Αρχές Ιανουαρίου διαβάσαμε ότι «Ο Πάπας διόρισε τον πρώτο Καθολικό Επίκουρο Επίσκοπο στην Κύπρο»1 και δύο μήνες αργότερα μάθαμε ότι στις 16 Μαρτίου «Χειροτονείται ο πρώτος Καθολικός Επίσκοπος στην Κύπρο»2.
«Χειροτονήθηκε» λοιπόν στις 16 Μαρτίου στην Λευκωσία «ο πρώτος Καθολικός Επίσκοπος, Bruno Varriano, OFM (του Τάγματος των Φραγκισκανών Μοναχών), Πατριαρχικός Βικάριος για την Κύπρο, επίκουρος Επισκόπου του Λατινικού Πατριαρχείου της Ιερουσαλήμ. Η απόφαση ελήφθη από τον Πάπα Φραγκίσκο και είναι η πρώτη έπειτα από 500 χρόνια».2
Στην «χειροτονία» παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος (Κύπρος), εκπρόσωπος των Αρμενίων, των Μωαμεθανών, εκπρόσωποι των παπικών απ’ όλο τον κόσμο (και ουνίτες) και φυσικά Μαρωνίτες. Ο Bruno Varriano ευχαρίστησε την «εκκλησία των Μαρωνιτών», την «Καθολική εκκλησία στην Κύπρο», όπως την χαρακτήρισε, ευχαρίστησε όλους τους εκπροσώπους, τον Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου Γεώργιο και ολόκληρη την Εκκλησία της Κύπρου.
Λίγο πριν την έναρξη της «χειροτονίας» ακούστηκε ο εξής αχταρμάς:
«Η λειτουργία της χειροτονίας αρχίζει από τον ψαλμό «έλα πνεύμα άγιο». Το άγιο πνεύμα καλείται να ανανεώσει τα θαύματα της πεντηκοστής. Η εκκλησία που ζωοποιείται από το άγιο πνεύμα, καθοδηγείται από αυτό και ζητά για τον πρεσβύτερο να χειροτονηθεί επίσκοπος με εντολή του πάπα Φραγκίσκου.»
Μετά το πέρας της «χειροτονίας» ο λατίνος «πατριάρχης» Ιεροσολύμων Pizzaballa ασπάσθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο, τον Νεαπόλεως Πορφύριο και τους υπόλοιπους επίσημους εκπροσώπους.
Οι παπικοί «κοινώνησαν» τα άζυμα. Ο λαός «κοινώνησε» σχεδόν μπροστά στον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο. Είναι δύσκολο σε αυτό το σημείο να μην θυμηθούμε τους 13 Μάρτυρες της Παναγίας της Καντάρας που μαρτύρησαν το 1231μΧ όταν οι Φράγκοι ήθελαν να εκλατινίσουν την Κύπρο. Οι δεκατρείς Μοναχοί αντιστάθηκαν σθεναρά σε όλες τις μεθοδεύσεις των λατίνων και καταδίκασαν την χρήση άζυμου άρτου στην τέλεση της Θείας Ευχαριστίας. Φυλακίσθηκαν και βασανίσθηκαν με φρικτά βασανιστήρια διότι παρέμειναν πιστοί στην Ανατολική του Χριστού Ορθόδοξη Εκκλησία.
Με πόνο ψυχής γράφονται αυτά για τους αδελφούς μας στην Κύπρο, την ώρα που βλέπουμε τα μαύρα σύννεφα να πυκνώνουν πάνω από το μαρτυρικό νησί. Μετά από εκατοντάδες χρόνια εμφανίζεται παπικός «επίσκοπος» στην Κύπρο, την ώρα που ο πατριάρχης Βαρθολομαίος ανακοινώνει ότι θα πρέπει να καθιερωθεί ενιαίος εορτασμός του Πάσχα μεταξύ των Ορθοδόξων και των παπικών.
Ο λατίνος «πατριάρχης» Ιεροσολύμων καρδινάλιος Pierbattista Pizzaballa είπε στην ομιλία του: «Ο τελευταίος λατίνος επίσκοπος, κάτοικος στο νησί, πέθανε πριν ακριβώς 340 χρόνια. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή για την εκκλησία μας, για το λατινικό πατριαρχείο, αλλά θα έλεγα και για όλους. Μια στιγμή γιορτής, μια όμορφη στιγμή για την εκκλησία, που ελπίζω να μας βοηθήσει να ενισχύσουμε το αίσθημα κοινότητας και ενότητας»3.
Απευθυνόμενος στον νέο «επίσκοπο» είπε: «Τα τελευταία χρόνια έχουνε προκύψει νέες ποιμαντικές προκλήσεις στο νησί της Κύπρου, καθώς και στην ζωή της επισκοπής γενικότερα. Αυτό απαιτεί μια ολοένα και πιο σταθερή εκκλησιαστική παρουσία και μια διαφορετική και πιο θαρραλέα ποιμαντική διακονία που να επεκτείνεται σε όλους τους πιστούς, οι οποίοι είναι διασκορπισμένοι σε όλη την επικράτειά μας και συχνά βρίσκονται σε πολύ ευάλωτες κοινωνικές καταστάσεις… »3
Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε με την παρουσία του Μητροπολίτη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεωργίου σε «χειροτονία» Ευαγγελικών4 αναγκαζόμαστε να ρωτήσουμε αν ΑΝΑΓΝΩΡΊΖΕΙ ΙΕΡΩΣΥΝΗ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ.
Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΕΛΕΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.
1.Ο Πάπας διόρισε τον πρώτο Καθολικό Επίκουρο Επίσκοπο στην Κύπρο (εικόνες)
2.Χειροτονείται ο πρώτος Καθολικός Επίσκοπος στην Κύπρο
3.After 340 Years… Msgr. Bruno Varriano, Bishop To The Island Of Cyprus
1 σχόλιο:
Προφανώς ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος θα θεωρεί τον θεό του παπικού και δικό του θεό και το ίδιο τον παπικό σαν βαπτισμένο χριστιανό.
Υπάρχουν κανόνες της Εκκλησίας οι οποίοι τον θέτουν εκτός Εκκλησίας, αλλά ποιός θα τους εφαρμόσει;
Δημοσίευση σχολίου