24 Δεκ 2024

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος, Η νύχτα των Χριστουγέννων

 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για Ï€. Αθανάσιος Μυτιληναίος

Η ΓΕΝΝΗΣΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ[:Ματθ.2,1-12]

Απομαγνητοφωνημένη ομιλία μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου με θέμα:

«Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ»

  [εκφωνήθηκε στην Ιερά Μονή Κομνηνείου Λαρίσης στις 25-12-2000] -(Β΄έκδοσις)

     Όταν ο Θεός Λόγος, αγαπητοί μου, εδημιούργει το σύμπαν, όρισε μια χρονική στιγμή που θα το επεσκέπτετο ο Ίδιος εμφανώς. Και αυτή η μεγάλη επίσκεψις είναι η Ενανθρώπησις του Θεού Λόγου. Και η παρουσία Του στη γη την κατέστησε τη γη μας το κέντρον του κτιστού ορατού κόσμου. Είναι το πιο μεγάλο γεγονός στον ορατόν και εις τον αόρατον κτιστόν κόσμον, μπροστά στον οποίο έμεινε έκπληκτος και αυτός ακόμη ο αγγελικός κόσμος. Και όλα αυτά τα εκπληκτικά έγιναν μέσα στην ησυχία μιας νύκτας. Αν ο Θεός είπε στην έναρξη της Δημιουργίας Του: «Γενηθήτω φῶς» -και «ἐγένετο φῶς»-, όμως εις το σκότος των βουλών Του υπήρχε η μεγάλη πρόθεσις της Ενανθρωπήσεως.

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος, Περί του υπολογισμού της Γεννήσεως και της Βαπτίσεως του Κυρίου

 

Μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου

Απαντήσεις επί αποριών ανδρών- γυναικών

Απορία 251η:

«Πώς κατέληξαν και με ποιον τρόπο οι Πατέρες υπελόγισαν ότι η Γέννησις του Χριστού έγινε την 25η Δεκεμβρίου και η Βάπτισή Του την 6η Ιανουαρίου

      Μάλιστα. Προσέξτε. Καταρχάς να μιλήσω από το τελευταίο σημείον, με την 25η που γιορτάζουμε την Γέννησιν, του Δεκεμβρίου και την 6η Ιανουαρίου που γιορτάζομε την Βάπτισιν του Χριστού. Φυσικά, πότε ο Χριστός εβαπτίσθη δεν το γνωρίζομε. Αναμφισβήτητα. Είναι όμως στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας να κάνει τις γιορτές της. Αν μεν έχει κάποιους λόγους που να στηρίζεται στον χρόνο, στον χρόνο που ορίζεται· αν όχι, τότε εκείνη κρίνει πώς θα τοποθετήσει τις γιορτές. Έτσι έχει ένα κύκλο εορτών. Προσέξτε τι είπα. Κύκλο εορτών· που αρχίζομε με την Γέννηση και καταλήγομε στα Θεοφάνεια. Κι αυτός ο κύκλος είναι δώδεκα ημέρες. Όπως έχομε και τον κύκλο του Πάσχα. Έτσι τοποθετούν οι Πατέρες στις 6 Ιανουαρίου την Βάπτισιν του Χριστού, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο να ήτανε στις 6 Ιανουαρίου. Κι ακόμη, πιστεύω αυτό το καταλαβαίνει κανείς, μπορεί, ας πούμε, 15 Αυγούστου να γιορτάσομε την Κοίμηση της Θεοτόκου και εις τις 20 Αυγούστου να γιορτάσομε την Γέννηση της Θεοτόκου. Θα ΄λεγε κανένας: «Μα πού, πώς;». Είναι πολύ απλό, είναι πάρα πολύ απλό. Πόσο απλό; Αν εγώ γεννήθηκα 15 Αυγούστου, πέθανα στις 20 Αυγούστου. Ή αν πέθανα στις 15 Αυγούστου, γεννήθηκα στις 20 Αυγούστου, ύστερα από κάποιους ετησίους κύκλους, είναι πάρα πολύ φυσικό.

Η ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ

 Η ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ                   

π. Δημητρίου Μπόκου

Ο Χριστός είπε κάποτε στους Ιουδαίους: «Αβραάμ ο πατήρ υμών ηγαλλιάσατο ίνα ίδη την ημέραν την εμήν, και είδε και εχάρη» (Ιω. 8, 56). Ποια είναι η ημέρα του Χριστού που γεμάτος χαρούμενη ελπίδα επιθυμούσε να δει ο Αβραάμ; Είναι η μέρα κατά την οποία ο Χριστός ενανθρώπησε. Η μέρα που γεννήθηκε ως άνθρωπος στη γη. Δεν την είδε βέβαια ενόσω ζούσε ο Αβραάμ, αλλά την είδε και αγαλλίασε από τον τόπο της μακαριότητας, όπου ζει αιώνια κοντά στον Θεό.

Εν ενότητι ακολουθήσωμεν τον ‘’εξαίσιον δρόμον’’ προς την Βηθλεέμ

Εν ενότητι ακολουθήσωμεν τον ‘’εξαίσιον δρόμον’’  προς την Βηθλεέμ

    Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

  Τα Χριστούγεννα του 1976 Ο μακαριστός Γέροντας Γεώργιος Καψάνης, τόνισε σε ομιλία του το ακόλουθο :  ‘’Συνεορτάζουμε με όλους τους εν Χριστώ Ορθοδόξους αδελφούς μας, τα μέλη τα τίμια του Σώματος του Χριστού την Εορτή της Θείας ενανθρωπήσεως’’ (Χριστούγεννα 1976).  Ο εκκλησιαστικός συνεορτασμός, είναι ο αληθινός εορτασμός.  ‘’Εν τη Εκκλησία’’, συνεορτάζουμε το μεγάλο γεγονός της Θείας Ενανθρωπήσεως.   

23 Δεκ 2024

Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου -Ερμηνεία στους Ειρμούς του πεζού Κανόνος της Χριστού Γεννήσεως

Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΙΡΜΟΥΣ ΤΩΝ ΩΔΩΝ

ΤΟΥ ΠΕΖΟΥ ΚΑΝΟΝΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ

Ειρμός ωδής α΄: «Χριστὸς γεννᾶται, δοξάσατε· Χριστὸς ἐξ οὐρανῶν, ἀπαντήσατε· Χριστὸς ἐπὶ γῆς, ὑψώθητε· ᾄσατε τῷ Κυρίῳ πᾶσα ἡ γῆ καὶ ἐν εὐφροσύνῃ ἀνυμνήσατε, λαοί, ὅτι δεδόξασται».   

    Από ποιον άλλο πρέπει να ζητούν άρτους όσοι τους χρειάζονται, παρά από τον αρτοπωλητή; Ή από ποιον πρέπει να λαμβάνουν οίνο όσοι τον στερούνται, παρά από τον οινοπώλη; Αλλά και όσοι έχουν ανάγκη από χρυσό νόμισμα και ασημένιο, από ποιον άλλο πρέπει να το ζητούν, παρά μόνο από τον αργυραμοιβό; Έτσι παρόμοια και όσοι θέλουν να πανηγυρίζουν και να εγκωμιάζουν τις εορτές του Χριστού, από ποιον άλλον πρέπει να ζητούν λόγους πανηγυρικούς και εγκώμια, παρά από τον πανηγυριστή τους και εγκωμιαστή τους, τον μέγα, λέω, στην θεολογία, Γρηγόριο;

Αρχιμ. Ειρηναίος Βαϊόπουλος, Κύριε Δήμαρχε, ματαιώστε την ειδωλολατρική γιορτή!

Έκκληση του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής  Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου Πυργετού Λαρίσης, Αρχιμανδρίτου Ειρηναίου Βαϊοπούλου προς τον Δήμαρχο Λαρίσης κύριο Μαμάκο για την ματαίωση των ανοσίων, ειδωλολατρικών εκδηλώσεων, που προγραμμάτισε κατά τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων (22/12/24).

Γιατί οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δεν εορτάζουν τα Χριστούγεννα;

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ

Εν Πειραιεί τη 23η Δεκεμβρίου 2024 

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ ΔΕΝ ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ;

        Φτάσαμε με τη χάρη του Θεού στη μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Χριστουγέννων, όπου σύμπας ο χριστιανικός κόσμος, θα εορτάσει το μέγα και κοσμοσωτήριο γεγονός της Ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο της ανθρώπινης ιστορίας, χάρις στο οποίο πραγματοποιήθηκε η απολύτρωση του ανθρωπίνου γένους, από την αιχμαλωσία του Σατανά, την δουλεία και την φρίκη της αμαρτίας, τη φθορά και το θάνατο. Και είναι τόσο μεγάλο το υπέρτατο αυτό γεγονός ώστε χώρισε την ανθρώπινη ιστορία στην προ και μετά Χριστόν εποχή, αποτελώντας το ιστορικό σημείο μηδέν! 

Προφητικές προρρήσεις για τη Θεία Ενανθρώπιση

Aγίου Ιωάννου, αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου

«Πρός τε Ἰουδαίους καὶ Ἓλληνας ἀπόδειξις ὅτι ἐστὶ Θεὸς ὁ Χριστός

ἐκ τῶν παρά τοῖς προφήταις πολλαχοῦ περί αὐτοῦ εἰρημένων»

   (:κατά Ιουδαίων και εθνικών, απόδειξη ότι ο Χριστός είναι Θεός, με βάση όσα είπαν οι προφήτες γι’ Αυτόν σε πολλά σημεία των βιβλίων τους)

[επιλεγμένο απόσπασμα της ομιλίας όπου κατατίθενται προφητικές προρρήσεις για τα γεγονότα της Γεννήσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού]

     Επειδή πολλοί από τους ανθρώπους δεν θα ανέχονταν να ακούνε με ευκολία μακροσκελείς λόγους, για τον λόγο ότι άλλοι είναι εκ φύσεως ράθυμοι, άλλοι έχουν παραδοθεί με πολλή αφοσίωση στις βιοτικές μέριμνες και άλλοι επειδή κατέχονται από πολλή αμάθεια, θεώρησα αναγκαίο να σας απαλλάξω από τον κόπο της μακρηγορίας, ώστε και την οκνηρία να αφαιρέσω από τους ράθυμους και να πείσω εκείνους που αποφεύγουν να διαβάζουν κάτι, να ακούσουν με πολλή προθυμία την ανάπτυξη της πραγματείας αυτής. Γι' αυτό λοιπόν δεν θα στολίσω την ομιλία μου με λέξεις και ονόματα καλολογικά, αλλά θα θέσω τα ονόματα και τις λέξεις έτσι, ώστε να είναι ευκολονόητα και στον δούλο κα στην υπηρέτρια και στη χήρα γυναίκα και στον έμπορο και στον ναύτη και στον αγρότη, και θα προσπαθήσω παντού να περιορίσω, όσο είναι δυνατό, το μήκος της ομιλίας και να κάνω σύντομη τη διδασκαλία, για να διεγείρω και με τα δύο αυτά την όρεξη των αδιάφορων ακροατών να ακούσουν με ευκολία και χωρίς κούραση τα όσα πρόκειται να λεχθούν, ώστε, συγκρατώντας τα στη μνήμη σας, να ωφεληθείτε. Θα αρχίσω τον αγώνα μου πρώτα εναντίον των εθνικών.

Η κατά Σάρκα Γέννησις του Κυρίου μας Ιησού Χριστού- Υπομνηματισμός της Αποστολικής περικοπής από τον Ιερό Χρυσόστομο.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΓΕΝΝΗΣΗ ΙΗΣΟΥ

Η ΚΑΤΑ ΣΑΡΚΑ ΓΕΝΝΗΣΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ[:Γαλ.4,4-7] 

ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ  ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

    «Ὃτε δὲ ἦλθε τὸ πλήρωμα τοῦ χρόνου, ἐξαπέστειλεν ὁ Θεὸς τὸν υἱὸν αὐτοῦ, γενόμενον ἐκ γυναικός, γενόμενον ὑπὸ νόμον,  ἵνα τοὺς ὑπὸ νόμον ἐξαγοράσῃ, ἵνα τὴν υἱοθεσίαν ἀπολάβωμεν. ῞Οτι δέ ἐστε υἱοί, ἐξαπέστειλεν ὁ Θεὸς τὸ Πνεῦμα τοῦ υἱοῦ αὐτοῦ εἰς τὰς καρδίας ὑμῶν, κρᾶζον· ἀββᾶ ὁ πατήρ. ὥστε οὐκέτι εἶ δοῦλος, ἀλλ' υἱός· εἰ δὲ υἱός, καὶ κληρονόμος Θεοῦ διὰ Χριστοῦ 

Η κατά Σάρκα Γέννησις του Κυρίου μας Ιησού Χριστού- Υπομνηματισμός της Αποστολικής περικοπής από τον άγιο Θεοφύλακτο Βουλγαρίας

 Σχετική εικόνα

Η ΚΑΤΑ ΣΑΡΚΑ ΓΕΝΝΗΣΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ[:Γαλ.4,4-7] 

ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

      [απόδοση στην απλή ελληνική: άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης]

    «Ὃτε δὲ ἦλθε τὸ πλήρωμα τοῦ χρόνου, ἐξαπέστειλεν ὁ Θεὸς τὸν υἱὸν αὐτοῦ, γενόμενον ἐκ γυναικός, γενόμενον ὑπὸ νόμον, ἵνα τοὺς ὑπὸ νόμον ἐξαγοράσῃ, ἵνα τὴν υἱοθεσίαν ἀπολάβωμεν(: όταν όμως συμπληρώθηκε ο χρόνος που είχε ορίσει η πανσοφία του Θεού, απέστειλε ο Θεός στον κόσμο τον Υιό Του, ο οποίος έγινε άνθρωπος από γυναίκα και υποτάχθηκε στον μωσαϊκό νόμο, προκειμένου να εξαγοράσει εκείνους που ήταν υποδουλωμένοι στην κατάρα του μωσαϊκού νόμου, για να λάβουμε την υιοθεσία που ο Θεός μάς είχε υποσχεθεί)»[Γαλ.4,4-5].

Η κατά Σάρκα Γέννησις του Κυρίου μας Ιησού Χριστού- Υπομνηματισμός της Αποστολικής περικοπής από τον άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη

Η ΚΑΤΑ ΣΑΡΚΑ ΓΕΝΝΗΣΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ[:Γαλ.4,4-7] 

ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΔΗΜΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ

   «Ὃτε δὲ ἦλθε τὸ πλήρωμα τοῦ χρόνου, ἐξαπέστειλεν ὁ Θεὸς τὸν υἱὸν αὐτοῦ, γενόμενον ἐκ γυναικός, γενόμενον ὑπὸ νόμον, ἵνα τοὺς ὑπὸ νόμον ἐξαγοράσῃ, ἵνα τὴν υἱοθεσίαν ἀπολάβωμεν(: όταν όμως συμπληρώθηκε ο χρόνος που είχε ορίσει η πανσοφία του Θεού, απέστειλε ο Θεός στον κόσμο τον Υιό Του, ο οποίος έγινε άνθρωπος από γυναίκα και υποτάχθηκε στον μωσαϊκό νόμο, προκειμένου να εξαγοράσει εκείνους που ήταν υποδουλωμένοι στην κατάρα του μωσαϊκού νόμου, για να λάβουμε την υιοθεσία που ο Θεός μάς είχε υποσχεθεί)»[Γαλ.4,4-5].

Διαχειριστές της αμαρτίας.

Νέες πρωτοφανείς δηλώσεις του κοσμικόφρονα Νέας Ιωνίας Γαβριήλ ταράζουν την συνείδηση του ποιμνίου της Εκκλησίας.

«Μή φοβοῦ τό μικρόν ποίμνιον»

 

«Μή φοβοῦ τό μικρόν ποίμνιον»

Γράφει ὁ κ. Διογένης Δ. Βαλαβανίδης, πρόεδρος τοῦ «Κέντρου Προστασίας τῆς Χριστιανικῆς Ταυτότητος» καὶ Πρόεδρος τῆς Ἐπιτροπῆς Θρησκευμάτων τοῦ «Κέντρου Γεωστρατηγικῶν Μελετῶν»

  Ὁ Ἑλληνικὸς ἱστότοπος “Φῶς Φαναριοῦ” στίς 6.12.2024. ἐδημοσίευσε ἄρθρο μὲ τίτλο: « Οἰκουμενικὸς Πατριάρχης: Εἶναι ἀπαράδεκτο νὰ ἐξακολουθοῦμε σήμερα, εἰς τὰς ἀρχὰς τοῦ 21ου αἰῶνος, νὰ    ζοῦ­με μὲ φανατισμούς, μικροψυχία καὶ προκαταλήψεις». Στὸ κείμενο ἀνέφερε ὁ Προκαθήμενος τοῦ Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως: «…Ὅπως ἡ πλειονότης τῶν Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν ἑορτάζει τὴν ἐπὶ θύραις μεγάλην Δεσποτικὴν ἑορτὴν τῶν Χριστουγέννων στὶς 25 Δεκεμβρίου κατ’ ἔτος, τὴν ἴδια δηλαδὴ ἡμερομηνία μὲ τὴν Ρωμαιοκαθολικὴ Ἐκκλησία, ὅπως οἱ ἐν Ἑλλάδι Ρωμαιοκαθολικὲς Κοινότητες ἀκολουθοῦν τὸ Ὀρθόδοξον Κανόνιον διὰ τὸν προσδιορισμὸν τοῦ Πάσχα, προκειμένου νὰ τὸ ἑορτάζουν ἀπὸ κοινοῦ μὲ τοὺς Ὀρθοδόξους ἀδελφούς τους, ὅπως εἰς Φιλλανδίαν ἀπὸ πολλῶν ἐτῶν ἡ ἡμερομηνία τοῦ Πάσχα εἶναι κοινὴ δι’ ὅλους τούς Χριστιανοὺς τῆς χώρας, τὸ αὐτὸ προτείνουμε νὰ θεσμοθετηθῆ εἰς παγχριστιανικὸν ἐπίπεδον καὶ δὴ ἐπὶ τῇ βάσει τοῦ τρόπου καθορισμοῦ τοῦ Πάσχα ὑπὸ τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας».

22 Δεκ 2024

Ομάδα καταγραφής κειμηλίων στην μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας | Θα τα πάνε σε μουσεία;

Ομάδα καταγραφής κειμηλίων στην μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας | Θα τα πάνε σε μουσεία;

Γράφει ο Βασίλειος Ξεσφίγγης

Όσοι ανήκουμε στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας παλιότερα ξέραμε ότι έχουμε μητροπολίτη έναν Άγιο άνθρωπο τον κ.κ Κοσμά.

Σήμερα βλέπουμε ότι έχουμε νέο μητροπολίτη έναν καλό λογιστή αλλά από πνευματικότητα τζίφος.

Ο νέος μητροπολίτης δείχνει να θέλει να κάνει την μητρόπολη ένα πράγμα σαν το Ντουμπάι.

Μια χλιδάτη και πλούσια μητρόπολη δηλαδή, αλλά αυτό απέχει έτη φωτός μακριά από όσα κήρυξε ο Κύριος και Θεός μας, πράγμα που κάνει το χριστεπώνυμο πλήθος να αμφιβάλει για την πνευματικότητα του ποιμενάρχη του.

ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ 9,3

Καὶ εἶπε πρὸς αὐτούς· μηδὲν αἴρετε εἰς τὴν ὁδόν, μήτε ράβδους μήτε πήραν μήτε ἄρτον μήτε πἀργύριον μήτε ἀνὰ δύο χιτῶνας ἔχειν

Καί τούς είπε: «Νά μή παίρνετε τίποτε γιά τό δρόμο, ούτε ραβδιά, ούτε σακκίδιο, ούτε ψωμί, ούτε χρήματα, ούτε νά έχετε δύο χιτώνες.

Στην παγκόσμια αναταραχή θα επιβιώσουμε με επίγνωση ιστορίας και ταυτότητας.

Στην παγκόσμια αναταραχή θα επιβιώσουμε  με επίγνωση ιστορίας και ταυτότητας.

Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων – Αρθρογράφος 

Πόλεμοι, ανατροπές,  αβεβαιότητα. Το διεθνές περιβάλλον είναι ρευστό και διαρκώς μεταβαλλόμενο. Σε πρόσφατη έρευνα της GPO για τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το 71,5% των ερωτηθέντων συμπατριωτών μας ανησυχεί για μία ενδεχόμενη παγκόσμια πολεμική σύρραξη. Πρέπει να θωρακισθούμε με επίγνωση ιστορίας, πολιτιστικής συνέχειας και εθνικής ταυτότητας.

Έτσι θα επιβιώσουμε. Με αυτά τα εφόδια επιβιώσαμε σε πιο δύσκολες καταστάσεις. Τα όπλα του Ελληνισμού είναι η σύνδεσή του με την Ορθοδοξία, η συνείδηση της διαχρονικής συνέχειας, η διαφύλαξη του γλωσσικού πλούτου μας, οι παραδόσεις μας, το αγωνιστικό φρόνημα. Στην Τουρκοκρατία κάποιοι τούρκεψαν. Αρκετοί όμως διαφύλαξαν Ορθόδοξη Πίστη, ελληνική γλώσσα και ιστορική συνείδηση. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απήντησε στον Βρετανό πλοίαρχο Χάμιλτον ότι δεν θα συνθηκολογήσει με τους Τούρκους, διότι  συνεχίζει την κληρονομιά του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, ο οποίος σκοτώθηκε, αλλά δεν παρέδωσε την Κωνσταντινούπολη.

Η Ελληνική  διαχρονία είναι παρούσα και στις σύγχρονες εξελίξεις. Διεκδικούμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα, διότι αυτό επιβάλλει το χρέος μας προς τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Συγκινούμαστε όταν ανακαλύπτουμε την προσωπογραφία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου κοντά στο Αίγιο, διότι είμαστε ψυχικά δεμένοι με τη Ρωμανία/ Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Μας  ενοχλεί η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί διότι για εμάς «άπαξ ναός εσαεί ναός».

Η Θεολογική ταυτότητα του Προτεσταντισμού

 Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΣΜΟΥ

Δημήτριος Τσελεγγίδης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ
Γένεση - Προσδοκίες - Διαψεύσεις

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΛΕΤΩΝ Α.Π.Θ. 20-24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2004

Εισαγωγή

Αγία Μεγαλομάρτυς Αναστασία η Φαρμακολύτρια

 

ΑΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Η ΦΑΡΜΑΚΟΛΥΤΡΙΑ

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού

      Η Εκκλησία της Ρώμης, στα πρωτοχριστιανικά χρόνια, όταν ακόμα ήταν ορθόδοξη και δεν είχε εκπέσει στην αίρεση (1054) παύοντας να είναι Εκκλησία, υπήρξε κοιτίδα ανάδειξης μεγάλων αγίων. Μεταξύ αυτών αναφέρεται η Μεγαλομάρτυς Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια.

     Γεννήθηκε και  έζησε στη Ρώμη, τον 3ο μ. Χ. αιώνα, στην εποχή που αυτοκράτορας της απέραντης ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ήταν ο χριστιανομάχος Διοκλητιανός (284-305). Σε μια εποχή δύσκολη για τους χριστιανούς, τους οποίους καταδίωκε μέχρι εξοντώσεως το διεφθαρμένο ρωμαϊκό κράτος. Χιλιάδες πιστοί του Χριστού συλλαμβάνονταν, ανακρίνονταν, βασανίζονταν και θανατώνονταν με τους πλέον φρικτούς τρόπους.

       Καταγόταν από ευγενή, ξακουστή και πλούσια οικογένεια. Ο πατέρας της ονομαζόταν Πραιτεξτάτος και ήταν ειδωλολάτρης ρωμαίος πατρίκιος και η μητέρα της ονομαζόταν Φούστα και ήταν θερμή χριστιανή. Η Αναστασία ανατράφηκε χριστιανικά από τη μητέρα της, με τη βοήθεια του θεόπνευστου και ευσεβούς διδασκάλου της Χρυσόγονου. Είχε ασυνήθιστο σωματικό κάλλος και από μικρή διακρινόταν για την σεμνότητά της, τη σωφροσύνη της και το άμεμπτο ήθος της. Έχοντας την οικονομική δυνατότητα οι γονείς της της έδωσαν σοβαρή παιδεία, ώστε έφηβη πια να αποκτήσει τη φήμη μιας σπουδαίας προσωπικότητας και να καταστεί περιζήτητη νύφη για τους ευγενείς νέους της ρωμαϊκής αριστοκρατίας.

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως

Τό Μήνυμα τῆς Κυριακῆς ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ -  ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ (22-12-2024)

Η παντοτινή παρουσία του Θεού στη χριστιανική ζωή (Κυριακή Προ Χριστουγέννων)

                         Η παντοτινή παρουσία του Θεού στη χριστιανική ζωή

(Κυριακή Προ Χριστουγέννων)

 Πρωτοπρ. Ιωάννου Γκιάφη, Πολιτικού Επιστήμονος-Θεολόγου- Προϊσταμένου Ι. Ν. Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου

   Φθάνοντας από το εξωτερικό στο νησί της Αίγινας ο πρώτος κυβερνήτης της χώρας μας Ιωάννης Καποδίστριας πραγματοποίησε μια σημαντική προκήρυξη προς όλους τους Έλληνες. Γνωστοποίησε μέσω αυτής τις προθέσεις του για τη σωτηρία της πατρίδας μας, τη στιγμή που υπέστη μια μακροχρόνια παρακμή εξαιτίας της Οθωμανοκρατίας. Το συγκλονιστικό όλων είναι ότι σ' αυτή την προκήρυξη αποκαλύπτει και το σθεναρό ορθόδοξο χριστιανικό του ήθος. Αντί για χαιρετισμό ξεκινάει με τη φράση: "Εἰ ὁ Θεὸς μεθ’ ἡμῶν, οὐδεὶς καθ’ ἡμῶν". ("Εάν ο Θεός είναι μαζί μας, ουδείς μπορεί να είναι αντίθετος.") Προτάσσει την πρόνοια του Θεού σε ό,τι πρόκειται να γίνει για τη σωτηρία της Ελλάδας. Έχει βαθιά πεποίθηση ότι η ακμή και η πρόοδος θα επιτευχθούν με τη συνεργεία του Παντοδύναμου Θεού και όχι μόνο με τις πεπερασμένες ανθρώπινες δυνάμεις. Η φράση του λοιπόν αυτή αποτελεί την πεμπτουσία της όλης πνευματικής του υπόστασης, αφού ευελπιστεί και στην βοήθεια του Θεού στην διεκπεραίωση του έργου του.

«Ψηλαφητὸν σκότος»1 οἱ αἱρετικὲς θέσεις τοῦ Μητροπολίτου Περιστερίου καὶ τῶν ὁμοϊδεατῶν του.

 «Ψηλαφητὸν σκότος»1 οἱ αἱρετικὲς θέσεις τοῦ Μητροπολίτου Περιστερίου καὶ τῶν ὁμοϊδεατῶν του.

Ἅγιον Ὄρος  11 Νοεμβρίου 2024.

Ὑπὸ Ἰωσὴφ Μοναχοῦ Βιγλιώτου.

Ποῖοι ἀρνοῦνται τὴν χριστιανικὴν χρονολόγησιν;

ΤΟ ΜΕΓΑ καὶ κοσμοσωτήριο γεγονὸς τῆς Ἐνανθρωπήσεως τοῦ Θεοῦ Λόγου θὰ ἑορτάσει ὅλος ὁ κόσμος καὶ ἐφέτος σὲ λίγες ἡμέρες. Θὰ ἑορτάσουν ὄχι μόνο πιστοί, ἀλλὰ καὶ ἄπιστοι καὶ ἀλλόθρησκοι!

21 Δεκ 2024

Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως - «Πᾶσαι οὖν αἱ γενεαὶ ἀπὸ Ἀβραάμ ἕως τοῦ Χριστοῦ» (Ματθ. α΄ 17).

 

ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

«Πᾶσαι οὖν αἱ γενεαὶ ἀπὸ Ἀβραάμ ἕως τοῦ Χριστοῦ» (Ματθ. α΄ 17).

 Οἱ «πρόγονοι» τοῦ Χριστοῦ!

  Ἠκούσαμεν, σήμερον, ἐκ τοῦ ἱεροῦ Εὐαγγελικοῦ ἀναγνώσματος, ἀγαπητοὶ ἀδελφοί μου, τὰ ὀνόματα ὅλων ἐκείνων τῶν «προγόνων» γενομένων τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ! Βεβαίως, εἶναι λανθασμένη μία τοιαύτη ἔκφρασις, διότι ὁ Κύριος ἦλθεν ἐξ ἰδίας βουλήσεως εἰς τὸ κόσμον τοῦτον, καὶ ἐνῴκησεν ἐν τῷ πανιέρῳ σώματι τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου, ἄνευ τῆς οἱασδήποτε ἀνθρωπίνης παρεμβάσεως, καὶ ἐξ αὐτῆς ἐγεννήθη ὑπερφυῶς καὶ ἀκαταλήπτως! 

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος, Ο Κύριος Ιησούς είναι και σήμερα Σωτήρ; (Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως)

        

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ[: Ματθ.1,21]

Απομαγνητοφωνημένη ομιλία μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου με θέμα:

«Ο ΚΥΡΙΟΣ ΙΗΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΩΤΗΡ

     [εκφωνήθηκε στην Ιερά Μονή Κομνηνείου Λαρίσης στις 20-12-1987]   (Β187)

     Το μήνυμα, αγαπητοί μου, του αρχαγγέλου Γαβριήλ προς τον απορούντα Ιωσήφ περί της Μαρίας της μνηστής του ήτο: «Ἰωσὴφ υἱὸς Δαυΐδ, μὴ φοβηθῇς παραλαβεῖν Μαριὰμ τὴν γυναῖκά σου· τὸ γὰρ ἐν αὐτῇ γεννηθὲν ἐκ Πνεύματός ἐστιν Ἁγίου. Τέξεται δὲ υἱὸν καὶ καλέσεις τὸ ὄνομα αὐτοῦ Ἰησοῦν· αὐτὸς γὰρ σώσει τὸν λαὸν αὐτοῦ ἀπὸ τῶν ἁμαρτιῶν αὐτῶν».

