11 Ιουλ 2010

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτρέπει τα μέλη της Ε.Ε να αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) υιοθέτησε ψήφισμα την Πέμπτη (8 Ιουλίου), καλώντας όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο.

Από τη διακήρυξη ανεξαρτησίας στις 17 Φεβρουαρίου 2008, η πρώην Σερβική επαρχία έχει αναγνωριστεί από 69 χώρες, μεταξύ των οποίων 22 μέλη της ΕΕ. Κύπρος, Ελλάδα, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία είναι τα μοναδικά μέλη της Ένωσης που αρνούνται να το πράξουν.

Το ΕΚ "θα καλωσορίσει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από όλα τα κράτη μέλη", ανέφερε το έγγραφο, το οποίο εγκρίθηκε με ψήφους 455-155 και 28 αποχές.

Προέτρεψε επίσης την Ένωση να ενισχύσει την κοινή προσέγγισή της προς το Κοσσυφοπέδιο, με στόχο την Ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, σημειώνοντας ότι οι πολιτικές του μπλοκ πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικές για το λαό της περιοχής.

Τονίζοντας ότι "η προοπτική ένταξης στην ΕΕ είναι ισχυρή πρωτοβουλία για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο Κοσσυφοπέδιο", μέλη του ΕΚ (Ευρωβουλευτές) κάλεσαν επίσης "για πρακτικά μέτρα ώστε να γίνει η συγκεκριμένη προοπτική πιο αισθητή στους πολίτες, εφαρμόζοντας ανθρώπινα δικαιώματα και ενισχύοντας το κράτος δικαίου".

Τόνισαν την ανάγκη για πρόοδο στον αγώνα κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς επίσης στους τομείς μεταρρύθμισης και αποκέντρωσης της δημόσιας διοίκησης.

Οι Ευρωβουλευτές εξέφρασαν "μεγάλη ανησυχία για την ευρύτατα διαδεδομένη διαφθορά, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στο Κοσσυφοπέδιο, μαζί με το οργανωμένο έγκλημα".

Το ψήφισμα σημείωνε περαιτέρω ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να συμπεριληφθεί στη διαδικασία απελευθέρωσης βίζα της ΕΕ και προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενημερώσει την Πρίστινα "χωρίς καθυστέρηση" για τα βήματα που πρέπει να ληφθούν. Στη συνέχεια πρέπει να ετοιμάσει οδικό χάρτη ο οποίος θα αναφέρει λεπτομερώς τις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσουν οι Αρχές της χώρας ώστε να μπορεί ο λαός του Κοσσυφοπεδίου να συμμετάσχει με άλλους στην περιοχή, οι οποίοι μπορούν ήδη να ταξιδεύουν στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης χωρίς βίζα.

Οι Ευρωβουλευτές κάλεσαν επίσης τη Σερβία, η οποία εξακολουθεί να εναντιώνεται στην αποσκίρτηση της πρώην επαρχία της, "να είναι ρεαλίστρια σε ό,τι αφορά στο καθεστώς και να μην εμποδίσει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς οργανισμούς".

Σημειώνοντας ότι οι χώρες που φιλοδοξούν ένταξη στην ΕΕ πρέπει να ικανοποιήσουν τα ενταξιακά κριτήρια, οι Ευρωβουλευτές τόνισαν ότι ένας από τους βασικούς στόχους στη διαδικασία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης του μπλοκ για τα Δυτικά Βαλκάνια είναι η περιφερειακή συνεργασία.

Εν όψει της συμβουλευτικής γνώμης για τη νομιμότητα της διακήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου που αναμένεται να ανακοινώσει το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης τις προσεχείς εβδομάδες, το ψήφισμα τόνισε ότι η απόφαση "δεν πρέπει να αποτρέψει τα συμβαλλόμενα μέρη να συμμετάσχουν αποτελεσματικά σε διασυνοριακή, περιφερειακή και τοπική συνεργασία για το καλύτερο συμφέρον του πληθυσμού εντός και εκτός Κοσσυφοπεδίου, στο σύνολό του".

Εκφράζοντας ανησυχία για τις κλιμακούμενες εντάσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, οι Ευρωβουλευτές σημείωσαν ότι ο ρόλος της EULEX πρέπει να εντατικοποιηθεί στο συγκεκριμένο τμήμα της χώρας, ώστε να ενισχύσει τις διεθνικές σχέσεις και να ενημερώσει τον τοπικό πληθυσμό για τη δράση της ΕΕ.

Ωστόσο, οι Ευρωβουλευτές απέρριψαν το ενδεχόμενο διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου, ανέφερε το ΕΚ σε δήλωσή του.

setimes.com/ και euractiv.com/-5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com