Διαβάστε γράμμα αναγνώστη στην εφημερίδα «Καθημερινή» - 05-01-2010
Περί συμβόλων
Κύριε διευθυντά
Στο ρεπορτάζ της κ. Ιωάννας Φωτιάδη για τη συζήτηση περί αποκαθήλωσης των θρησκευτικών ειδωλίων στις σχολικές αίθουσες (και σε κάθε δημόσιο χώρο!) που δημοσιεύτηκε στην «Κ», στις 17/12/09, γίνεται αναφορά στον σύμβουλο του Π.Ι., δρ Σταύρο Γιαγκάζογλου, ο οποίος δηλώνει ευθαρσώς ότι «τίποτα δεν μας απαγορεύει να βάλουμε κι άλλα θρησκευτικά σύμβολα στις τάξεις... Οι μαθητές να αναρτούν τα σύμβολά τους…».
Προσωπικά συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του κ. συμβούλου, η οποία δείχνει τη σωστή αντίληψη της ανεκτικότητας, αναγνώρισης και αποδοχής του άλλου, του διαφορετικού, σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία που έχει αποδεσμευτεί από την ανατολίτικη εμμονή στη μεσαιωνική ομοιομορφία και την επιβολή!
Μόνο που υπάρχει κάποιο μικρό πρόβλημα: χριστιανοί, μουσουλμάνοι, εβραίοι, ινδουιστές, ελληνοθρησκευόμενοι, βουδιστές κ.λπ., θα βρουν κάποιο σύμβολο να αναρτήσουν στις αίθουσες, ενώ οι άθεοι, οι άθρησκοι, οι αγνωστικιστές και άλλοι (πολλοί) άνθρωποι αντιστοίχων αντιλήψεων, δεν διαθέτουν κάποια οργάνωση, κάποιο μηχανισμό, ώστε να έχουν κατοχυρώσει σύμβολα και να τα αναρτούν.
Προτείνω γι' αυτό, εφόσον γίνει αποδεκτή η πρόταση του κ. Γιαγκάζογλου, να μπορούν οι άθρησκοι να αναρτούν στις σχολικές αίθουσες μια πινακίδα με αποφθέγματα πρωτοπόρων του πολιτισμού και των επιστημών. Σκέφτομαι, για παράδειγμα, τον διαφωτιστή αστρονόμο και ακαδημαϊκό Joseph Jerome de Lalande (1732-1807), ο οποίος είχε πει: «Δεν μπορούμε να αποδείξουμε την ύπαρξη θεού, μπορούμε όμως να αποδείξουμε τα πάντα χωρίς αυτόν!». Σήμερα, στον 21ο αιώνα, είμαστε πολύ εγγύτερα σ' αυτό που ο Lalande τότε μόνο ως εικασία μπορούσε να διατυπώσει!
Κι αν δεν θέλουμε να καταφύγουμε στα φώτα και τα λόγια των ξένων, θα μπορούσαμε επιτέλους να αναρτήσουμε κάποια από τις απόψεις (δοξασίες) ενός λαμπρού (αρχαίου) Ελληνα, του Επίκουρου, ο οποίος αποσιωπάται όσο είναι δυνατόν στην ελληνική σχολική εκπαίδευση: «Είτε δεν υπάρχει κακό στη ζωή, είτε δεν υπάρχει θεός!». Κάτι που ακόμα και οι μαθητές θα συσχετίσουν εύκολα με τις καθημερινές εμπειρίες τους…
Στυλ. Γ. Φραγκόπουλος - Δρ Μηχανικός, Καθηγητής
Ρεμβασμός του Σαρανταημέρου
-
*Οι επιστολές των αναγνωστών στις εφημερίδες συχνά παρουσιάζουν πολύ
ενδιαφέρον, καθώς θίγουν θέματα που περνούν απαρατήρητα από τη συνηθισμένη
αρθρο- κα...
Πριν από 5 ώρες
2 σχόλια:
Εκτός από τον τοίχο, μπορούμε πάντα να κρεμάμε τα... μυαλά στα κάγκελα, κατά την τρέχουσα έκφραση! Αν μας έμειναν βέβαια μυαλά.
Θα μας υποχρέωνε ο κ. Φραγκόπουλος αν μας εξηγούσε πιο απλά τι εννοεί.
Εκ πρώτης όψεως δεν κατανοώ γιατί οι άθεοι πρέπει να αναρτήσουν σύμβολα αφού δεν έχουν πίστη σε κάτι.
Γιατί σώνει και καλά θέλουμε να τους προσδώσουμε θρησκευτικη χροιά αν οι ίδιοι την αρνούνται;
Δημοσίευση σχολίου