   Το μήνυμα αυτό, αγαπητοί μου, του αρχαγγέλου Γαβριήλ προς τον Ιωσήφ ήταν θεμελιακό. «Αὐτὸς», λέγει, «σώσει τὸν λαὸν αὐτοῦ ἀπὸ τῶν ἁμαρτιῶν αὐτῶν». «Σώσει». Θα είναι Σωτήρας. «Σώσει». Ή, όπως ακριβώς ο άγγελος είπε στους ποιμένας, όπως μας περιγράφει ο Ευαγγελιστής Λουκάς, ότι «ἐτέχθη ὑμῖν σήμερον Σωτήρ». Σωτήρ! Και ετέχθη αυτός ο Σωτήρ σήμερον.

    Βέβαια, το θέμα του σωτήρος δεν ήταν άγνωστο εις τον κόσμο τον αρχαίον. Αυτός ούτος ο αυτοκράτωρ ελέγετο «σωτήρ». Αλλά κατά πόσο βεβαίως ο αυτοκράτωρ ήταν σωτήρας, μόλις και ανάγκη να το πούμε· εφόσον γνωρίζομε από την Ιστορία ότι βασικά άνθρωποι δεν μπορούν να σταθούν σωτήρες, πολύ δε παραπάνω αυτοκράτορες και δη Ρωμαίοι αυτοκράτορες, οι οποίοι ήσαν οι εξουσιασταί των ζωών των υπηκόων των. Τι είδους λοιπόν σωτήρες μπορούσαν να υπάρχουν; Εντούτοις, κάποιοι από αυτούς έπαιρναν και την προσωνυμία πλάι στο όνομά τους, και την προσωνυμία «σωτήρ». Όπως και οι βασιλείς της Αιγύπτου, οι Πτολεμαίοι· έπαιρναν πλάι τους και την προσωνυμία «σωτήρ».

Ἡ προσδοκία τῶν Ἐθνῶν

Ὑπέρ βωμῶν καί ἑστιῶν - Τίτλος Ἐκπομπῆς: «Ἡ προσδοκία τῶν Ἐθνῶν»

Οι Νεο- εικονομάχοι και οι Σύνοδοι της Μόσχας (1666) και Κωνσταντινούπολης (1776).

 

ΟΙ ΝΕΟΕΙΚΟΝΟΜΑΧΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ (1666) ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ (1776)

Χρήστος Σαλταούρας

Σε παλαιότερη μελέτη μας είχαμε αναφερθεί διεξοδικώς στην Νεο- εικονομαχική στάση διαφόρων ομάδων εντός της Ορθοδόξου Εκκλησίας που πολεμούν διάφορες εικόνες της Ορθοδόξου Αγιογραφίας . 

Ποῖα Χριστούγεννα ἑορτάζει ὁ κόσμος;

 

 ΠΑΝΕ πολλὲς ἑβδομάδες ἀπὸ τότε ποὺ ὁ κόσμος ἄρχισε νὰ προετοιμάζεται, γιὰ νὰ ἑορτάσει τὰ Χριστούγεννα. Βιτρίνες καταστημάτων, δρόμοι, πλατεῖ­ες, δημόσιοι χῶροι, μπαλκόνια «φόρεσαν τὰ γιορτινά τους». Ταξιδιωτικὰ γραφεῖα καὶ ξενοδοχεῖα τουριστικῶν περιοχῶν ἔκαμαν τοὺς προγραμματισμούς τους, γιὰ νὰ ἐξυπηρετήσουν τοὺς πελάτες τους, ὥστε νὰ χαροῦν τὶς γιορτινὲς αὐτὲς ἡμέρες. Μεγάλα ρεστορὰν καὶ κοσμικὰ κέντρα φρόντισαν νὰ εἶναι ὅλα ἕτοιμα γιὰ τὸ «ρεβεγιόν», τὴ «λαμπερὴ βραδιὰ» τῶν Χριστουγέννων.

Μία πανδημική νόσος τῶν ποιμένων

Μία πανδημική νόσος τῶν ποιμένων

Πορφυρίτης

Μέσα στόν συρφετό τῶν αἱρέσεων, οἱ ὁποῖες δηλητηριάζουν τά μέλης τῆς Μιᾶς καί Μοναδικῆς Ἐκκλησίας, τῆς Ὀρθοδόξου Καθολικῆς Ἐκκλησίας, εἶναι καί ἡ αἵρεση τῆς ἐκκοσμίκευσης. Ἐκκοσμίκευση εἶναι «ἡ μετατόπιση τοῦ κέντρου τῆς ζωῆς μας ἀπό τήν τήρηση τοῦ θελήματος τοῦ Θεοῦ πρός τήν τήρηση τῶν ἐπιθυμιῶν τοῦ ἀνθρώπου. Τοῦ κόσμου. Στήν κατάσταση αὐτή κυριαρχεῖ τό κοσμικό φρόνημα καί ἦθος πού ἐπαναφέρει τόν καινό τοῦ Εὐαγγελίου ἄνθρωπο στόν παλαιό του ἑαυτό, στόν παλαιό ἄνθρωπο τόν φθειρόμενο ...»[1]. Οἱ κύριοι ὑπεύθυνοι γιά τήν κατάσταση αὐτή εἶναι οἱ ἐπίσκοποι, καθώς ὑπεύθυνος γιά τό ποίμνιο εἶναι ὁ ποιμήν. Ἕνας καλός ποιμένας, σύν Θεῷ, μπορεῖ νά ἀνυψώσει τό λογικό του ποίμνιο ἕως οὐρανοῦ, ὅπως ὁ ἅγιος ἐπίσκοπος π. Αὐγουστῖνος Καντιώτης. Μεταμόρφωσε τόν κόσμο τῆς Φλώρινας σέ Ἐκκλησία καί ἔγινε πασίγνωστη ἡ πόλις αὐτή χάρις στόν ἐπίσκοπό της. Σέ ἀντίθετη περίπτωση, ἡ Ἐκκλησία παραμορφώνεται σέ κόσμο, πιστούς δηλαδή, μέ ἐκκοσμικευμένο φρόνημα.

Μπορισπόλ Αντώνιος: «Μας πονάει που βεβηλώνουν τις Εκκλησίες μας»

Την διεξαγωγή κοσμικών εκδηλώσεων εντός του Ιερού Ναού της Λαύρας του Κιέβου, καταδίκασε με δήλωσή του ο Πρωτοσύγκελλος της Ουκρανικής Εκκλησίας, Σεβ. Μητροπολίτης Μπορισπόλ κ. Αντώνιος.

Συγκεκριμένα, μέσα στον Ιερό Ναό πραγματοποιήθηκε ένα γαστρονομικό σόου, μια συναυλία λαϊκής μουσικής, καθώς και ένα «προγεύμα προσευχής» του Προέδρου της Ουκρανίας.

«Μας πονάει όταν μας παίρνουν τις Εκκλησίες, αλλά μας πονάει περισσότερο όταν όταν οι Εκκλησίες και οι Καθεδρικοί μας Ναοί, χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς» - τόνισε στην δήλωσή του ο κ. Αντώνιος.

Επίσης, ο Ουκρανός Ιεράρχης πρόσθεσε ότι «τι βλέπουμε τώρα σε Εκκλησίες και Καθεδρικούς Ναούς που έχουν καταληφθεί; Θεατρικές παραστάσεις, περφόρμανς, προβολές ταινιών, πολιτικά δρώμενα, δημοτικά τραγούδια και χοροί, μαγειρικά σόου...»

Χριστουγεννιάτικο «θαύμα»: Ο Δημήτρης Αλικάκος μελετά τον Άγιο Παΐσιο!

Χριστουγεννιάτικο «θαύμα»: Ο Δημήτρης Αλικάκος μελετά τον Άγιο Παΐσιο!

Μέχρι και τα βιβλία του Αγίου Παϊσίου ξεσήκωσε ο Δημήτρης Αλικάκος, για να τον συκοφαντήσει με αθεολόγητες ανοησίες - Μια απάντηση στην τραγική ανάρτησή του

Συντάκτης: Ελευθέριος Ανδρώνης

Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ

ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΗΝΑ

    «Αὐτός γάρ σώσει τόν λαόν αὐτοῦ ἀπό τῶν ἁμαρτιῶν αὐτῶν».[1] «Ἡ Γέννησίς Σου, Χριστέ ὁ Θεός ἡμῶν, ἀνέτειλε τῷ κόσμῳ τό φῶς τό τῆς γνώσεως…».

Ὅλο τό θαῦμα αὐτό τῆς ὑπερφυσικῆς συλλήψεως καί γεννήσεως τοῦ Υἱοῦ τῆς Παρθένου[2], ἔγινε διά νά λάβει πλήρη πραγματοποίηση καί ἐπαλήθευση ἡ προφητεία τοῦ προφήτου Ἡσαΐου· ἐκεῖνο δηλαδή πού ἐλέχθη ἀπό τόν Κύριο πρίν πολλούς αἰῶνες, σ’ αὐτόν τόν προφήτη· «Ἰδού ἡ παρθένος ἐν γαστρί ἕξει, καί τέξεται υἱόν…». Τό καταγράφει δέ μέ πᾶσαν ἀκρίβειαν ὁ Ἅγιος Εὐαγγελιστής Ματθαῖος καί ἐμεῖς καθώς τό ἀκούσαμε σήμερα, ὑμνοῦμεν μαζί μέ τούς Ἁγίους Ἀγγέλους τό μέγα αὐτό, τῆς ἡμῶν σωτηρίας μυστήριον καί ἐν ἀγαλλιάσει βοῶμεν: «Ἅγιος εἶ καί πανάγιος Σύ καί ὁ μονογενής σου Υἱός, καί τό Πνεῦμά σου τό Ἅγιον». «Ὅς τόν κόσμον σου οὕτως ἠγάπησας ὥστε τόν Υἱόν σου τόν μονογενῆ δοῦναι, ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς αὐτόν μή ἀπόληται, ἀλλ’ ἔχῃ  ζωήν αἰώνιον· ὅς ἐλθών καί πᾶσαν τήν ὑπέρ ἡμῶν οἰκονομίαν πληρώσας…».

Εὐχαριστοῦμεν Θεέ Παντοδύναμε, γιά τίς φανερές καί ἀφανεῖς εὐεργεσίες, ὅπου δώρισες καί παρέχεις πρός ἡμᾶς, διά τῆς ἀκτίστου Χάριτος. Δέσποτα Φιλάνθρωπε, εὐεργέτα τῶν ψυχῶν ἡμῶν· ὀρθοτόμησον ἡμῶν τήν ὁδόν, φρούρησον ἡμῶν τήν ζωήν. Δημιουργός καί Πλάστης ὅλων τῶν ποιημάτων καί πλασμάτων εἶσαι Σύ, ὁ Πατήρ καί ὁ Υἱός καί τό Ἅγιον Πνεῦμα.

Εἴμαστε ὅλοι δικοί Σου· ἡ δημιουργία οὐρανοῦ καί γῆς καί τέλος οἱ ἄνθρωποι καί δέν μπορεῖ ποτέ νά ἰσχυριστεῖ διαφορετικά ὅποιος θέλει νά εὐσεβεῖ, εἰδάλλως καθίσταται ἀσεβῆς ὁ ἀντιλέγων. Ὁ Μωϋσῆς κρατῶντας σαρανταήμερη νηστεία ἐπάνω στό Ὄρος, βλέπει τόν Θεό, σύμφωνα μέ τήν Γραφή, κατά πρόσωπο καί ὄχι αἰνιγματικά καί ὁμιλεῖ πρός Αὐτόν, ὅπως ὁμιλεῖ κανείς πρός τόν φίλο του, μαθαίνει ἀπό τόν Θεό καί διδάσκει γι’ Αὐτόν ὅλους, τήν μοναδικήν ἀλήθειαν ὑπό τόν ἥλιον.

Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως - Το όνομα ποὺ θα μείνει αιώνια (+Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτου)


Τὸ ὄνομα ποὺ θὰ μείνῃ αἰώνια
   Τὸ εὐαγγέλιο ποὺ ἀκούσαμε σήμερα, ἀγαπητοί μου, διαφέρει ἀπὸ τὰ εὐαγγέλια ὅλου τοῦ χρόνου. Ὅπως εἴδατε, ἔχει πολλὰ ὀνόματα. Τὰ ὀνόματα εἶνε ἑβραϊκά, ὀνόματα ἀνδρῶν γυναικῶν παιδιῶν, ἀνθρώπων ποὺ ἔζησαν στὰ παλιὰ τὰ χρόνια, προτοῦ νὰ ἔρθῃ ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστὸς στὸν κόσμο.Ὅλοι αὐτοὶ οἱ πρὸ Χριστοῦ ἔζησαν μὲ μιὰ ἐλπίδα· ὅτι θὰ ἔρθῃ ὁ Χριστὸς στὴ γῆ νὰ σώσῃ τὸν κόσμο. Ἄλλοι ἀπ᾿ αὐτοὺς ἦταν βοσκοὶ ποὺ ἔβοσκαν τὰ πρόβατα στὰ λιβάδια καὶ ἔπαιζαν τὴ φλογέρα, ἄλλοι ἦταν γεωργοὶ ποὺ ἔσκαβαν τὴ γῆ, ἄλλοι ἦταν βασιλιᾶδες ἔνδοξοι ποὺ νίκησαν σὲ διαφόρους πολέμους, ἄλλοι ἦταν προφῆτες ποὺ μποροῦσαν νὰ δοῦντί θὰ συμβῇ ὕστερα ἀπὸ ἑκατὸ - διακόσα χρόνια, κι ἄλλοι ἀπ᾿ αὐτοὺς ἦταν πατριάρχες ὅπως ὁ Ἀβραάμ, ὁ Ἰσαάκ, ὁ Ἰακώβ.

20 Δεκ 2024

KEITH HAYWARD*: Η δυτική κουλτούρα αρρωσταίνει τους νέους!

Η ανωριμότητα των νέων φαίνεται από τον αυξανόμενο ρυθμό των διαζυγίων: Μόλις βρεθούν εκτός της πατρικής εστίας, οι όρκοι για αιώνια αγάπη διαλύονται…

KEITH HAYWARD*: Η δυτική κουλτούρα αρρωσταίνει τους νέους!

του Nick Cohen

Αφού τα στούντιο είχαν πλημμυρίσει από παιδικές φαντασιώσεις βασισμένες σε franchise υπερήρωων κόμικ, αντίγραφο δήθεν της ζωής, οι κριτικοί επευφήμησαν πέρυσι όταν, τελικά, το Χόλιγουντ κυκλοφόρησε δύο αυτόνομες ταινίες μεγάλου προϋπολογισμού.

Ευχές Χριστουγέννων της ΠΕΘ

Ευχές Χριστουγέννων της ΠΕΘ

Περίμενε!

 

Περίμενε! Α΄Μέρος

Κ. Γ. Παπαδημητρακόπουλος

Τὸ καταλαβαίνω, καλοί μου φίλοι. Εἶναι πολὺ δύσ­κολο τὸ νὰ περιμένει κανεὶς στὴν ἐποχή μας. Τὴν ἐποχὴ  τῆς ταχύτητας, τοῦ αὐτοματισμοῦ, ἀλλὰ καὶ τῆς τεχνητῆς νοημοσύνης. Αὐτὸ τὸ «περίμενε» μοιάζει παράταιρο, ἐξωπραγματικό, ἐκνευριστικό! Κι εἶναι σαφῶς μίας… ἄλλης ἐποχῆς! Πέραν τοῦ ὅτι δὲν εἶναι καὶ νεανικό. Δὲν ἀνήκει στὸ «τώρα», ὅπως τὸ θέλουν καὶ ὅπως τὸ ζοῦν οἱ νέοι! Καὶ ὅμως αὐτὸ τὸ «περίμενε» ποὺ θέλει ἡ ἐποχή μας νὰ τὸ ἐξαφανίσει κατὰ τὸ δυνατόν, εἶναι ἡ οὐσία τῶν πραγμάτων, ἡ ἀποκάλυψη τῆς σοφίας, ἡ πηγὴ κάθε ἀγαθοῦ. Καὶ ἡ πηγὴ τῆς σωτηρίας μας! Δηλαδή; Ἀλλ’ ἂς πάρουμε τὰ πράγματα μὲ τὴ σειρά τους…

*   *   *

Ναί, εἶναι παράταιρο καὶ ἀκατανόητο τὸ «περίμενε» σήμερα. Τί παρατηροῦμε στ’ ἀλήθεια; Ὅτι ὅλα μᾶς λένε βιάσου, τρέξε, κάνε τα ὅλα σὲ δευτερόλεπτα! Ἀπ’ τὴν ἑτοιμασία τοῦ φαγητοῦ, ὥς τὶς δίαιτες ποὺ σὲ κάνουν νὰ χάσεις τόσα κιλὰ σὲ λίγες ἡμέρες, τὴν παραγωγὴ τῶν ὁποιωνδήποτε προϊόντων (ἀκόμη καὶ ζώων καὶ φυτῶν) μέχρι τὴν ταχύρυθμη ἐκμάθηση ξένων γλωσσῶν! Καὶ ὅλα αὐτὴ ἡ κατάσταση τῆς βιασύνης καὶ τοῦ «τώρα» μᾶς ἔκανε τρομερὰ ἀνυπόμονους, μᾶς γέμισε μὲ ἄγχος, μᾶς ἔφερε στὰ ψυχολογικά μας ὅρια. Μία κατάσταση τελείως ἔξω ἀπ’ αὐτὰ ποὺ θέλει ὁ Θεός. Ναί!

Καὶ ποιὰ εἶναι αὐτὰ πού θέλει ὁ Θεός; Τὴν ὑπομονή μας! Αὐτὸ τὸ «περίμενε» δηλαδή. Μάλιστα ἀπ’ αὐτὸ τὸ «περίμενε» προέρχονται ὅλες οἱ ἀρετές, ὅπως καὶ ὅλα τὰ ἀγαθά. Μὴ ξεχνᾶμε πὼς ὁ Χριστὸς, γιὰ νὰ πάει στὰ Ἱεροσόλυμα, ἀνέβηκε σ’ ἕνα γαϊδουράκι. Πού εἶναι ὑπομονετικὸ καὶ βαδίζει ἀργά. Καὶ ὄχι σ’ ἕνα γρήγορο (καὶ πολεμοχαρὲς) ἄλογο! Τυχαῖο;

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com