Εντός ενός «κοινωνικού συμβολαίου» οι νέες ψηφιακές ταυτότητες σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
Γράφει ο Καλλιντέρης Νικόδημος
Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς μια πρόσφατη εκδήλωση της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον κατά την οποία συζητούν ο Ινδός πρόεδρος της Ajay Banga και ο εκτελεστικός διευθυντής της Verizon, μιας εταιρείας-κολοσσού στον χώρο των τηλεπικοινωνιών και άλλων τεχνολογιών.
Ούτε λίγο ούτε πολύ οι δύο πανίσχυροι μεγιστάνες δηλώνουν ότι υπάρχει ένα «κοινωνικό συμβόλαιο» (social contract) μεταξύ των κυβερνήσεων και των πολιτών για την προώθηση των ψηφιακών ταυτοτήτων! Για όσους δεν γνωρίζουν, τόσο η Παγκόσμια Τράπεζα όσο και η Verizon εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίζουν με πληθώρα προγραμμάτων ανά την υφήλιο τις ψηφιακές ταυτότητες!
Αυτό που αξίζει να προσεχτεί είναι ο τρόπος με τον οποίο εξηγούν την εισαγωγή των νέων ταυτοτήτων και πώς υπόσχονται να υλοποιήσουν την παγκόσμια αποδοχή τους από τις κοινωνίες… Χρησιμοποιούν μια τυποποιημένη φράση-κλισέ ως ευφημισμό για την επιβολή τους στους λαούς ονομάζοντάς το «ταξίδι ψηφιακού μετασχηματισμού»!
Η στενή συνεργασία της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Verizon στο ζήτημα αυτό έχει την καταλυτική σημασία της, γιατί για να συγκεντρώσεις τα οικονομικά δεδομένα σε συνδυασμό με τις ψηφιακές ταυτότητες όλων των πολιτών στον κόσμο, χρειάζεσαι προφανώς συνδεσιμότητα και διαδίκτυο!
Η δε χρήση της φράσης «κοινωνικό συμβόλαιο» κατά τη συζήτηση τους γίνεται προκειμένου να θεωρηθεί ότι οι πολίτες προθύμως και εκουσίως αποδέχονται την χρήση των νέων ψηφιακών ταυτοτήτων, διότι ωφελούνται και εξυπηρετούνται!
Ο Ajay Banga αναφέρει στην εν λόγω εκδήλωση ότι η Παγκόσμια Τράπεζα δαπανά πολλά χρήματα σε χώρες της Αφρικής σε μια προσπάθεια να δώσει πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους ως μια βασική προϋπόθεση για να συνδεθούν στο διαδίκτυο.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Verizon Hans Vestberg σε μια αποστροφή του λόγου του υπερθεμάτισε ότι ο κόσμος χρειάζεται περισσότερη συνδεσιμότητα (connectivity) για χάρη του ψηφιακού μετασχηματισμού. Kαι οι δύο τόνισαν από κοινού ότι η βελτίωση ανά την υφήλιο στην πρόσβαση στο διαδίκτυο θα επιταχύνει την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη.
Φαίνεται πως η «πώληση» της ιδέας της ψηφιακής ταυτότητας τόσο στα ανεπτυγμένα όσο και στα αναπτυσσόμενα κράτη αποτελεί το πεδίο δράσης αυτών των δύο πανίσχυρων οργανισμών, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις υποσχέσεις για οικονομική πρόοδο ως το «τυράκι στη φάκα»…
1 σχόλιο:
Το "ωραίο" της υπόθεσης είναι ότι βιάζονται κιόλας. Εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ξέρουμε πολύ καλά ποιος είναι αυτός που βιάζεται. Ας τους πούμε αγαπητοί αδερφοί, στεντώρια την φωνή, ότι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο.
Δημοσίευση σχολίου