Τελετή απονομής πτυχίων στη Θεολογική Σχολή Βοστώνης
Του Θεόδωρου Καλμούκου
ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης κατά την 68η τελετή απονομής των πτυχίων που έγινε το Σάββατο 15 Μαΐου, τίμησε με επίτιμο διδακτορικό δίπλωμα τον Μητροπολίτη Σασσίμων Γεννάδιο, εκ των κορυφαίων ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπεύθυνο του τομέα των Διορθόδοξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων και Διαλόγων, καθώς επίσης και Ηγούμενο της ιστορικής Μονής Ζωοδόχου Πηγής του Μπαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη. Στην ίδια τελετή τιμήθηκαν επίσης οι κ. Χρίστος Τομαράς και Αντριου Αθενς εκ Σικάγου, αμφότεροι επιχειρηματίες και με μακρά θήτευση και προσφορά στα κοινά, ιδιαίτερα στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και σε διάφορα Σώματα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής όπως στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο και την «Ηγεσία των 100».
Αποφοίτησαν από το Ελληνικό Κολέγιο 12 φοιτητές και φοιτήτριες, ενώ από τη Θεολογική Σχολή 36 συνολικά, εκ των οποίων οι 22 έλαβαν το πτυχίο ιερατικής κατευθύνσεως απαραίτητο για την είσοδό τους στον κλήρο, οι 8 το πτυχίο Μάστερ της Θεολογίας ανάμεσά τους και ο εκ Κρήτης ιερομόναχος Αλέξιος Μαράκης, ο οποίος τον περασμένο Νοέμβριο έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στη Φλόριδα από Αμερικανό πρώην πεζοναύτη, που τον εξέλαβε ως τρομοκράτη, και 6 έλαβαν το πτυχίο Μάστερ Θεολογικών Σπουδών.
Η πρόεδρος της Φιλοπτώχου της Αρχιεπισκοπής Αφροδίτη Σκιαδά επέδωσε εκ μέρους της Οργάνωσης επιταγές ύψους 94 χιλιάδων δολαρίων για την οικονομική ενίσχυση της Σχολής.
Η τελετή ξεκίνησε με Ορθρο και Λειτουργία στο ναό του Τιμίου Σταυρού της Σχολής, μετά το πέρας της οποίας σχηματίσθηκε πομπή από το κτίριο διοίκησης από τους καθηγητές, εφόρους, αποφοιτούσες τάξεις η οποία διέσχισε πεζή την απόσταση μέχρι το Γυμναστήριο όπου άρχισε η τελετή με προσευχή που ανέπεμψε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και το τραγούδισμα των εθνικών ύμνων Αμερικής και Ελλάδος.
Ο π. Τριανταφύλλου στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τους γονείς εκείνων που αποφοίτησαν, τους καθηγητές και κοσμήτορες και χαρακτήρισε τη Σχολή «μωσαϊκό αγάπης και πίστεως».
Ο αντιπρόεδρος της εφορίας Αθανάσιος Λέλον αναφέρθηκε στους ιδρυτές της Σχολής που την ίδρυσαν «για την προαγωγή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Αμερική», έπλεξε το εγκώμιο του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και υπενθύμισε ότι ο π. Τριανταφύλλου συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στην προεδρία της Σχολής.
Μηνύματα και χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης η κοσμήτωρ του Ελληνικού Κολεγίου, Λιλή Μακράκη, η οποία ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το Ελληνικό Κολέγιο και ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής π. Θωμάς Φιτζέραλντ. Από μέρους της αποφοιτήσασας τάξης του Ελληνικού Κολεγίου μίλησε ο Γεώργιος Τσογκράνης και εκ μέρους της Θεολογική Σχολής ο Αντριου Γουίλιαμς. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι τόσο ο πρόεδρος της Σχολής, όσο αμφότεροι οι κοσμήτορες και οι αντιπρόσωποι των αποφοιτησάντων τάξεων δεν χρησιμοποίησαν ούτε μία λέξη στην ελληνική γλώσσα.
Ο π. Τριανταφύλλου ανακοίνωσε τη συνταξιοδότηση του καθηγητή του Κανονικού Δικαίου Ηλία Πατσαβού.
Ο κεντρικός ομιλητής, Μητροπολίτης Σασσίμων Γεννάδιος διαβίβασε τις ευχές και τον χαιρετισμό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ευχαρίστησε τη Σχολή για την τιμή που του έγινε ανακήρυξής του σε επίτιμο διδάκτορά της και τόνισε ότι «η τιμή και το δίπλωμα αυτό ανήκουν στην Εκκλησία και το προσφέρω στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο είναι το σπίτι μου όπου υπηρετώ επί τριάντα πέντε και πλέον χρόνια».
Στην ομιλία του, ο Μητροπολίτης Γεννάδιος ανάμεσα στα άλλα είπε πως «σήμερα ο Χριστιανικός κόσμος είναι διαιρεμένος. Εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχίσμα. Υπάρχει λιγοστή ενότητα και λίγη συμφωνία ανάμεσα σ' αυτούς που πιστεύουν στο όνομα του Ιησού Χριστού και οι οποίοι ομολογούν τον Ιησού Χριστό ως Θεό και Σωτήρα». Είπε ακόμα πως «υπάρχουν αμέτρητα Χριστιανικά Σώματα τα οποία χρησιμοποιούν το όνομα της Εκκλησίας για τους εαυτούς τους, αλλά δεν είναι σε κοινωνία ο ένας με το άλλον». Και τόνισε: «Δυστυχώς η ενότητα της πίστεως έχει διασπαστεί. Για μερικούς εξακολουθεί να παραμένει λίγη ελπίδα για ενότητα. Ίσως αυτό είναι το μοναδικό σημάδι ενότητας το οποίο παραμένει στον διαιρεμένο Χριστιανισμό». Υπογράμμισε επίσης το ρόλο και στις προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προαγωγή της ενότητας των Χριστιανών και τόνισε πως «το Φανάρι είναι το σπίτι σας».
Μιλώντας τον «Ε.Κ.», ο Μητροπολίτης Γεννάδιος δήλωσε πως «η τιμή αυτή είναι τιμή για το πρόσωπό μου, αλλά θεωρώ οφειλετικώς ότι αποδίδεται στη Μητέρα Εκκλησία και τον Προκαθήμενό της που υπηρετώ με αφοσίωση επί τρεις δεκαετίες τώρα».
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ανάμεσα στα άλλα είπε, ότι «η αποφοίτηση της Σχολής σήμερα συνδέεται με καταστάσεις που δεν είναι οι καλύτερες στις ΗΠΑ και διεθνώς» και τόνισε «έχομε οικονομική κρίση παγκοσμίως», ενώ έκανε αναφορά και στους συνεχιζόμενους πολέμους.
Είπε ακόμα ότι «το ένα τρίτο της ανθρωπότητας ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας». Ο Αρχιεπίσκοπος είχε ετοιμαστεί να ομιλήσει με θέμα «ο Ελληνισμός ως Προετοιμασία για τον Χριστιανισμό», αλλά τελικά δεν εκφώνησε την ομιλία του επειδή είχε περάσει η ώρα καθότι μακρηγόρησαν οι προ αυτού ομιλητές.
Ο Γενικός Πρόξενος Κωνσταντίνος Ορφανίδης έδωσε έμφαση στην ανάγκη προαγωγής της ελληνικότητας και τόνισε ότι «υπάρχουν δυνατοί δεσμοί μεταξύ Ελληνισμού και Ορθοδοξίας».
Ο κ. Τομαράς τόνισε ότι «το κλειδί της επιτυχίας είναι η παιδεία», ενώ ο κ. Αθενς είπε πως «η γενιά σας πρέπει να αναζητά την ειρήνη».
1 σχόλιο:
Ο Περγάμου(ένας μεγάλος θεολόγος της εποχής μας όπως ήταν και ο Άρειος),,το είπε ένας σπουδαίος κληρικός πολέμιος του οικουμενισμού μπροστά σε έναν πρωτοσύγκελλο(ο οποίος κατάπιε την γλώσσα του όταν το άκουσε)όταν ερωτήθηκε απο λαϊκό,θαυμάστε τον εισηγητή επι ορθοδόξου εδάφους(τρομάρα του)της "βαπτισματικής θεολογίας",θεολόγος άνθρωπος που αναγνωρίζει την εγκυρότητα των μυστηρίων των αιρετικών"εκκλησιών",θαυμάστε τον...Ο άλλος ο κ.Βασίλειος(Κύπριος Ιεράρχης)ορκισμένος οικουμενιστής,θαυμάστε τον!!!
Δημοσίευση σχολίου