Ο Αρχιεπίσκοπος έθεσε πάλι ζήτημα κατηγορώντας την Πολιτεία ότι εμποδίζει την αξιοποίησή της
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ
Θέμα αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας και της αποδέσμευσής της από τα «δεσμά» της Πολιτείας έθεσε για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος. «Το μεγαλύτερο τμήμα της περιουσίας βρίσκεται εν αιχμαλωσία και ομηρεία» είπε ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος κάλεσε την Πολιτεία σε διάλογο για την αξιοποίησή της.
Μάλιστα, συνέδεσε το ζήτημα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με τα ιδρύματα που διαθέτει η Εκκλησία. «Αν πει η Εκκλησία αυτή τη στιγμή “έχουμε εμείς 500 ιδρύματα και αυτά τα ιδρύματα τα κλείνουμε και ελάτε να πάρετε τους ανθρώπους οι οποίοι είτε είναι κατάκοιτοι είτε είναι ηλικιωμένοι” (...) τότε πώς θα τα βγάλει πέρα η κοινωνία;» διερωτήθηκε ο κ. Ιερώνυμος και κάλεσε την πολιτεία σε διάλογο.
Το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας και της αξιοποίησής της που προκάλεσε πολλές φορές τριγμούς στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας φαίνεται ότι αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες του κ. Ιερώνυμου, ο οποίος ως Μητροπολίτης Θηβών μαζί με τον μακαριστό Χριστόδουλο και τον σημερινό Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμο πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα της διένεξης που σημειώθηκε την δεκαετία του 1980 και κατέληξαν στην απομάκρυνση του Αντώνη Τρίτση από το υπουργείο Παιδείας.
Την περασμένη εβδομάδα από την Τρίπολη όπου συναντήθηκε με τους ιεράρχες της Πελοποννήσου έθεσε τη σημαντικότητα του ζητήματος. Και χθες με συνέντευξή του που δημοσίευσε το πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων «romfea» - και παραχωρήθηκε από τον κ. Ιερώνυμο εν όσω επισκεπτόταν το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας- αναφέρεται εκτενώς στο ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας.
«Ποια περιουσία;» διερωτάται στη συνέντευξη ο Αρχιεπίσκοπος και προσθέτει: «Η περιουσία στην Ελλάδα, η περισσότερη που είναι αξιοποιήσιμη, είναι εν αιχμαλωσία και εν ομηρεία». Και στη συνέχεια καλεί την πολιτεία σε διάλογο. «Να καθίσουμε κάτω- είναι η προτροπή που απευθύνει- και να κουβεντιάσουμε πώς μπορούμε αυτή η περιουσία να αξιοποιηθεί όχι για να μπορέσει το κράτος να κερδίσει κάτι από αυτά, αλλά πώς θα μπορέσει αυτή η περιουσία να γίνει τρόπος εξυπηρετήσεως των προβλημάτων της Εκκλησίας. (...) Να επενδυθεί με ένα τρόπο που θα γίνεται αμέσως εξυπηρέτηση των ανθρώπων».
Αντιπαραβάλλοντας τα όσα ισχύουν στην Αίγυπτο, όπου όπως τονίζει τα θρησκευτικά ιδρύματα δεν πληρώνουν ηλεκτρικό και «έχουν έκπτωση 20% όταν ψωνίζουν, αγοράζουν ή επενδύουν», ο κ. Ιερώνυμος τονίζει: «Στην Ελλάδα υπάρχει δυσπιστία και δεν ξέρω για ποιο λόγο. Βλέπετε συνέχεια έχουμε επιθέσεις- “δεν πληρώνουμε τους φόρους”, “δεν πληρώνουμε τούτο, το άλλο”-, ενώ αυτά είναι πολλές φορές ψέματα, διότι και φόρους πληρώνουμε και ό,τι άλλο...».
Πηγή:«ΒΗΜΑ»25/06/2009
Ποιμαντορική εγκύκλιος Χριστουγέννων Μητροπολίτου Κυθήρων Σεραφείμ
-
Πνευματική χαρά καί ἀγαλλίασις, χαροποιά σκιρτήματα καί εὐφροσύνη καρδίας
ἀναδύονται ἀπό τά τρίσβαθα τοῦ ψυχικοῦ μας κόσμου διά τό κοσμοσωτήριο καί
κοσμο...
Πριν από 18 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου