Ο ισπανικός νόμος για τις αμβλώσεις ξεπέρασε το πρώτο του εμπόδιο στον δρόμο για την έγκριση μετά από την απόρριψη των τεσσάρων προτάσεων που είχαν υποβάλει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να εμποδίσουν την έγκριση του νέου νομοσχεδίου της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.
Ο νόμος θα επιτρέπει την εκούσια διακοπή της κύησης (άμβλωση), μία έννοια που μέχρι σήμερα δεν υφίσταται στην ισπανική νομοθεσία και θα επιτρέπει στις γυναίκες να προχωρούν σε άμβλωση για οποιονδήποτε λόγο κατά τη διάρκεια των πρώτων 14 εβδομάδων της εγκυμοσύνης.
Οι προτάσεις που υπέβαλε το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Κόμμα (PP) απορρίφθηκαν με 183 ψήφους κατά έναντι 162 υπέρ.
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία ασκεί μεγάλη επιρροή στην Ισπανία.
Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο από την κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο είναι αποτέλεσμα της νομοθεσίας που ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιτρέπει τις δωρεάν αμβλώσεις για τις πρώτες 14 εβδομάδες της κύησης και την παράταση αυτής της περιόδου μέχρι και τις 22 εβδομάδες, αν υπάρχει «κίνδυνος για την υγεία της μητέρας» ή «σοβαρές ανωμαλίες στο έμβρυο».
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα επιτρέπεται σε κοπέλες ηλικίας μόλις 16 ετών να προχωρούν σε άμβλωση χωρίς τη συναίνεση των γονέων τους, μία διάταξη που συμπεριλαμβάνεται στις πιο αμφιλεγόμενες.
πηγή: «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»26-11-09
Δείτε και “Καθημερινή”- 25-03- 2009 Εδώ.
ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΙ:
-Ισπανία: Διαδήλωση εναντίον των αμβλώσεων
-Ισπανία- Ελλάδα: Ομοιότητες και Διαφορές.
Πιέσεις
-
*Ο εκλεγμένος, αλλά όχι ακόμη ορκισμένος, πρόεδρος των ΗΠΑ σπεύδει να
δείξει τις προθέσεις του πριν ακόμη αναλάβει το αξίωμα, επωφελούμενος από
το ‘κενό...
Πριν από 48 δευτερόλεπτα
8 σχόλια:
Θα πρoχωρήσουν άραγε και οι εδώ ομόφρονες των Ισπανών σε κάτι αντίστοιχο;
Μ.Μ
Μπορεί το ιστολόγιο να μας πληροφορήσει ποιες είναι οι πρόνοιες του Ελληνικού νόμου περί αμβλώσεων;
Οι πρόνοιες του Ελληνικού νόμου περί αμβλώσεων (Α΄ ΜΕΡΟΣ)
Τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης, προστασία της υγείας της γυναίκας και άλλες διατάξεις (Άρθρα του Ν.1609/86 ΦΕΚ Α/86)
Άρθρο 1. α. Η μέριμνα για την προστασία της υγείας της γυναίκας και την εξασφάλιση περίθαλψης σε οργανωμένες νοσηλευτικές μονάδες κατά την τεχνική διακοπή της εγκυμοσύνης είναι υποχρέωση της πολιτείας.
2. Με υπουργική απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και των άλλων συναρμοδίων υπουργών ρυθμίζονται τα θέματα, που αφορούν:
α) την ενημέρωση για την απόκτηση επιθυμητών παιδιών και την αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης με επιστημονικώς κατάλληλα μέσα καθώς και για τις συνέπειες της διακοπής της εγκυμοσύνης.
β) την περίθαλψη της γυναίκας σε οργανωμένες νοσηλευτικές μονάδες, τις προδιαγραφές λειτουργίας των μονάδων αυτών, το χρόνο αποχής της γυναίκας από την εργασία και ότι άλλο απαιτείται για την αποκατάσταση και προστασία της υγείας της και
γ) τον τρόπο της προγεννητικής διάγνωσης στην περίπτωση β' της παραγράφου 4 του άρθρου 304 του Ποινικού Κώδικα.
