Αποδέχτηκαν πρόσκληση του Μαρωνίτη Αρχιεπισκόπου Γιούσεφ Σουέηφ
Στην Κύπρο από τις 3 μέχρι τις 6 Μαρτίου 2011 θα πραγματοποιηθεί η 11η Συνάντηση των Προέδρων των Συνόδων των Καθολικών Επισκόπων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι πρόεδροι των Συνόδων οι οποίοι έλαβαν μέρος στην 10η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε από τις 25-28 Φεβρουαρίου 2010 στο Κισινάου της Μολδαβίας, αποδέχτηκαν την πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Γιούσεφ Σουέηφ ο οποίος ήταν επίσης παρών στη Μολδαβία.
Η Κύπρος δια μέσου της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας των Μαρωνιτών είναι ήδη πλήρες μέλος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνόδων ( 37 χώρες). Υπό αυτή την ιδιότητα ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Ιωσήφ Σουέηφ συμμετείχε στην γενική συνέλευση στο Παρίσι τον περασμένο Οκτώβριο καθώς και στο δέκατο συνέδριο των Προέδρων των Συνόδων των Επισκόπων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στο Κισινάου της Δημοκρατίας της Μολδαβίας από τις 25-28 Φεβρουαρίου 2010.
Αντιπροσωπεύθηκαν έξι συνολικά Επισκοπικές Σύνοδοι μεταξύ των οποίων η Αρχιεπισκοπική περιφέρεια των Μαρωνιτών της Κύπρου καθώς επίσης ο Αποστολικός εκπρόσωπος του Πάπα στη Ρουμανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας και ο Μόνιμος Παρατηρητής της Αγίας Έδρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Το θέμα του συνεδρίου ήταν: Τα δικαιώματα των Καθολικών σε μια κοινωνία όπου αποτελούν μειοψηφία. Η συνεισφορά των Καθολικών στην πραγματοποίηση κοινωφελών σκοπών: προβλήματα και νέες προκλήσεις. Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τον κλήρο, τους θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες καθώς και πολλούς λαϊκούς. Αξίζει να σημειωθεί το μεγάλο φιλανθρωπικό έργο που προσφέρει η Καθολική εκκλησία στην χώρα καθώς και οι άριστες σχέσεις που διατηρεί με την Ορθόδοξη τοπική εκκλησία καθώς και τις αρχές της χώρας.
Στον χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός της χώρας ανέφερε ότι «όπως το γεγονός ότι μια χώρα είναι μικρή ή μεγάλη δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο ή περισσότερο σημαντική, έτσι όταν μία εκκλησία αποτελεί μειοψηφία δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο σημαντική. Ελπίζουμε ότι η Εκκλησία είναι δεσμευμένη να στηρίξει τη δημιουργία ανθρώπων που εδράζονται στις ανώτερες ηθικές αρχές πάνω στις οποίες θα οικοδομηθεί η νέα κοινωνία».
Κατά τη διάρκεια των εργασιών τους οι σύνεδροι επισκέφθηκαν διάφορα εκκλησιαστικά σώματα τα οποία εμπνέονται και συνεισφέρουν στο κοινό καλό της κοινωνίας της Μολδαβίας. Συγκεκριμένα, οι σύνεδροι επισκέφθηκαν: Ένα ποιμαντικό κέντρο για ηλικιωμένους που δεν έχουν καμία στήριξη, ένα νηπιαγωγείο, ένα κέντρο ευημερίας για φοιτητές πανεπιστημίου ένα κέντρο προσφύγων, ένα για τους φτωχούς και τα άτομα που κινδυνεύουν καθώς και το κέντρο για παιδιά του δρόμου που έχουν αρχίσει το ταξίδι της πίστης. Μεταξύ άλλων, το κέντρο ασχολείται με την αποδοχή και την κοινωνική επανένταξη θυμάτων εμπορίας προσώπων, την υλική και νομική στήριξη για οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Στην συνέλευση αυτή του CCEE (CONSILIUM CONFERENΤIARUM EPISCOPORUM EUROPAE) η οποία έχει μια δυνατή φωνή και εκφράζεται μέσα στο πνεύμα αλληλεγγύης και σεβασμού για τις πνευματικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα η Κύπρος είναι παρούσα. Η παρουσία μας θα συμβάλει στον εμπλουτισμό αυτής της εκκλησιαστικής Ευρωπαϊκής εμπειρίας αφού η γεω-ιστορική μας κατάσταση περιέχει πλούσια στοιχεία πολύ-πολιτισμού βασισμένου στις πνευματικές και ανθρώπινες αξίες.
«Ο ΤΥΠΟΣ»-07/03/2010
Πιέσεις
-
*Ο εκλεγμένος, αλλά όχι ακόμη ορκισμένος, πρόεδρος των ΗΠΑ σπεύδει να
δείξει τις προθέσεις του πριν ακόμη αναλάβει το αξίωμα, επωφελούμενος από
το ‘κενό...
Πριν από 22 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου