Γράφει ο Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Σεραφείμ
Είναι πλέον κοινή διαπίστωση ότι η συνέλευση της Μικτής Διεθνούς Επιτροπής επί του Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων και Ρ/Καθολικών με θέμα «τον ρόλον του επισκόπου Ρώμης εν τη κοινωνία των Εκκλησιών κατά την πρώτην χιλιετίαν» στην Κύπρο, αποτελεί ορατή απειλή διά την εσωτερική ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Στην ιστορική της πορεία η Εκκλησία προστάτευε την εσωτερική της ενότητα μέσα από τη Συνοδική της λειτουργία, τόσο για δογματικά όσο και κανονικά και ηθικά θέματα, έτσι ώστε να διαφυλάττεται η σωτηριολογική πορεία του πιστού προς την ελπίδα της εν Χριστώ σωτηρίας του.
Αυτό συνέβη με την εκλογή του Ματθία, με την Αποστολική Σύνοδο, με τις τοπικές Συνόδους και στη συνέχεια με τις Οικουμενικές και σήμερα με τις Συνόδους των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και τις Πανορθόδοξες Διασκέψεις και τις Διορθόδοξες Προπαρασκευαστικές Επιτροπές της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Ήδη Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες θα απέχουν από τη συνάντηση αυτή κι αυτές που θα συμμετάσχουν θα διαφωνούν μεταξύ τους για το ίδιο θέμα.Οι ευθύνες του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και των υπολοίπων Ορθοδόξων Προκαθημένων είναι μεγάλες διά να διαφυλάξουν την εσωτερική ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Διά να διαφυλαχθεί η Ορθόδοξη ενότητα επιβάλλεται να προηγηθεί της συναντήσεως της Κύπρου Διορθόδοξη Συνάντηση διά κοινή απόφαση επί του προκειμένου.
Η αναβολή της συναντήσεως της Κύπρου άχρι καιρού επιβάλλεται διά τους ακόλουθους λόγους.
1. Ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Επιτροπής του Διαλόγου έχει ήδη συγκρουσθεί με Ορθόδοξους Αρχιερείς οι οποίοι εκπροσωπούν Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες.
2. Το θεματολόγιο του διαλόγου εκφεύγει εκ της κοινής αποφάσεως της Α’ Πανορθόδοξης Διασκέψεως της Ρόδου που ορίζει με σαφήνεια τη «μελέτη των μεταξύ των δύο Εκκλησιών θετικών και αρνητικών σημείων, περί την πίστιν, περί την διοίκησιν και περί την Εκκλησιαστικήν Δράσιν
3.Να εφαρμοσθεί η απόφαση της Διορθόδοξης Προπαρασκευαστικής Επιτροπής που τονίζει με σαφήνεια ότι «του Διαλόγου μετά των Ρωμαιοκαθολικών πρέπει να προηγηθεί η συζήτηση της λύσεως των προβλημάτων της Ουνίας και του Προσηλυτισμού που ενθαρρύνει και εξασκεί η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία»
4. Εις το παρελθόν διά να προστατευθεί η Ορθόδοξη ενότητα συνεκλήθη η Β’ Πανορθόδοξη Διάσκεψη της Ρόδου διά να εξετάσουν από κοινού όλες οι Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες το θέμα της έναρξης του Διαλόγου μετά των Ρωμαιοκαθολικών.
Το ίδιο επιβάλλεται και σήμερα που η συνάντηση της Κύπρου αποτελεί ορατή απειλή διά την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Σημείωση: Περισσότερα για τις επίσημες αποφάσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την έναρξη Διαλόγου και το θεματολόγιο μετά των Ρωμαιοκαθολικών βλέπε βιβλίο Σεραφείμ Κυκκώτη, «Ενότητα και Μαρτυρία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο», εκδόσεις Παναγόπουλος, Αθήνα, 2005, σελίδες 70 – 167.
Πηγή: Ρομφαία
Μπανάνες
-
*Οι δημοπρασίες έργων ‘τέχνης’ και άλλων παραδόξων αντικειμένων μας έχουν
δώσει κατά καιρούς τροφή για σχολιασμό και περίσκεψη σχετικά με το
αισθητικό γο...
Πριν από 1 ημέρα
4 σχόλια:
Αναβολή εδώ και τώρα.
Υπάρχει πρόβλημα με οσους εκπροσωπούν την ορθοδοξία στο διάλογο.
ΕΛΕΝΗ
Αυτό είναι απόσπασμα από σημερινή δήλωση του Σεβασμιότατου Ιωαννουπόλεως ή πρόκειται για απόσπαμα βιβλίου που εξέδωσε το 2005, όπως αναγράφεται στο τέλος του κειμένου; Αλλά τότε πώς γνώριζε για την συνάντηση της Κύπρου το 2009; Σε κάθε περίπτωση αν εκπροσωπεί τις απόψεις του Σεβασμιότατου σήμερα χαιρόμαστε επειδή στο παρελθόν εξέφρασε απόλυτα απαράδεκτες θέσεις και για τη χειροτονία των γυναικών και για τον οικουμενισμό.
Κύριε Τελεβάντο πρόκειται για πρόσφατο κείμενο απλώς περισσότερα στοιχεία για τις επίσημες αποφάσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την έναρξη Διαλόγου και το θεματολόγιο μετά των Παπικών υπάρχουν στο βιβλίο του 2005
ΑΚΤΙΝΕΣ
Ευχαριστώ για τη διευκρίνιση.
Συγχαίρω Θερμά το Σεβασμιότατο για την ορθή του υπόδειξη και προσεύχομαι να βρει τη δύναμη και το φωτισμό για να ανακαλέσει όλες τις προηγούμενες άστοχες παρεμβάσεις του για τη χειροτονία των γυναικών και για τον οικουμενισμό.
Δημοσίευση σχολίου