Βόμβα ωρολογιακή στο επιστρατευτικό σχέδιο της Χώρας βάζει απόφαση του ΣτΕ, που κρίνει ότι όσοι υπηρέτησαν την θητεία τους, αν κατόπιν στην περίοδο της εφεδρείας τους γίνουν "αντιρρησίες συνείδησης", δεν καλούνται στα όπλα ! Η κατάσταση αυτή μπορεί να δημιουργήσει απρόβλεπτο και σοβαρότατο ρήγμα στο σχέδιο επιστράτευσης, διότι σε περίπτωση ενεργοποίησής του για την προστασία της Χώρας, αρκετοί μπορεί να "θυμηθούν" ότι έγιναν αντιρρησίες, για να γλυτώσουν τον κίνδυνο του θεάτρου των επιχειρήσεων.
Βεβαίως, το ανώτατο Διοικητικό δικαστήριο της Χώρας εφήρμοσε τον νόμο. Δεν νομοθετεί. Αν το Σύνταγμα και οι νόμοι είναι προβληματικοί, οι δικαστικές αποφάσεις δεν μπορουν να είναι διαφορετικές από αυτό που ορίζουν οι νόμοι.
Συγκεκριμένα, το Σύνταγμά μας παρουσιάζει μια διεθνή πρωτοτυπία στο άρθ. 4 παρ. 6 :
Η ερμηνευτική δήλωση που προστέθηκε στο άρθρο αυτό για να παρακάμψει την συνταγματική απαγόρευση των "αντιρρησιών συνείδησης" , καθιστά το συνταγματικό κείμενο λογικά άτοπο, διότι η ερμηνευτική δήλωση αντιφάσκει (νοηματικά) πλήρως με το άρθρο που υποτίθεται οτι ερμηνεύει και το άρθρο 13 !
"6. Κάθε Έλληνας που μπορεί να φέρει όπλα είναι υποχρεωμένος να συντελεί στην άμυνα της Πατρίδας, σύμφωνα με τους ορισμούς των νόμων.
** Ερμηνευτική δήλωση: Η διάταξη της παραγράφου 6 δεν αποκλείει να προβλέπεται με νόμο η υποχρεωτική προσφορά άλλων υπηρεσιών, εντός ή εκτός των ενόπλων δυνάμεων (εναλλακτική θητεία) από όσους έχουν τεκμηριωμένη αντίρρηση συνείδησης για την εκτέλεση ένοπλης ή γενικά στρατιωτικής υπηρεσίας."
άρθ. 13:
4. Κανένας δεν μπορεί, εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, να απαλλαγεί από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς το Κράτος ή να αρνηθεί να συμμορφωθεί προς τους νόμους.
Αυτό είναι λοιπόν το Σύνταγμά μας , που μετά από διάφορες πιέσεις τροποποιήθηκε για να μπαλώσει τα αδικαιολόγητα !
Εξ΄ άλλου και η συστηματική υπερπροστασία των υποτιθεμένων ατομικών δικαιωμάτων οδηγεί σε παραγνώριση του συμφέροντος του Λαού και του Έθνους, όπως αυτά ορίζονται στο πρώτο άρθρο του Συντάγματος λχ. Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ που μπροστά στο φοβερό ζήτημα της έλλειψης στρατ. προσωπικού "δϊυλίζει τον κώνωπα"
Ήδη δημοσιεύθηκε το άρθρο με τα Αμίληκτα Ερωτήματα για το ζήτημα των Αντιρρησιών Συνειδήσεως και τις καταφανείς αδικίες που γίνονται εις βάρους του στρατεύματος και του λαού από την εφαρμογή αυτού του νόμου.
Επίσης αναλυτική νομική μελέτη εκπόνησε και ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος με τίτλο :
Οι "Αvτιρρησίες Συvειδήσεως": Η Ευρωπαϊκή Διακαιϊκή Πρακτική
Παραθέτουμε την είδηση :
ΣτΕ Η εναλλακτική θητεία για τους αντιρρησίες συνείδησης ισχύει και στην εφεδρεία
25/1/2010 9:50:21 πμ
Οι διατάξεις του νόμου 2510/1997 που προβλέπουν εναλλακτική θητεία για τους αντιρρησίες συνείδησης πρέπει να εφαρμόζονται και στην εφεδρεία, όπως έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Αφορμή για την απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου στάθηκε η προσφυγή πολίτη, ο οποίος εκπλήρωσε κανονικά τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του το διάστημα 1994-1996, αλλά στη συνέχεια, όταν το 2003 κλήθηκε για μετεκπαίδευση εφεδρείας, ζήτησε να υπηρετήσει εναλλακτική πολιτική κοινωνική υπηρεσία, επειδή στο μεταξύ είχε ενταχθεί στο δόγμα των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά. Το Στρατολογικό Γραφείο Βόλου –στο οποίο κατέθεσε τη σχετική αίτηση μαζί με πιστοποιητικό της Κεντρικής Εκκλησίας των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά το οποίο ανέφερε ότι από τις 8.9.2003 ανήκει στο δόγμα αυτό– απέρριψε, όμως, το αίτημα, με την αιτιολογία ότι ο πολίτης είχε ήδη υπηρετήσει ενόπλως στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ο προσφεύγων δεν εμφανίστηκε για την εκπλήρωση της εφεδρείας, έτσι κηρύχθηκε ανυπότακτος εσωτερικού σε καιρό ειρήνης και του επιβλήθηκε εξάμηνη πρόσθετη στρατιωτική θητεία.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 170/2010 απόφασή της, έκρινε μη νόμιμη την αιτιολογία με την οποία απερρίφθη το αίτημα του πολίτη από το Στρατολογικό Γραφείο. Επικαλούμενο τις συνταγματικές επιταγές, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και τη νομοθεσία, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι «εφόσον ο αιτών μετέβαλε θρησκευτικές απόψεις, ενστερνιζόμενος το δόγμα της Κεντρικής Εκκλησίας των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά, μετά την εκπλήρωση ένοπλης στρατιωτικής υπηρεσίας, διατελών στην κατάσταση της εφεδρείας, η μεταβολή αυτή δεν αποτελούσε λόγο αποκλεισμού του από την υπαγωγή στις διατάξεις του Ν. 2510/1997 περί αντιρρησιών συνειδήσεως, προκειμένου υπό την εν λόγω στρατιωτική κατάσταση να εκπληρώσει εναλλακτική πολιτική κοινωνική υπηρεσία».
http://www.lawnet.gr/news.asp?cat=1&article=20350
Πηγή:tideon.org
Πιέσεις
-
*Ο εκλεγμένος, αλλά όχι ακόμη ορκισμένος, πρόεδρος των ΗΠΑ σπεύδει να
δείξει τις προθέσεις του πριν ακόμη αναλάβει το αξίωμα, επωφελούμενος από
το ‘κενό...
Πριν από 5 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου