά ο μετριοπαθής πρόεδρος της Κοινότητας, που και στο παρελθόν ανέλαβε πρωτοβουλίες για αποκατάσταση των σχέσεων της Κοινότητας με την Αρχιεπισκοπή. Να υπενθυμίσουμε, μάλιστα, ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας «επιστροφής» της Κοινότητας στους κόλπους της κανονικής Εκκλησίας Αυστραλίας η Κοινότητα Σίδνεϊ ήταν η μόνη κοινότητα που υιοθέτηση της Συμφωνία της Αθήνας (1992) για λύση του «εκκλησιαστικού προβλήματος».
Θα επιδιώξετε κατ’ ευθείαν συνομιλίες με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας; ερωτάμε τον κ. Δανάλη.
«Θα συζητήσουμε το θέμα και θα μεθοδεύσουμε τον τρόπο προσέγγισης. Δεν μπορώ να σας ειπώ αυτή τη στιγμή αν θα επικοινωνήσουμε απ’ ευθείας με την Αρχιεπισκοπή ή μέσω ανθρώπων αμοιβαίας εμπιστοσύνης» απαντά.
Ποιος ήταν, κατά τη γνώμη σας, ο λόγος που έκανε τα μέλη σας να απορρίψουν την υπαγωγή σας σε νέο εκκλησιαστικό κλίμα, ρωτάμε τον πρόεδρο της Κοινότητας Σίδνεϊ.
«Η ενότητα του κοινοτικού κόσμου και της ευρύτερης ομογένειας», λέει. «Ο κόσμος έχει κουραστεί από τον πολύχρονο διχασμό. Έχει κουραστεί από το κομμάτιασμα της παροικίας σε αντιμαχόμενες ομάδες και παρατάξεις. Ο κόσμος έχει βαρεθεί τους διπλούς εορτασμούς μεγάλων εθνικών και θρησκευτικών γεγονότων. Έχει βαρεθεί ο Ελληνισμός τα χωριστά σχολεία, τις χωριστές παρελάσεις, τις χωριστές προσεγγίσεις στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Αυστραλίας για θέματα που αφορούν την ομογένεια, αποκλεισμούς ανθρώπων που θέλουν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις κοινότητες και στην εκκλησία. Γενικά, ο Ελληνισμός έχει κουραστεί από το διχασμό.
«Οφείλω να σημειώσω εδώ, ότι τα μέλη της Κοινότητάς μας έχουν ζητήσει και στο παρελθόν τον τερματισμό του διχασμού. Έχουν προτείνει επανειλημμένα την υπαγωγή της Κοινότητάς μας στην Αρχιεπισκοπή. Ο κόσμος ζητά εκκλησιαστική κάλυψη από την κανονική Εκκλησία της Αυστραλίας». εξηγεί.
Στην ερώτησή μας, αν θεωρεί ότι το κλίμα είναι πρόσφορο για προσέγγιση με την Αρχιεπισκοπή, ο κ. Δανάλης απαντά θετικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου