29 Ιουν 2010

Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Βατικανό για την εορτή του Αποστόλου Πέτρου

Την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που θα παραστεί στη Θρονική Εορτή της Ρώμης, δέχθηκε το πρωί της Δευτέρας ο Πάπας Βενέδικτος 16ος. Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τον Μητροπολίτη Σασίμων Γεννάδιο, γραμματέα της Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου Ορθόδοξου Εκκλησίας και Ρωμαιοκαθολικών και αντιπροέδρου της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, τον Επίσκοπο Αριανζού Βαρθολομαίο, βοηθό επίσκοπο της Μητροπόλεως Γερμανίας και το διάκονο Θεόδωρο Μεϊμάρη εκ του Πατριαρχείου.

Ο χαιρετισμός του Πάπα Βενέδικτου

Δευτέρα 28 Ιουνίου του 2010

Αγαπητοί αδελφοί εν Χριστώ,

"Χάρη σε εσάς και ειρήνη από το Θεό Πατέρα μας" (Κολ 1:2). Με μεγάλη χαρά και ειλικρινή αγάπη σας καλωσορίζω στη πόλη της Ρώμης με την ευκαιρία του ετήσιου εορτασμού της μνήμης των Αγίων Πέτρου και Παύλου.

Μια γιορτή που η Καθολική Εκκλησία και οι Ορθόδοξες Εκκλησίες γιορτάζουν την ίδια ημέρα και είναι μία από τις αρχαιότερες του λειτουργικού έτους , μαρτυρεί μια εποχή κατά την οποία ζούσαν σε πλήρη κοινωνία μεταξύ τους.

«Η παρουσία σας εδώ σήμερα -για την οποία είμαι βαθιά ευγνώμων προς τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, Αγιότατο Βαρθολομαίο και την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, φέρνει μεγάλη χαρά στις καρδιές όλων μας». «Ευχαριστώ τον Κύριο γιατί οι μεταξύ μας σχέσεις χαρακτηρίζονται από αισθήματα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αυτοεκτίμησης και αδελφοσύνης, όπως ευρέως μαρτυρούν οι πολλές συναντήσεις που έχουν ήδη λάβει χώρα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους».

«Όλα αυτά επιτείνουν την ελπίδα ότι ο διάλογος Καθολικής και Ορθόδοξης Εκκλησίας θα συνεχίσει και θα πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο. Εξοχότατε, γνωρίζετε ότι οι εργασίες της Μικτής Διεθνούς Επιτροπής για το Θεολογικό Διάλογο, της οποίας είστε Γραμματέας, βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σημείο και από τον περασμένο Οκτώβριο, στην Πάφο, εξετάζεται «Ο ρόλος του επισκόπου της Ρώμης στην κοινωνία της Εκκλησίας κατά την πρώτη χιλιετία ». Με όλη μας την καρδιά προσευχόμαστε ότι, φωτισμένα από το Άγιο Πνεύμα, τα μέλη της Επιτροπής θα ακολουθήσουν αυτή την κατεύθυνση κατά τη διάρκεια της προσεχούς συνόδου ολομέλειας στη Βιέννη, αφιερώνοντας το χρόνο που απαιτείται για τη διεξοδική μελέτη αυτού του ευαίσθητου και σημαντικού θέματος. Για μένα είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η περί Αυτόν Αγία Σύνοδος της Κωνσταντινουπόλεως μοιράζονται την σταθερή πεποίθησή μας για τη σημασία αυτού του διαλόγου, όπως άλλωστε ξεκάθαρα σημείωσε ο Αγιότατος (Πατριάρχης) στην Πατριαρχική και Συνοδική Εγκύκλιο που απέστειλε με την ευκαιρία της Κυριακής της Ορθοδοξίας, την 21η Φεβρουαρίου 2010».

Στην προσεχή σύνοδο των Επισκόπων της Μέσης Ανατολής, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη τον ερχόμενο Οκτώβριο, θα εξετασθεί με προσοχή «το θέμα της οικουμενικής συνεργασίας μεταξύ των χριστιανών της περιοχής αυτής.

Αυτό τονίζεται και στην επιστολή που παραδόθηκε στους Καθολικούς Επισκόπους της Μέσης Ανατολής κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής μου στην Κύπρο όπου επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από τον αδελφό Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομο Β .

«Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί στη Μέση Ανατολή είναι σε μεγάλο βαθμό κοινά: ζουν ως μειονότητες και προσδοκούν την αυθεντική θρησκευτική ελευθερία και την ειρήνη. Είναι αναγκαίος ο διάλογος με τις Ισλαμικές και τις Εβραϊκές κοινότητες και στο πλαίσιο αυτό θα είναι χαρά μου να υποδεχθώ στην επισκοπική συνέλευση και την «Αδελφική αντιπροσωπεία» του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Σεβασμιότατε, αγαπητοί μέλη της αντιπροσωπείας, σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας. Σας ζητώ να μεταφέρετε τους αδελφικούς χαιρετισμούς μου στον Αγιότατο Πατριάρχη Βαρθολομαίο, την Ιερά Σύνοδο, τον κλήρο και σε όλους τους πιστούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου». Με την μεσολάβηση των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, μπορεί ο Κύριος να μας χορηγήσει άφθονες ευλογίες, και να μας κρατούν πάντα στην αγάπη του.

vatican.va/holy_father/benedict_xvi/speeches/2010/june/index_it.htm

Δείτε και:

-Βατικανό, Συνάντηση Πάπα με την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως

1 σχόλιο:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

- "Την του Κυρίου μακροθυμίαν σωτηρίαν ηγείσθε" -

πάπας Βενέδικτος : "Μια γιορτή που η Καθολική Εκκλησία και οι Ορθόδοξες Εκκλησίες γιορτάζουν την ίδια ημέρα και είναι μία από τις αρχαιότερες του λειτουργικού έτους , μαρτυρεί μια εποχή κατά την οποία που ζούσαν σε πλήρη κοινωνία μεταξύ τους."

