28 Φεβ 2010

Έκκληση του επισκόπου Ράσκας καί Πριζρένης Αρτέμιου για ειρήνη, ενότητα και σεβασμό στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου.

Στην πρώτη δήλωση που έκανε - σε ραδιοφωνικό σταθμό του Κοσόβου - μετά την απομάκρυνση από τη θέση του ο επίσκοπος Ράσκας καί Πριζρένης, Κοσσόβου καί Μετοχίας Αρτέμιος, έκανε έκκληση για ειρήνη, ενότητα και σεβασμό στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας:
«"Ίσως ήρθε η ώρα να πω δυο λόγια ακόμη για όλα αυτά, είπε ο επίσκοπος Αρτέμιος …. αυτό που θέλω να πω και να τονίσω είναι αυτό που είπα και στην Ιερά Σύνοδο,………. Είμαι έτοιμος να αποδεχθώ τις αποφάσεις της Συνόδου, όπως και τις αποδέχθηκα παρ’ ότι δεν συμφωνώ με αυτές και δεν οφείλω πάντα να συμφωνώ, αλλά τις αποδέχομαι.
Το σημαντικώτερο είναι να διαφυλάξουμε την ενότητα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αυτό είπα και στη Σύνοδο, ότι δηλαδή ποτέ δεν μπορώ να αποδεχθώ μα ούτε και κανείς μπορεί να με εξαναγκάσει να σχίσω το χιτώνα της Εκκλησίας του Αγίου Σάββα και να δημιουργήσω σχίσμα.
Νομίζω ότι αυτό το μήνυμα θα πρέπει να γίνει οδοδείκτης σε όλους εκείνους οι οποίοι χρησιμοποιούν το ονομά μου και την θέση μου και δημιουργούν την εντύπωση ότι ο επίσκοπος Αρτέμιος με μερικούς οπαδούς του δημιουργεί σχίσμα στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Αυτό δεν είναι αλήθεια και ποτέ δεν θα έδινα την συγκατάθεση μου για κάτι τέτοιο, ούτε και θα δώσω.
Επομένως εάν εγώ κάνω υπακοή στην Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία τότε και όλοι εκείνοι οι οποίοι με σέβονται και με αγαπούν, και γνωρίζω ότι δεν είναι λίγοι, και αυτοί πρέπει να συμμορφωθούν και έτσι να δείξουν την αλληλεγγύη και την αγάπη τους απέναντί μου και πάνω απ΄όλα στην Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Νομίζω ότι το πρόβλημα αυτό θα λυθεί δια της νομίμου οδού στην Σύνοδο της Ιεραρχίας.
Μέχρι τότε ήρεμα και χωρίς φασαρίες, ας διερευνηθούν τα πράγματα και τα όργανα του κράτους ας εξετάσουν όλα τα στοιχεία και τότε η Σύνοδος βάσει των στοιχείων της, των Ιερών Κανόνων και του Καταστατικού Χάρτη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα αποφασίσει και θα δώσει την καταλληλότερη λύση»
(Владика Артемије позвао на поштовање одлука Светог Синода СПЦ)

2 σχόλια:

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Δόξα σοι ο Θεός που στις μέρες μας υπάρχει επίσκοπος με το εκκλησιαστικό φρόνημα του Ράσκας και Πριζένης Αρτέμιου Ραντοσάβλιεβιτς!

Αληθινός μαθητής του Ιουστίνου Πόποβιτς και του Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου.

"Μακριά από σχίσματα και μακρυά από τον οικουμενισμό". Αυτό είναι το σαφέστατο μήνυμά του. Ας το ενωτισθούμε.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Ο Αρτέμιος κατηγορείτε για διοικητικής φύσεως ατασθαλίες. Δεν κατηγορήθηκε για αντικανονικά, αντιεκκλησιαστικά και δογματικώς αντορθόδοξα πταίσματα. Τα διοικητικά - διαχειριστικά, δεν μπορεί να αποτελέσουν αιτία σχίσματος. Άλλο η πνευματική "διοίκηση" (διαποίμανση) και έτερο η κοσμική, που συνήθως τη λέμε διαχείριση. Η τελευταία σπάνια εμφορείται "δια χειρός Αγίου Πνεύματος".

Η ημερολογιακή μεταβολή δεν ήταν διοικητικής φύσεως ζήτημα, η συμμετοχή στο ΠΣΕ δεν είναι, οι διάλογοι με συμπροσευχές και συλλείτουργα ομοίως. Δηλαδή, όλα όσα πράττει και λέει ο οικουμενικός Βαρθολομαίος μετά της συγχορδίας αυτού, δεν είναι διοικητικά. Η κοσμική εξουσία του έχει αναθέσει απλά τη διαχείριση των αποβλήτων της. Εμείς όμως δεν είμαστε όπως νομίζει.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com