10 Μαρ 2009

Ο Πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας σχετικά με την πιθανή δυνατότητα να λάβουν κρατική διαπίστευση οι θεολογικές σχολές.


Στις 19 Φεβρουαρίου ο πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας και του Σεμιναρίου της Μόσχας Αρχιεπίσκοπος Βερεϊσκι Ευγένιος έδωσε συνέντευξη προς τον ανταποκριτή του προγράμματος «Βέστι Νεντέλι»,το απόσπασμα του οποίου παρουσιάστηκε στην εκπομπή που βγήκε στον αέρα στις 22 Φεφρουαρίου.
Ο Πρύτανης του ΘΑΜ σημείωσε ότι η έλλειψη της κρατικής διαπίστευσης των θεολογικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οδηγεί σε παραβίαση των δικαιωμάτων των πτυχιούχων των θρησκευτικών σχολείων: το κράτος τους θεωρεί «άτομα χωρίς εκπαίδευση». Με άλλα λόγια, προσθέτει ο Δεσπότης και πρύτανης, ένας νεαρός που επιθυμεί να μαθαίνει σε θεολογικό σεμινάριο και σε Ακαδημία είναι αναγκασμένος να παραιτηθεί από την τριτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με το νομοθέτη, παρά το γεγονός ότι τέτοια εκπαίδευση παρέχεται σε θεολογικές σχολές.
Απαντώντας στην ερώτηση του ανταποκριτή για τη δυνατότητα της ειδικότητας των πτυχιούχων της Ακαδημίας και του Σεμιναρίου ως «μελλόντων ιερέων», ο Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος τόνισε, ότι ιερέας δεν είναι εκπαιδευτική ειδικότητα : η χειροτονία ενός πτυχιούχου της θεολογικής σχολής είναι εσωτερικό έργο της Εκκλησίας, η απόφαση του οποίου εξαρτάται από τον υπεύθυνο αρχιερέα.
Η Ακαδημία και το Σεμινάριο, εξήγησε ο πρύτανης, παρέχει την εκπαίδευση που προετοιμάζει το φοιτητή να λάβει το ιερό αξίωμα,ενώ η πρόσληψη της εκπαίδευσης είναι μόνο ένας από τους όρους που απαιτούνται από έναν υποψήφιο ιερέα. Όσον αφορά τη διαδικασία εκμάθησης στα θεολογικά σχολεία, εδώ κυρίως πρόκειται για την παροχή γνώσεων και, κατά συνέπεια, σ’αυτόν τον τομέα μπορούμε να μιλήσουμε για το κατάλληλο επίπεδο εκπαίδευσης σύμφωνα με τα κρατικά πρότυπα, τα οποία, όμως, πρέπει ακόμη να τα επεξεργαστούμε. Το πιο πιθανό είναι οι σπουδαστές των θεολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να ετοιμαστούν να λάβουν την ειδικότητα «θεολόγος»,ενώ στο μέλλον μπορεί να ανοίξουν και άλλες ειδικότητες.
Κλείνοντας τη συνομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος σημείωσε ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για την προθεσμία της πιθανής έγκρισης των Ακαδημιών και σεμιναρίων: είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία εξακολουθεί να απαιτεί σοβαρή σκέψη.
Από :http://www.bogoslov.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com