Κυπριανός Χ : Αυτό τον ενδιαφέρει, η κοινή γιορτή όπως κάποτε, όπου η παπική (καθολική) εκκλησία και οι Ορθόδοξες εκκλησίες ζούσαν σε πλήρη κοινωνία. Η επηρμένη δυτική οφρύς κάνει λόγο για ορθόδοξες εκκλησίες (πληθυντικός), λες και είναι πολλές, ενώ για την καθολική εκκλησία, χρησιμοποιεί ενικό αριθμό!

Πώς γινόταν αυτό τότε παλιά, καλούνται να το ψάξουν οι συνδιαλεγόμενες κεφαλές (ακέφαλες) των Διαλόγων της ψευδαγάπης και της υποκρισίας. Αν ήθελε ο πάπας να είναι ειλικρινής και ανιδιοτελής, ας άνοιγε την Καινή Διαθήκη, να δει τι απάντησε ο Απ. Παύλος στον Απ. Πέτρο, όταν υπήρξε διαφωνία στο ζήτημα της περιτομής, και ας διάβαζε ακόμη τι ο Απ. Πέτρος συνιστά:

"Διό, αγαπητοί, ταύτα προσδοκώντες ΣΠΟΥΔΑΣΑΤΕ άσπιλοι και αμώμητοι αυτώ ευρεθήναι εν ειρήνη, και την του Κυρίου ημών μακροθυμίαν σωτηρίαν ηγείσθε, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΗΜΩΝ ΑΔΕΛΦΟΣ ΠΑΥΛΟΣ κατά την αυτώ δοθείσαν σοφίαν ΕΓΡΑΨΕΝ υμίν, ως και εν πάσαις ταις επιστολαίς λαλών εν αυταίς περί τούτων, εν οίς δυσνόητά τινα, Α (τα οποία) ΟΙ ΑΜΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΑΤΗΡΙΚΤΟΙ ΣΤΡΕΒΛΟΥΣΙΝ ΩΣ ΚΑΙ ΤΑΣ ΛΟΙΠΑΣ ΓΡΑΦΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑΝ ΑΥΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΑΝ " (Πτ. β΄ 14-16)

Ο Απ. Πέτρος συνιστά να "σπουδάσουμε" αυτά που γράφει ο Απ. Παύλος, μερικά των οποίων είναι δυσνόητα και τα οποία στρεβλώνουν οι αμαθείς και οι αστήρικτοι. Ποιοί είναι λοιπόν αυτοί οι αμαθείς που στρέβλωσαν και τον Απόστολο Παύλο, και την Καινή Διαθήκη, και το Σύμβολο της Πίστεως, και ολόκληρο τον Χριστιανισμό του σήμερα; Εμείς ή ο πάπας με το πρωτείο του, με το φιλιόκβε του, με την άσπιλη σύλληψη της Παρθένου, με τα άζυμα, με το ράντισμα του Βαπτίσματος, με το ημερολόγιό του, και με τα πανθρησκειακά τωρινά ανοίγματά του, ώστε να βρεθεί αυτός στην κορυφή της πυραμίδας, της Νέας Θρησκείας - Εκκλησίας, που πάει να φτιάξει;

Ο αυτόκλητος και αυτοανακηρυχθείς "διάδοχος" του Απ. Πέτρου και της εκκλησίας του - εμπνεύσεως παπικής φιλοπρωτίας -, αντί να ψάχνει να βρεί τη χαμένη κοινωνία μεταξύ της παπικής (καθολικής) εκκλησίας και των "ορθοδόξων εκκλησιών" (sic), θα ήταν προτιμότερο να σπουδάσει αυτός και η "εκκλησία" του τις Γραφές με τον φωτισμό του εκ του Πατρός εκπορευομένου Αγίου Πνεύματος. Τότε, και μόνον τότε, θα ευρεθεί άσπιλος, αμώμητος και εν ειρήνη "την του Κυρίου ημών μακροθυμίαν σωτηρίαν ηγείσθε".

Εν ειρήνη την μακροθυμίαν του Κυρίου σωτηρίαν ηγείσθε, αλλά ο πάπας θεωρεί τη δική του μακροθυμία - και την προς αυτόν - σωτηρία. Όποιος διαφωνεί, τον σώζει η μάχαιρα του πολέμου ή της οικονομικής υποτέλειας. Εμείς οι Ορθόδοξοι σύμμαχο έχουμε το πανάγιον Πνεύμα, αιτούμενοι την μεσιτεία του Κυρίου για τη σωτηρία μας και για την ειρήνη.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com