3. Οι δαπάνες που απαιτούνται για την εφαρμογή των προηγούμενων παραγράφων καλύπτονται σύμφωνα με τη νομοθεσία για τις κοινωνικές ασφαλίσεις και με όσα ειδικότερα ορισθούν από την υπουργική απόφαση της προηγουμένης παραγράφου.
Οι πρόνοιες του Ελληνικού νόμου περί αμβλώσεων (Β΄ ΜΕΡΟΣ)
Άρθρο 2. Οι παράγραφοι 4 και 5 του άρθρου 304 του Ποινικού Κώδικα αντικαθίστανται ως εξής:
4. Δεν είναι άδικη πράξη η τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης που ενεργείται με τη συναίνεση της εγκύου από γιατρό μαιευτήρα-γυναικολόγο με τη συμμετοχή αναισθησιολόγου σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα, αν συντρέχει μια από τις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) Δεν έχουν συμπληρωθεί δώδεκα εβδομάδες εγκυμοσύνης
β) Έχουν διαπιστωθεί με τα σύγχρονα μέσα προγεννητικής διάγνωσης ενδείξεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου που επάγονται τη γέννηση παθολογικού νεογνού και η εγκυμοσύνη δεν έχει διάρκεια περισσότερο από είκοσι τέσσερις εβδομάδες.
γ) Υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της σωματικής ή ψυχικής υγείας της. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται σχετική βεβαίωση και του κατά περίπτωση αρμοδίου γιατρού.
δ) Η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, αποπλάνησης ανήλικης, αιμομιξίας ή κατάχρησης γυναίκας ανίκανης να αντισταθεί και εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί δεκαεννέα εβδομάδες εγκυμοσύνης.
5. Αν η έγκυος είναι ανήλικη, απαιτείται και η συναίνεση ενός από τους γονείς ή αυτού που έχει την επιμέλεια του προσώπου της ανήλικης.
Άρθρο 3. Ο τίτλος και οι παράγραφοι 1, 2 και 3 του άρθρου 304 του Π.Κ. τροποποιούνται ως εξής:
Οι πρόνοιες του Ελληνικού νόμου περί αμβλώσεων (Γ΄ ΜΕΡΟΣ)
Τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης.
1. Όποιος χωρίς τη συναίνεση της εγκύου διακόπτει την εγκυμοσύνη της τιμωρείται με κάθειρξη.
2.
α) Όποιος με τη συναίνεση της εγκύου διακόπτει ανεπίτρεπτα την εγκυμοσύνη της ή προμηθεύει σε αυτή μέσα για τη διακοπή της τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και αν ενεργεί κατά συνήθεια τις πράξεις αυτές τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών.
β) Αν από την πράξη της προηγούμενης διάταξης προκληθεί βαρειά πάθηση του σώματος ή της διανοίας της εγκύου, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατός της επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα έτη.
3. Έγκυος που διακόπτει ανεπίτρεπτα την εγκυμοσύνη της ή επιτρέπει σε άλλο να τη διακόψει τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος.
Άρθρο 4. Στον Ποινικό Κώδικα προστίθεται το ακόλουθο άρθρο με αριθμό 304 Α.
Άρθρο 304Α. Σωματική βλάβη εμβρύου ή νεογνού.
Όποιος επενεργεί παράνομα στην έγκυο με αποτέλεσμα να προκληθεί βαριά βλάβη στο έμβρυο ή να εμφανίσει το νεογνό βαριά πάθηση του σώματος ή της διάνοιας τιμωρείται κατά τις διατάξεις του άρθρου 310.
Άρθρο 5. Το άρθρο 305 του Ποινικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
Διαφήμιση μέσων τεχνητής διακοπής της εγκυμοσύνης.
1. Όποιος δημόσια ή με την κυκλοφορία εγγράφων, εικόνων ή παραστάσεων αναγγέλλει ή διαφημίζει, έστω και συγκαλυμμένα, φάρμακα ή άλλα αντικείμενα ή τρόπους ως κατάλληλους να προκαλέσουν τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης ή προσφέρει με τον ίδιο τρόπο υπηρεσίες δικές του ή άλλου για την εκτέλεση ή την υποβοήθηση διακοπής της εγκυμοσύνης τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο έτη.
2. Δεν είναι άδικη πράξη η ενημέρωση ή η υγειονομική διαφώτιση σχετικά με την τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης που γίνεται από τα κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού, καθώς και η ενημέρωση γιατρών ή προσώπων που νόμιμα διακινούν μέσα τεχνητής διακοπής της εγκυμοσύνης και οι σχετικές δημοσιεύσεις σε ειδικά ιατρικά ή φαρμακευτικά περιοδικά.
Να ευχαριστήσουμε τους διαχειριστές του ιστολογίου για την πολύ κατατοπιστική ενημέρωση, που μας έκαναν για την Ελληνική νομολογία για τις αμβλώσεις.
Μήπως οι διαχειριστές του ιστολογίου ή κάποιος άλλος αδελφός μπορεί να κάνει σύγκριση της προτεινόμενης νομοθεσίας στην Ισπανία και να την συγκρίνει με αυτήν που ισχύει ήδη στην Ελληνική νομολογία;
Βλέπω ότι στην Ισπανία η πρόταση νόμου προβλέπει την περίοδο των 14 εβδομάδων αντί των 12, που ισχύει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.
Πού αλλού ενοπίζονται διαφορές;
Μια μικρή σύγκριση της προτεινόμενης νομοθεσίας στην Ισπανία με αυτήν που ισχύει ήδη στην Ελληνική νομολογία είναι :
1. Στην Ισπανία η πρόταση νόμου προβλέπει την περίοδο των 14 εβδομάδων αντί των 12, που ισχύει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.
2. Στην Ελλάδα μέχρι τώρα «Αν η έγκυος είναι ανήλικη, απαιτείται και η συναίνεση ενός από τους γονείς ή αυτού που έχει την επιμέλεια του προσώπου της ανήλικης».
Στην Ισπανία η πρόταση νόμου προβλέπει «ότι από την ηλικία των 16 η εγκυμονούσα μπορεί να προχωρήσει σε άμβλωση χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών της».
3. Στην Ισπανία «Ο νέος νόμος δίνει την δυνατότητα να τερματίζουν ανεπιθύμητες κυήσεις τις πρώτες 14 εβδομάδες της εγκυμοσύνης χωρίς την παρουσίαση αποδείξεων για το ότι θέτει τη σωματική ή την ψυχολογική τους υγεία σε κίνδυνο, όπως ισχύει μέχρι σήμερα».
Στην Ελλάδα μέχρι τώρα «Δεν είναι άδικη πράξη η τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης που ενεργείται με τη συναίνεση της εγκύου …..αν συντρέχει μια από τις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) Δεν έχουν συμπληρωθεί δώδεκα εβδομάδες εγκυμοσύνης
β) Έχουν διαπιστωθεί με τα σύγχρονα μέσα προγεννητικής διάγνωσης ενδείξεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου που επάγονται τη γέννηση παθολογικού νεογνού και η εγκυμοσύνη δεν έχει διάρκεια περισσότερο από είκοσι τέσσερις εβδομάδες.
γ) Υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της σωματικής ή ψυχικής υγείας της. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται σχετική βεβαίωση και του κατά περίπτωση αρμοδίου γιατρού.
δ) Η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, αποπλάνησης ανήλικης, αιμομιξίας ή κατάχρησης γυναίκας ανίκανης να αντισταθεί και εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί δεκαεννέα εβδομάδες εγκυμοσύνης».
Ευχαριστούμε τους διαχειριστές του ιστολογίου "Ακτίνες" για την επίμοχθη συγκριτική εργασία που έκαναν των δύο περιπτώσεων ώστε και εμείς οι αμαθείς περί τα νομικά να κατανοήσουμε το θέμα.
Ως γνωστόν η επικρατούσα νομοθεσία για τις εκτρώσεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο είναι εντελώς απαράδεκτη.
Φαίνεται, όμως, ότι με αυτό που πρόκειται να συμβεί τελικά στην Ισπανία τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα αν θελήσουν να τα υιοθετήσουν και οι δικοί μας κυβερνώντες.
Δημοσίευση σχολίου