Πόλη του Βατικανού, 4/12/2009
Ο Πάπας τόνισε στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, ότι το «Ιλλυρικό έλαβε το Ευαγγέλιο στην αποστολική εποχή. Έκτοτε, το μήνυμα του Χριστού έχει αποδώσει καρπούς μέχρι τις ημέρες μας. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του περασμένου αιώνα, οι χριστιανοί στην Αλβανία, Ορθόδοξοι και Ρωμαιοκαθολικοί, διατήρησαν την πίστη τους παρά το εχθρικό αθεϊστικό καθεστώς».
Ο Πάπας συνέχισε λέγοντας : «Η πτώση του καθεστώτος έχει ανοίξει ευτυχώς το δρόμο για την ανοικοδόμηση της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθόδοξης κοινοτήτας στην Αλβανία».
Στο πλαίσιο αυτό εξήρε την ιεραποστολική δραστηριότητα του Αρχιεπισκόπου, «ιδιαίτερα στην ανασυγκρότηση των τόπων λατρείας, του κλήρου και του κατηχητικού έργου».
"Δεδομένου ότι απέκτησε την ελευθερία της , η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει γόνιμα στο διεθνές θεολογικό διάλογο μεταξύ Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων»
"Υπό το πρίσμα αυτό, καλά θα κάνουμε να τονίσουμε τα κοινά στοιχεία της πίστεως που μοιράζονται Εκκλησίες μας».
Ο Πάπας , στη συνέχεια αναφέρθηκε στις διομολογιακές και διαθρησκειακές πρωτοβουλίες της Εκκλησίας της Αλβανίας, λέγοντας ότι αποτελούν " σωστή προσπάθεια για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας , όχι μόνο μεταξύ Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων, αλλά και μεταξύ των χριστιανών, μουσουλμάνων και Μπεκτασί ".
Τέλος ο Πάπας εξέφρασε τη χαρά του για την «πνευματική ανανέωση» του αλβανικού λαού, και διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο Aναστάσιο ότι "θα πράξει ότι μπορεί για να υπάρξει μια κοινή μαρτυρία αδελφοσύνης και ειρήνης, και ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια για την ενότητα των Εκκλησιών».
Πηγή:seraphin.vatican.va/news_services/
Ποιμαντορική εγκύκλιος Χριστουγέννων Μητροπολίτου Κυθήρων Σεραφείμ
-
Πνευματική χαρά καί ἀγαλλίασις, χαροποιά σκιρτήματα καί εὐφροσύνη καρδίας
ἀναδύονται ἀπό τά τρίσβαθα τοῦ ψυχικοῦ μας κόσμου διά τό κοσμοσωτήριο καί
κοσμο...
Πριν από 1 ημέρα
2 σχόλια:
Ο Μακαριώτατος Αλβανίας θα πρέπει να προσέξει ποιούς χειροτονεί.
Τα χειροφιλήματα δεν είναι τυχαία.
ΜΑΡΙΑ
«Είπατε τώ βασιλεί, χαμαί πέσε δαίδαλος αυλά, ουκέτι Φοίβος έχει καλύβην, ου μάντιδα δάφνην, ουδέ παγάν λαλέουσαν. Απέσβετο και το λάλον ύδωρ».
Με τη διαφορά ότι αυτό δεν είναι πλέον δελφικός χρησμός. Είναι μια απλή μεταφορική διαπίστωση από ένα πιστό, για τις πολυτάλαντες υπερυψωμένες κεφαλές του Ανατολικού (...) Χριστιανικού Δόγματος - ή μήπως άποψις;
Δημοσίευση σχολίου