Η ΣΥΝΟΔΟΣ της περασμένης Τετάρτης των υπουργών Εξωτερικών των 22 κρατών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο ασχολήθηκε, επισήμως, με τη μεθόδευση των λεγομένων έμμεσων συνομιλιών με το Ισραήλ για την Παλαιστίνη τις οποίες, με προτροπή της Ουάσιγκτον, σχεδιάζουν να αρχίσουν μέσα στον Μάρτιο.
Στο περιθώριο της διάσκεψης όμως κάποιοι άραβες υπουργοί συζήτησαν ένα ζήτημα που παρουσιάστηκε πολύ πρόσφατα και φαίνεται ότι ενοχλεί πάρα πολύ κάποιους βασιλικούς οίκους της περιοχής, λέγουν πηγές του Κέντρου Πολιτικών και Στρατηγικών Μελετών του Πανεπιστημίου Αχραμ του Καΐρου, ενός ημικρατικού αιγυπτιακού think tank. Πρόκειται για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν στις υπερσυντηρητικές ισλαμικές μοναρχίες της Αραβικής χερσονήσου οι μεταρρυθμίσεις και η πορεία προς την ουσιαστική δημοκρατία την οποία επιχειρεί στην Τουρκία ο πρωθυπουργός κ. Ερντογάν.
Μηνύματα τα οποία έφθασαν τις τελευταίες εβδομάδες από την Αγκυρα στη Ριάντ και στην Ντόχα του Κατάρ αύξησαν την ανησυχία που δείχνουν από καιρό πρόσωπα με στενές σχέσεις με τα Εμιράτα και με τον Οίκο των Σαούντ. Οι μοναρχίες της χερσονήσου δεν αισθάνονται ασφαλείς με το ενδεχόμενο μιας «δημοκρατικοποιημένης Τουρκίας», έγραψε η ισραηλινή «Ηa΄ aretz», συνοψίζοντας πληροφορίες αραβικών και άλλων πηγών. Αμερικανοί διπλωμάτες που παρακολουθούν τις εξελίξεις σημειώνουν ότι η ανησυχία των βασιλικών οίκων της περιοχής μεγαλώνει, καθώς έχουν λόγους να φοβούνται μήπως «το μίασμα της δημοκρατίας» εισχωρήσει και στις χώρες τους.
Θα περίμενε κανείς ότι το αντίθετο θα γινόταν, ότι οι εμίρηδες, οι πρίγκιπες και οι μονάρχες της Αραβικής χερσονήσου θα έπρεπε να είναι ευχαριστημένοι από την αλλαγή ισορροπιών στην Τουρκία, όπου υποχωρεί η επιρροή των κοσμικών στρατιωτικών και ανέρχεται η πολιτική και η κοινωνική δύναμη μιας κυβέρνησης που το ιδεολογικό και ιστορικό βάθρο της είναι ο ισλαμισμός. Αλλά ο «ισλαμισμός» του κ. Ερντογάν και του κυβερνητικού κόμματός του δεν έχει καμία σχέση με τον ισλαμισμό που εννοεί λ.χ. ο πρίγκιπας Σαούντ αλ Φαϊζάλ, υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, θεωρούμενος μάλιστα από τους νεωτεριστές, παρ΄ όλο που εξακολουθεί να απαγορεύει σε γυναίκες να βρίσκονται σε δημόσιους χώρους χωρίς τη συνοδεία αδελφού, πατέρα είτε συζύγου. Αμερικανικές πηγές βεβαιώνουν ότι όταν ο προεδρικός απεσταλμένος Τζορτζ Μίτσελ συναντήθηκε την τελευταία φορά με τον υπέργηρο σαουδάραβα βασιλέα Αμπντουλάχ στη Ριάντ, ένα από τα τρία θέματα που συζήτησαν- και αυτό προκάλεσε «οδυνηρή έκπληξη» στον Μίτσελ- ήταν το ερώτημα που του έθεσε ο άραβας μονάρχης για το «πού πηγαίνει η Τουρκία» του Ερντογάν και αν η Αμερική θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις του.
Στα μέσα Φεβρουαρίου πρόσωπο της μόνιμης συνοδείας του πρίγκιπα Σαούντ αλ Φαϊζάλ ταξίδεψε στην Αγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη και έκανε επιτόπια έρευνα για να εξακριβώσει τις προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης. Δεν είναι γνωστό αν συναντήθηκε με κυβερνητικά πρόσωπα, είχε όμως «ενδιαφέρουσες συζητήσεις με πρώην (τούρκους) διπλωμάτες και πανεπιστημιακούς και δημοσιογράφους», έγραψε η «Ζaman», προσθέτοντας ότι ο απεσταλμένος δεν έκρυβε την ανησυχία του. Η Ριάντ περιμένει την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, που είναι προγραμματισμένη για την άνοιξη, να ακούσει από επίσημα χείλη διαβεβαιώσεις ότι μια καθαρά δημοκρατική Τουρκία δεν θα αποτελεί απειλή για τις ιδιόμορφες μοναρχίες της χερσονήσου.
Μια εκδήλωση της ανησυχίας που τις διακατέχει είναι ορατή στα περισσότερα κρατίδια της χερσονήσου και κυρίως στη Σαουδική Αραβία. Στους δρόμους βγήκαν πάλι οι άνδρες της «μουτάουα», της ιερατικής αστυνομίας, η οποία ελέγχει τη δημόσια συμπεριφορά όλων και τιμωρεί επί τόπου εντελώς αυθαίρετα όσους και όσες νομίζει ότι δεν τηρούν την ισλαμική ηθική. Είχε αποσυρθεί πέρυσι το καλοκαίρι έκανε μόνο τυπικές περιπολίες όταν ο Αμπντουλάχ, ο οποίος διατηρεί πάντοτε το χαρέμι του, για να ικανοποιήσει τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, όπως δήλωσε, έδωσε κάποιες ελευθερίες στις γυναίκες· επέτρεψε σε αυτές να οδηγούν αυτοκίνητο, να πηγαίνουν σε πανεπιστήμια μαζί με άνδρες, να έχουν τακούνια τα παπούτσια τους κ.ά.
ΠΗΓΗ :«ΒΗΜΑ»-7/03/2010
Δαπάνες υγείας
-
*Ο πρώην χρηματίσας και άρτι επανεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ
επέλεξε ως προσεχή υπουργό υγείας και ανθρωπίνων υπηρεσιών τον Ρόμπερτ
Κένεντι,...
Πριν από 1 ημέρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου