23 Ιαν 2010

Κωνσταντίνος Χολέβας, Ελληνική παιδεία και Σερβική Εκκλησία


Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων

Την Παρασκευή 22-1-2010 η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία εξέλεξε ως 45ο Πατριάρχη της τον Επίσκοπο της πόλεως Νις Ειρηναίο. Η Νις είναι η ιστορική Ναϊσός, γενέτειρα του Αγίου Κωνσταντίνου, ιδρυτού της Κωνσταντινουπόλεως.
Η διαδικασία της εκλογής κατέδειξε και τα ισχυρά ερείσματα του Ελληνισμού και της ελληνικής παιδείας στην Σερβική Ορθοδοξία, δεδομένου ότι και οι τρεις Επίσκοποι που εξελέγησαν στο «τριπρόσωπο» από το σύνολο των Ιεραρχών είναι μεταπτυχιακοί απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και άριστοι γνώστες της ελληνικής γλώσσας.
Συγκεκριμένα κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας οι τρεις επικρατέστεροι -αυτό είναι το «τριπρόσωπον»- ανεδείχθησαν ως εξής:
1. Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην μοναχός στην Κεφαλληνία. Ήταν κατά τα τελευταία χρόνια ο τοποτηρητής του Πατριαρχικού Θρόνου, λόγω παρατεταμένης ασθενείας του μακαριστού Πατριάρχου Παύλου.
2. Ο Επίσκοπος της Νις Ειρηναίος, 80 ετών, ο οποίος πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή Αθηνών κατά την περίοδο 1962-63.
3. Ο Επίσκοπος Νόβισαντ και Μπάτσκας Ειρηναίος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής και θερμός υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων στο Μακεδονικό. Έχει επανειλημμένως μιλήσει σε ελληνικές τηλεοπτικές εκπομπές και πρότεινε να ασχοληθούμε σοβαρότερα με την ανάδειξη της καταπιεσμένης ελληνικής μειονότητας στη ΦΥΡΟΜ.
Μεταξύ των τριών έγινε ΚΛΗΡΩΣΗ, όπως προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης του Πατριαρχείου Σερβίας, και εξελέγη ο Ειρηναίος της Νις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί Σέρβοι κληρικοί και νυν Επίσκοποι καθώς και κληρικοί από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες έχουν σπουδάσει στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης με υποτροφίες της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Είναι προφανές ότι η χώρα μας μπορεί και πρέπει να επενδύσει περισσότερα στην πολιτιστική διπλωματία. Πολλοί Ορθόδοξοι νέοι από την Ανατολική Ευρώπη και από τη Μέση Ανατολή ελκύονται από την ελληνορθόδοξη παράδοση και την βυζαντινή κληρονομιά, φοβούμαι όμως ότι θα απογοητευθούν αν διαπιστώσουν τις τάσεις αφελληνισμού και αποχριστιανοποιήσεως του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Και μία τελευταία επισήμανση: Τα ονόματα των τριών προαναφερθέντων Επισκόπων έχουν ελληνική και όχι σλαβική ρίζα. Πρόκειται για μία συνήθη επιλογή της Σερβικής Εκκλησίας κατά την κουρά μοναχών και τη χειροτονία αγάμων κληρικών.
Από: antibaro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com