Ύπουλα έβαλε στο τραπέζι δήθεν... αθώα τα περί «Μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας»
Στόχος να εμφανιστεί ότι η Ελλάδα είναι αυτή που δεν θέλει λύση
ΣΕ... «παιχνίδι» ανοιχτά κατά της Ελλάδας εξελίσσεται η μεσολαβητική προσπάθεια του Μάθιου Νίμιτς, γεγονός που κατέστη ακόμη περισσότερο σαφές στη διάρκεια των πρόσφατων συνομιλιών που είχε σε Αθήνα και Σκόπια. Λίγο πριν αναχωρήσει από τη Ν. Υόρκη για να έρθει στα μέρη μας, ο κ. Νίμιτς άφησε στο γραφείο του στον ΟΗΕ την «ταυτότητα» (και μαζί την αντικειμενικότητα) του ειδικού μεσολαβητή και ανέλαβε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα που πραγματικά εκπροσωπεί.
Δηλαδή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- του γνωστού επιχειρηματία Τζόρτζ Σόρος που τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει τεράστια ποσά προκειμένου να προωθήσει, όχι χωρίς αντάλλαγμα υποθέτουμε, τις θέσεις της γειτονικής χώρας.
Στις συνομιλίες που είχε με την Ντ. Μπακογιάννη, αλλά και τον πρέσβη Αδ. Βασιλάκη, άσκησε ασφυκτικές πιέσεις για άμεση επίλυση του προβλήματος με υποχώρηση της Αθήνας, αφήνοντας στους συνομιλητές του να καταλάβουν ότι σε περίπτωση «ναυαγίου» στις συζητήσεις, οι ευθύνες θα πέσουν εξ ολοκλήρου στην ελληνική πλευρά.
Θέλοντας μάλιστα να προκαταλάβει τα πράγματα, αναχωρώντας από τα Σκόπια με προορισμό τη χώρα μας, είχε δηλώσει αισιόδοξος ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί μέχρι το τέλος του 2009. Αν και επισήμως από την κυβέρνηση λέγεται ότι ο κ. Νίμιτς δεν έθεσε κανένα άλλο θέμα πέραν του ονόματος, πληροφορίες από διπλωματικές πηγές επιμένουν ότι μετέφερε τους όρους των Σκοπίων για αναγνώριση εκ μέρους της Ελλάδος της «μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας».
Άλλωστε και στις δημόσιες δηλώσεις του σημείωσε ότι στα Σκόπια υπάρχει μια γλώσσα και μια εθνότητα, ότι αυτά αποτελούν μια πραγματικότητα και κάτι πρέπει να γίνει.
Ενισχυτική των πληροφοριών ότι ο μεσολαβητής προωθεί και τα θέματα αυτά είναι και η συνέντευξη του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Φ. Γκόρντον στη «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής, όπου μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «αναπόφευκτα τα μέρη συζητούν και άλλες πτυχές πέραν του ονόματος» και ότι «κάθε διαπραγμάτευση απαιτεί συμβιβασμούς και εκατέρωθεν διαπραγματεύσεις».
Στις επίσημες δηλώσεις της η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι ερχόμενος στην Αθήνα ο μεσολαβητής του ΟΗΕ έφερε τροποποιημένες προτάσεις τις οποίες θα μελετήσει η κυβέρνηση και θα απαντήσει εγγράφως. Πληροφορίες ωστόσο από διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι τίποτα νέο δεν προσκόμισε και άρα δεν πρέπει να αναμένονται σύντομα εξελίξεις στο ζήτημα και πολύ περισσότερο λύση του προβλήματος, όπως προσδοκά και πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση ο κ. Νίμιτς.
Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, αυτός ήταν και ο σκοπός της συνάντησής του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, να τον... πείσει δηλαδή ότι δεν πρέπει να αντιδράσει στις λύσεις που προωθεί ο ΟΗΕ και ενδεχομένως αποδεχθεί η κυβέρνηση!
Στο Μέγαρο Μαξίμου πάλι δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο ενός «εθνικού συμβιβασμού» και φροντίζουν να το διαμηνύσουν προς κάθε κατεύθυνση. Κορυφαίοι παράγοντες που γνωρίζουν τις βαθύτερες σκέψεις του κ. Καραμανλή αποκλείουν κατηγορηματικά την πιθανότητα ενός συμβιβασμού.
«Όποιες κι αν είναι οι πιέσεις που θα δεχτεί, δεν πρόκειται να κάνει πίσω» σημειώνουν. Δεν θα ήθελε άλλωστε να στιγματιστεί η θητεία του στην πρωθυπουργία και από μια «ήττα» στα εθνικά θέματα.
Τι θα συμβεί στη συνέχεια; Πιθανότατα τίποτα. Η προσπάθεια θα αποβεί άκαρπη για μια ακόμη φορά και η υπόθεση θα μετατεθεί για μετά τον Μάρτιο, καθώς καμιά κυβέρνηση δεν θα αποτολμούσε έναν επώδυνο συμβιβασμό στα εθνικά θέματα καθ' οδόν προς τις εκλογές.
Άλλωστε κι ο ίδιος ο κ. Νίμιτς, όταν ο κ. Παπανδρέου του είπε ότι σύντομα θα έχουμε εκλογές στην Ελλάδα, παραδέχθηκε ότι τόσο σοβαρά ζητήματα δεν λύνονται σε περιόδους εκλογών.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ – 12/07/2009
Ποιμαντορική εγκύκλιος Χριστουγέννων Μητροπολίτου Κυθήρων Σεραφείμ
-
Πνευματική χαρά καί ἀγαλλίασις, χαροποιά σκιρτήματα καί εὐφροσύνη καρδίας
ἀναδύονται ἀπό τά τρίσβαθα τοῦ ψυχικοῦ μας κόσμου διά τό κοσμοσωτήριο καί
κοσμο...
Πριν από 1 ημέρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου