“Από την Αίγυπτο μέχρι την Τουρκία και από τον Λίβανο έως τους Αγίους Τόπους, οι χριστιανοί ήταν κάποτε ζωτική δύναμη στη Μέση Ανατολή. Λειτουργούσαν ως σύνδεσμος με τη Δύση, ένα αντίβαρο στις επικρατούσες τάσεις. Όμως η πολιτική βία, η έλλειψη οικονομικών ευκαιριών και η άνοδος του σκληροπυρηνικού Ισλάμ τούς κατέστησαν είδος απειλούμενο με εξαφάνιση.
Κάποτε κυριαρχούσαν στον Λίβανο· κάλυπταν καίριες θέσεις στο παλαιστινιακό κίνημα· πρωταγωνιστούσαν στην πανεπιστημιακή και επαγγελματική ζωή του Ιράκ· είχαν ισχυρή παρουσία στην Τουρκία· μεγάλο πλούτο στην Αίγυπτο· στους Αγίους Τόπους αποτελούσαν πριν από έναν αιώνα το 20% του πληθυσμού - σήμερα δεν ξεπερνούν το 5%....
Η Μέση Ανατολή είναι σήμερα, φυσικά, συντριπτικά μουσουλμανική. Πέραν του Ισραήλ, με τους έξι εκατομμύρια Εβραίους του, δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα στην οποία να μην επικρατεί το Ισλάμ συμπεριλαμβανομένων του Λίβανου, όπου οι χριστιανοί αποτελούν σήμερα το ένα τέταρτο του πληθυσμού, και των μη αραβικών χωρών του Ιράν και της Τουρκίας. Οι χριστιανοί που έχουν απομείνει δεν ξέρουν αν πρέπει να σημάνουν συναγερμό ή να παραμείνουν σιωπηλοί, αβέβαιοι για το κατά πόσον η προσοχή θα μειώσει το πρόβλημα ή θα το εντείνει. Με το Ισλάμ να έχει κάνει τον εθνικισμό πρωταγωνιστική πολιτική δύναμη, οι χριστιανοί που διαδραμάτισαν σημαίνοντες ρόλους σε πολλούς εθνικούς αγώνες βρίσκονται σήμερα παραγκωνισμένοι. Και δεδομένου τού ότι η ισλαμική κουλτούρα, ιδιαίτερα στις πιο φονταμενταλιστικές εκδοχές της, συχνά αυτοπροσδιορίζεται σε αντιδιαστολή με τη Δύση, ο Χριστιανισμός έχει σε ορισμένες περιοχές εξοριστεί στον ρόλο μιας εχθρικής- ή τουλάχιστον ξένης- κουλτούρας.
«Εκτός και αν υπάρξει μια στροφή προς την κοσμικότητα στον αραβικό κόσμο, δεν πιστεύω ότι υπάρχει μέλλον για τους χριστιανούς εδώ» λέει ο Σαρλίς Ναούμ, χριστιανός αρθρογράφος της λιβανικής εφημερίδας «Αλ Ναχάρ». «Όταν άλλοι Άραβες ανακαλύπτουν πως είμαι χριστιανός, πολλοί σοκάρονται από τη διαπίστωση πως μπορείς να είσαι Άραβας και χριστιανός ταυτόχρονα» λέει ένας Σύρος εργαζόμενος σε διεθνή οργάνωση αρωγής που προτιμά να παραμείνει ανώνυμος. Η συρρίκνωση του πληθυσμού και της φωνής των χριστιανών στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, όμως, δεν προκαλεί ανησυχία μόνο στους ίδιους τους χριστιανούς αλλά και σε αρκετούς ανοιχτόμυαλους μουσουλμάνους: «Εδώ στον Λίβανο», λέει ο ιστορικός Κεμάλ Σαλιμπί, «οι μουσουλμάνοι λένε συχνά πως η χώρα δεν είναι τίποτα χωρίς τους χριστιανούς- και το εννοούν. Το κράμα θρησκειών και πολιτισμών που καθιστά τον τόπο αυτό τόσο ανεκτικό θα εξαφανιζόταν».
Στοιχεία από τα «Νέα, 14/05/2009»
Αυτή είναι η ελευθερία που υπάρχει στις ισλαμικές χώρες. Ενώ δεν παραχωρούν κανένα δικαίωμα στους χριστιανούς στις χώρες τους, ζητούν τα πάντα από τους άλλους.
Πιέσεις
-
*Ο εκλεγμένος, αλλά όχι ακόμη ορκισμένος, πρόεδρος των ΗΠΑ σπεύδει να
δείξει τις προθέσεις του πριν ακόμη αναλάβει το αξίωμα, επωφελούμενος από
το ‘κενό...
Πριν από 19 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου