5 Μαρ 2010

Πυρετός έργων για τον Πάπα στην Κύπρο


(Η απόφαση για διαμονή του Ποντίφικα στο μεσαιωνικό μοναστήρι των Φραγκισκανών (φωτ.), κοντά στην πύλη Πάφου στη Λευκωσία, σήμανε συναγερμό... έργων ανακαίνισης και εξωραϊσμού ολόκληρης της περιοχής. Ήδη, εγκρίθηκε ένα κονδύλι της τάξεως των €20.000 για τα έργα)

Αλλάζει όψη μια γειτονιά για την φιλοξενία του Ποντίφικα

Στο προαύλιο του μεσαιωνικού Μοναστηριού των Φραγκισκανών, πίσω από την Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού των Λατίνων κοντά στην πύλη Πάφου στη Λευκωσία, οι εργασίες είναι πυρετώδεις. Οι εργάτες του εργοταξίου πάνε και έρχονται, για τα έργα ανακαίνισης των ξενώνων. Τα πάντα αλλάζουν. Πλακόστρωτο στην αυλή, νέα ηλεκτρική εγκατάσταση, εγκαταστάσεις τηλεφωνικών γραμμών, σύστημα ασφαλείας και άλλα. Τρεις μήνες από τώρα, τα πάντα πρέπει να είναι έτοιμα για τον μεγάλο και σημαντικό προσκεκλημένο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ο Ποντίφικας, θα μείνει εδώ. Στα πάνω δωμάτια του ξενώνα του παλιού μοναστηριού, τα οποία είναι χτισμένα ακριβώς δίπλα από το παλιό μοναστήρι, ερείπια του οποίου ακόμα στέκουν. Εκεί σήμερα διανυκτερεύουν οι τρεις Φραγκισκανοί ιερείς του ναού, οι οποίοι επιτελούν πολυεπίπεδο έργο στην περιοχή. Οι ξενώνες, είναι σχετικά πρόσφατο κτήριο, αφού χτίστηκαν μόλις το 1960. Ωστόσο, από τότε μέχρι σήμερα δεν έγινε οποιαδήποτε ανακαίνιση του κτηρίου, το οποίο, ας σημειωθεί, από το 1974 είναι σχεδόν περικυκλωμένο από τον τουρκικό στρατό κατοχής.
Η έλευση του Πάπα στις 4 του ερχόμενου Ιουνίου και η διαμονή του για τρεις μέρες στο νησί, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γίνουν εργασίες ανακαίνισης, αφού ο Πάπας Βενέδικτος εξέφρασε την επιθυμία να μείνει εκεί. Ακόμα και όταν εκφράστηκαν κάποιες επιφυλάξεις προς τον εκπρόσωπο του Βατικανού όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας. Οι Αρχές μάλιστα, τους είχαν προτείνει διάφορες εναλλακτικές λύσεις. Ακόμα και τη διαμονή στα διαμερίσματα της Αρχιεπισκοπής. Επιφυλάξεις εξέφρασαν ακόμα και τα Ηνωμένη Έθνη, λόγω του ότι το κτίριο σχεδόν εφάπτεται της γραμμής των τουρκικών στρατευμάτων. Το μήνυμα ωστόσο από το Βατικανό ήταν ξεκάθαρο: «Αν δεν μείνει εκεί, ο Ποντίφικας δεν έρχεται».
Γι’ αυτό και οι εργασίες άρχισαν αμέσως. Στον χώρο του ξενώνα τα πάντα θα αλλάξουν. Θα διαμορφωθεί ανάλογα η τραπεζαρία με την κουζίνα, το καθιστικό, μπροστά από την παλιά είσοδο του μοναστηριού προς την οδό Βικτωρίας, τη διαμόρφωση δωματίου για τους άνδρες ασφαλείας και τα δωμάτια, στα οποία θα διαμείνει ο Πάπας Βενέδικτος μαζί με τη συνοδεία του.
Οι εργασίες δεν αφορούν μόνο τον εσωτερικό χώρο του ξενώνα και το προαύλιο, αλλά ολόκληρη την περιοχή. Σε αυτό ζητήθηκε και η συνδρομή του Δήμου Λευκωσίας, ο οποίος είχε στο πρόγραμμά του, ούτως ή άλλως την ανακαίνιση της περιοχής της Πύλης Πάφου μέχρι το Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Η έλευση του Πάπα, επέσπευσε τις εργασίες και το κομμάτι από τον μικρό κυκλικό κόμβο που βρίσκεται ο ανδριάντας του Μάρκου Δράκου, μέχρι και την Πύλη Πάφου θα αρχίσει σύντομα να ανακαινίζεται. Ήδη, μετά από αίτημα του δήμου, εγκρίθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών ένα κονδύλι της τάξεως των €20.000 και προκηρύχθηκαν ήδη οι προσφορές για τα έργα που περιλαμβάνουν ασφαλτόστρωση, καθαρισμό και εξωραϊσμό προσόψεων κτιρίων, κάποια από τα οποία, λόγω της γειτνίασης με τη νεκρή ζώνη, είναι εγκαταλελειμμένα και σε άσχημη κατάσταση.
Ο Πάπας Βενέδικτος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο από τις 4 Ιουνίου σε ανταπόδοση της επίσκεψης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Κατά την εδώ παρουσία του, θα τελέσει μεγάλη λειτουργία για την οποία αναζητείται κατάλληλος χώρος, αφού αναμένεται κοσμοσυρροή. Μια πρώτη σκέψη είναι η παραχώρηση για αυτό τον σκοπό, του Σταδίου Ελευθερία ή του Μακαρείου Σταδίου.

Κτίσμα του 1900

Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ναός του Τιμίου Σταυρού χτίστηκε το 1900 με χρήματα του στέμματος του βασιλείου της Ισπανίας για αυτό και ο ναός φέρει τοιχογραφία με το στέμμα της Ισπανίας. Εκτός αυτού, μέχρι το 1972, ο Ηγούμενος του Μοναστηριού έπρεπε να είναι Ισπανός, σαν ένα προνόμιο, ή ένας φόρος τιμής προς το Στέμμα της Ισπανίας, παρά το γεγονός ότι διοικητικά οι Φραγκισκανοί της Κύπρου, υπάγονται στον Φραγκισκανό Επίσκοπο των Ιεροσολύμων. Εκεί, κάθε Κυριακή πραγματοποιούνται τέσσερις λειτουργίες και ο ναός κατακλύζεται από κόσμο. Δίπλα βρισκόταν το μοναστήρι, χτίσμα του 1600, ερείπια του οποίου σώζονται σήμερα.
Καθημερινώς εκεί στο ναό, βρίσκεται ο φραγκισκανός ιερέας της Εκκλησίας, ο πάτερ Ουμπέρτο. «Οι φραγκισκανοί μοναχοί είναι στην Κύπρο από το 1200. Ο Άγιος Φραγκίσκος, πέρασε από την Κύπρο ερχόμενος από την Ιταλία για την Αίγυπτο το 1219, πηγαίνοντας για να βρει τον Σουλτάνο. Άφησε 2-3 μοναχούς εδώ και από τότε είναι εδώ οι Φραγκισκανοί», εξηγεί ο πάτερ Ουμπέρτο, για την ιστορία Εκκλησίας των Λατίνων στην Κύπρο. Ο ίδιος βρίσκεται στην Κύπρο εδώ και είκοσι χρόνια. «Οι Φραγκισκανοί μετά πήγαν στους Αγίους Τόπους και η Κύπρος έμεινε πάντα ένας τόπος, όπου οι Φραγκισκανοί επισκέπτονταν, ιδιαίτερα όταν υπήρχαν διωγμοί στους Αγίους Τόπους», συνεχίζει τη διήγησή του. «Φύγαμε όταν ήρθαν οι Τούρκοι το 1571 και έδιωξαν όλους τους κατοίκους του νησιού, εκτός από τους Μαρωνίτες και τους Ορθόδοξους. Φύγαμε όλοι οι Καθολικοί. Βενετοί, Δομινικανοί, Φραγκισκανοί.
Επιστρέψαμε οι Φραγκισκανοί είκοσι χρόνια μετά. Εδώ υπήρχε μια μικρή εκκλησία, δεν ξέρουμε ακριβώς πού, διότι δεν έχουμε αναφορές. Γύρω-γύρω ήταν το Μοναστήρι. Το 1646 πίσω από την Εκκλησία, άρχισε τη λειτουργία του το σχολείο “Τέρρα Σάντα”, το οποίο λειτούργησε εδώ μέχρι το 1955 οπόταν και κτίστηκε το νέο κτήριο. Είναι το πιο παλιό σχολείο της Κύπρου».
Στην ίδια περιοχή λίγα μέτρα πιο κάτω, βρίσκεται και το σχολείο “Saint Joseph” πιο γνωστό στην κυπριακή κοινωνία ως σχολείο των Καλογραιών. Το σχολείο, το οποίο ήταν πολύ γνωστό στην κυπριακή κοινωνία και σε αυτό φοιτούσαν μαθήτριες από όλη την Κύπρο. Θεωρείτο ως ένα από καλύτερα σχολεία της Κύπρου, ήταν θηλέων και λειτούργησε από τη δεκαετία του 1880 μέχρι την περασμένη δεκαετία. Μέχρι το 1974, λειτουργούσε και το οικοτροφείο του σχολείου, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως ξενώνας φιλοξενίας αλλοδαπών που έρχονται στην Κύπρο για δουλειά. Το σχολείο τώρα, σύμφωνα με τον Πατέρα Ουμπέρτο, ανήκει στη Γαλλική Πρεσβεία. Πίσω από αυτό, βρίσκεται και το μοναστήρι των καλογραιών, στο οποίο σήμερα μένουν τέσσερις καθολικές μοναχές. Εκεί σήμερα λειτουργούν εργαστήρια Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και ξένων γλωσσών κάθε Κυριακή για αλλοδαπούς.

ΟΙ ΛΑΤΙΝΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Η θρησκευτική ομάδα των Λατίνων της Κύπρου, μετρά οκτώ περίπου αιώνες αδιάλειπτης παρουσίας στο νησί, με εξαίρεση την περίοδο 1571-1593, όταν εκδιώχθηκαν από τους Οθωμανούς, μετά την κατάληψη της Κύπ ρου.Οι ντόπιοι Λατίνοι της Κύπρου, υπολογίζονται, σύμφωνα με τον πατέρα Ουμπέρτο γύρω στα 2000 άτομα.
Αλλά στις δραστηριότητες της Εκκλησίας τα τελευταία χρόν ια έχουν δραστηριοποιηθεί πολλοί αλλοδ αποί, οι οποίοι γεμίζουν κάθε Κυριακή την Εκκλησία.
Η Φραγκισκανική Εκκλησία της Κύπρου είναι χωρισμένη σήμερα σε τέσσερις ενορίες.
Της Λευκωσίας, της Λεμεσού, της Λάρνακας και τα τελευταία 15 περίπου χρόνια και της Πάφου.
«ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» - 5 /03/2010

1 σχόλιο:

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Είναι να μην τον καλοκρατάμε!

Να δείτε που μόλις εμφανισθεί στο νησί θα αποχωρήσει ευθημερόν ο Τουρκικός στρατός από την Κύπρο και Τουρκικά πλοία γραμμής θα ναυλοχηθούν ειδικά για να διευκολύουν την επάνοδο των Τούρκων εποίκων στη Μητέρα Τουρκία!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com